Botswana, Zambia, Zimbabwe

Nathalie Keukelinck
Nathalie Keukelinck

Wildlife & Waterfalls

Ik prijs mezelf erg gelukkig! Na een heel interessant - maar toch best wel vermoeiend - beursbezoek in april in Kaapstad, staat mij nog een prachtige shortsafari met Belmond Safaris te wachten in Botswana en een bezoek aan de Victoria watervallen. Vanuit Kaapstad vlieg ik met een reguliere lijnvlucht naar Maun, de aanvlieghaven voor de befaamde Okavango Delta in Botswana. Van daaruit neem ik een shuttle chartervlucht naar de Belmond Eagle Island Lodge.  

Okavango Delta 

Het was weer al even geleden dat ik plaatsnam in een Cessna (meer bepaald een 12-seater Cessna Grand Caravan deze keer), dus best wel een tikkeltje spannend! Maar al gauw geniet ik opnieuw van de prachtige landschappen en de scenario’s die zich beneden mij afspelen. Een kudde olifanten wandelt door de brousse in de richting van een kleine waterplas in - wat ik het beste kan omschrijven als - de schaduwen van de delta. De contouren van waar na de jaarlijkse watervloed vanuit Angola de delta stroomt, zijn te zien vanuit de lucht. De regen laat echter op zich wachten … De droogte in zuidelijk Afrika laat zien hoe fragiel en kostbaar dit prachtige ecosysteem is. 

De airstrip is al in zicht, we gaan landen! Enkele aapjes lopen nog snel de airstrip over en in de verte zie ik de ranger die me in zijn Land Cruiser staat op te wachten al naar me zwaaien. Na een korte rit naar de lodge ga ik me nog even opfrissen in mijn tent met privédek en plonsbad. De historische Eagle Island Lodge werd in de jaren 1900 opgericht toen de eerste onverschrokken ontdekkingsreizigers en krokodillenjagers de delta binnenstroomden. Sindsdien werden safari’s verfijnd tot wat bijna een kunstvorm te noemen is en groeide de lodge verder uit tot hoe hij er nu uitziet, met alle moderne gemakken én met behoud van zijn historische karakter. 

Voor de lodge stroomt een van de armen van de delta, één van de diepere kanalen waar bijna altijd water staat en waar grondwater het kanaal voedt in afwachting van de regen. Het waterpeil is helaas nog niet hoog genoeg om al boottochten te maken, maar een ontspannende mokoro kanotocht kan wel en is een prachtige ervaring. Langs de oevers van het kanaal grazen buffels en tussen het riet wandelen elegante watervogels. Terug aan land geniet ik - met een cocktail in de hand - van de zonsondergang en de geluiden van de brousse vanuit de Fish Eagle bar. De volgende dag staat een 4x4 safari op het programma, met onder andere de schattigste (ja echt wel!) hyena familie. Andere activiteiten hier zijn safari’s te voet, te paard en per helikopter. Het is ook de uitgelezen locatie voor vogelliefhebbers en vissers.  

Moremi Wildlife Reserve 

Dan is het tijd om opnieuw naar de airstrip te vertrekken voor de volgende shuttle chartervlucht naar de Belmond Khwai River Lodge grenzend aan het Moremi Wildlife Reserve. Enkele wilde honden die op de airstrip liggen te rusten in de namiddagzon tonen bitter weinig interesse in ons, tot de motoren van het vliegtuig hen dan toch overtuigen om plaats te maken. De Khwai River Lodge werd gebouwd in 1971 en was een van de eerste lodges die geopend werd met het oog op het wildbehoud. Vanuit de hangmat op het privédek aan mijn tent heb ik zicht op de rivier die het Moremi Wildlife Reserve scheidt van de kleine gemeenschapsconcessie waarin de lodge gelegen is. De rivier staat zelden droog en trekt hierdoor heel wat dieren aan die voedsel zoeken en jagen in het gebied tussen Moremi en Chobe, alsook een grote populatie nijlpaarden die te zien (en te horen!) is vanuit de lodge.

Het is slechts een korte rit naar de noordelijke toegangspoort van Moremi, maar de echte meerwaarde ligt volgens mij aan het feit dat de lodge in de concessie ligt. Hierdoor zijn safari’s off-road en na zonsondergang mogelijk! Tijdens een van deze game drives rijdt de ranger - na wat heen en weer gepraat over de walkietalkie - plots een paar versnellingen hoger! Er is een luipaard gespot! Bij aankomst zien we haar zitten naast een struik, gefocust op iets in de verte. Zo blijft ze tientallen minuten lang doodstil zitten… tot de schemering valt en ze de aanval inzet! Geduldig en gecontroleerd sluipt ze steeds een stukje dichterbij… naar het moeras waar enkele antilopen staan te drinken. Maar ze neemt haar tijd en ondertussen is de zon al ondergegaan. Voor ons is het tijd om stilaan terug te keren naar de lodge. Onderweg hoort de ranger geritsel in de struiken, in het licht van onze koplampen kruist een majestueuze olifant ons pad. Ook aangekomen in de lodge wacht ons een verrassing: een olifant heeft de toegang tot de tenten versperd en iedereen moet noodgedwongen in het restaurant wachten. Maar er staat een heerlijk diner tegenover (met zicht op die kolos!), dus absoluut geen reden tot klagen.   

Chobe National Park 

De volgende dag staat mij opnieuw een shuttle chartervlucht te wachten, deze keer naar het Chobe Nationaal Park waar ik logeer in de Belmond Savute Elephant Lodge. Deze hedendaagse lodge, die recentelijk een totale renovatie heeft ondergaan, heeft zijn naam niet gestolen! Tegenover de lodge ligt een waterhole waar tientallen olifanten dagelijks komen drinken en baden. Het spektakel is te aanschouwen vanop het dek (waar ook het zwembad gelegen is), vanuit de observatiepost (waar je oog in oog met de dieren komt te staan) of vanop het terras van je eigen tent. Verschillende kuddes, inclusief jonge olifantjes, wisselen elkaar af en het komt ook af en toe tot strubbelingen tussen de ouderlingen wanneer de ene kudde plaats moet maken voor een andere. Een waar spektakel! 

Ook tijdens mijn eerste game drive in Chobe heb ik geluk: een grote kudde giraffen, een troep leeuwen, … maar niets kan de volgende ochtend overtreffen! Vroeg in de ochtend, wanneer de mist nog aan het optrekken is, vertrek ik uit de lodge en al gauw bevind ik me middenin de actie. Vlak voor de wagen steekt een buffel in volle vaart de zandweg over, de struiken in, gevolgd door twee leeuwen. Niet veel later klinkt een luid gebrul, waarna de leeuwen in tegenovergestelde richting weer uit de struiken komen gelopen, gevolgd door de woeste buffel. Maar de leeuwen geven het niet op - en wij ook niet - en zetten opnieuw de achtervolging in! Deze keer beredeneerd en in team, proberen ze de buffel in te sluiten. Wij volgen met de wagen door het struikgewas. Af en toe zijn we ze even weer kwijt, maar de ranger kan ze steeds terugvinden. Na een achtervolging van bijna een uur geven de leeuwen het op - deze keer wint de buffel - en druipen ze met de staart tussen hun poten af. Wauw, een topervaring om mijn reis in Botswana mee af te sluiten! 

Zambezi rivier en de Victoria Falls 

Daarna is het tijd om opnieuw met een shuttle chartervlucht naar de luchthaven van Kasane te vliegen, niet ver van het drielandenpunt van Botswana, Zambia en Zimbabwe. Aan de grensovergang in Kazungula zijn ze al enkele jaren bezig met de bouw van een brug over de Zambezi rivier om het vele vrachtverkeer tussen de drie landen vlotter te laten verlopen. Momenteel moeten de vrachtwagens zich echter behelpen met een overzetboot waar slechts enkele voertuigen tegelijk op kunnen, met dagenlange files als gevolg. Gelukkig kunnen toeristen die naar Zambia reizen een kleinere passagiersboot nemen, die vrijwel meteen beschikbaar is. 

De Zambezi rivier vormt de grens tussen Zambia en Zimbabwe tot aan de Victoria watervallen. Langs de Zambezi liggen enkele pareltjes van hotels verscholen. Ideaal voor wie na de safari in Botswana de watervallen wenst te bezoeken, maar tegelijk toch op een rustige en idyllische locatie nog wat wil uitrusten. Het eerste deel van mijn trip rij ik de weg langs de Zambiaanse kant van de rivier af. Hier ligt onder andere de Royal Chundu River & Island Lodge. De lodge maakt deel uit van Relais & Châteaux en biedt voor elk wat wils: de 10 exclusieve river lodge suites zijn perfect voor families, terwijl de 4 intieme island lodge villa’s (op een eilandje in de Zambezi) de ideale accommodatie zijn voor koppels. 

Wanneer ik later de grens oversteek tussen Livingstone (Zambia) en Victoria Falls (Zimbabwe) krijg ik al een eerste glimp van de watervallen te zien. Maar eerst rij ik nog verder naar de Matetsi River Lodge, een luxueuze accommodatie gelegen aan de Zimbabwaanse kant van de rivier en mijn verblijfplaats voor vannacht. De kamer biedt alles wat men wensen kan: een mooi terras met loungezetels en een plonsbad met zicht op de rivier, een badkamer met een badkuip om U tegen te zeggen en butlerservice! 

De volgende ochtend staat een bezoek aan de watervallen op het programma. Deze zijn het best te bezichtigen vanuit de Zimbabwaanse kant. Ongeveer 80% van de watervallen zijn van hieruit zichtbaar, terwijl vanuit Zambia slechts 20% te zien is. Maar wie een KAZA Uni Visa heeft, kan vrij eenvoudig de grens tussen beide landen oversteken. Ik bezoek de watervallen vanuit de verschillende uitkijkpunten in het Victoria Falls Nationaal Park. Het water dondert naar beneden met een kracht die onvoorspelbaar is! En jawel… een regenjasje meenemen is geen overbodige luxe!  

Vanuit Victoria Falls vlieg ik via Johannesburg terug naar huis, terwijl ik tevreden terugkijk op deze alweer zeer verrijkende reis!


Interesse in een rondreis door Botswana of richting Vic Valls? Ik help u graag verder!
Nathalie 

In beeld

04_Okavango_1_301_Moremi_3_111_algemeen_2_405_Okavango_1_415_Moremi_3_306_Okavango_1_513_algemeen_2_139_algemeen_1_209_Okavango_1_823_Moremi_1_607_Okavango_1_622_Moremi_1_512_Chobe_310_algemeen_2_324_Moremi_1_716_algemeen_2_237_Chobe_1_231_Moremi_2_214_Moremi_3_226_algemeen_417_algemeen_3_220_Moremi_1_328_algemeen_533_Chobe_1_518_algemeen_3_138_algemeen_645_Chobe_1_336_Chobe_1_147_Moremi_2_134_Chobe_1_6

Onze reisverhalen

Namibië herontdekken

Namibië

Namibië: natuur op zijn best

Namibië

Baie skoon Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Onze reizen

Tanzania Deluxe

Tanzania

Tuinroute & Kaapstad

Zuid-Afrika

Roadtrip puur natuur

Zuid-Afrika

Deel via mail!