Namibië

Marie Beels
Marie Beels

Namibië: natuur op zijn best

Na een rustige nachtvlucht via Frankfurt met Condor land ik in de kleine, internationale luchthaven van Windhoek. Het is 06h45 ’s morgens en aan de horizon komt de zon langzaam op. Die zal ons gedurende de hele week vergezellen: 25 graden en een staalblauwe hemel en dit te midden van de Namibische “winter”!

Namibië, gelegen in zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika, is een land dat zich enorm leent tot selfdrives. Dit is dan ook met stip de meest populaire manier van rondreizen doorheen het land. Namibië is één van de veiligst berijdbare landen ter wereld én het wegennet is naar Afrikaanse normen heel goed. Maar Namibië is anderzijds ook een heel uitgestrekt land, vergelijkbaar met de oppervlakte van Frankrijk en Italië samen. De afstanden kunnen dus zeker niet onderschat worden, maar de ritten maken tegelijk ook deel uit van de charme van dit prachtige land. Na elke rit kom ik in een totaal andere, wonderlijke wereld terecht. 

Richting Etosha 

Aangezien ik slechts 7 dagen ter plaatse ben en er ten volle mijn beperkte tijd wil besteden, ontdekken we het land per privévliegtuig. Tegen de middag maken we dan ook kennis met de piloot die ons de hele week zal vergezellen en vertrekken we per Cessna naar het nationaal park van Etosha in het noorden van het land. Na 1u15 vliegen boven een steeds spaarzamer wordende begroeiing landen we op de Mokuti Airstrip. Het nationaal park is geconcentreerd rond een zoutpan die, naargelang de regenval, uitbreidt en terug inkrimpt. Het is de habitat van o.a. springbokken, oryx-antilopen, zebra’s, struisvogels, giraffes, olifanten, hyena’s, puntlipneushoorns (ook wel gekend onder de misleidende en foute naam van “zwarte” neushoorn), leeuwen en luipaarden. Om deze laatste soort te kunnen spotten, heeft u naast geduld, ook heel veel geluk nodig! Het is ons in ieder geval niet gelukt ... 

Etosha is één van de weinige nationale parken waar de bezoeker op eigen houtje en in eigen voertuig mag reizen. Deze vrijheid in combinatie met de rijkdom aan wild in het open landschap is uiteraard heel fascinerend, al moet u zich wel houden aan de voorschriften. Het is bijvoorbeeld streng verboden om het voertuig te verlaten, het kamp wordt per camera gemonitord en wie hierop betrapt wordt, krijgt een zware boete. Naar het toilet gaan, kan enkel maar in afgeschermde plaatsen. Elk voertuig wordt ook geregistreerd bij het naar binnen rijden van het park om te controleren of daadwerkelijk elk voertuig tegen valavond het park verlaten heeft of ingecheckt heeft in één van de lodges in het park zelf. ...

Bij aankomst brengen we eerst een bezoek aan de verschillende lodges van Onguma Private Game Reserve. Dit 34.000ha grote privé-wildpark ligt aan de oostelijke toegangspoort van het Etosha Park en de safari’s gebeuren zowel in Etosha zelf als in het privé-park. The Fort***** is een Marokkaans-Afrikaans luxekamp met 13 suites met een schitterende ligging, ten midden van de bush; Tented Camp **** bestaat uit 7 charmant ingerichte luxetenten met een eerder Afrikaanse toets, terwijl Tree Top Camp**** een kleinschalig kamp is dat bestaat uit vier op palen gebouwde bungalows. Het is trouwens zeker geen must om in de parken zelf te overnachten: deze lodges worden door de regering uitgebaat en zijn van mindere kwaliteit op gebied van service en maaltijden; juist buiten de parken zijn er heel wat kwalitatievere opties. Alle lodges beschikken er bovendien over een verlichte waterplaats, waar de dieren, niet onder de indruk van de toeschouwers, hun dorst komen stillen ’s morgens en ‘s avonds. 

We gaan verder met ons vliegtuig naar de zuidwestkant van Etosha National Park. We nemen onze intrek in Ongava Lodge***** op een boogscheut van de Ongava Airstrip. Deze lodge beschikt over 13 bungalows en 1 familiekamer met een fantastisch uitzicht over de savanne en een druk bezochte drinkplaats. We genieten van een lekker, licht diner met zicht op een knetterend kampvuur. Boven Ongava Lodge bevindt zich ook nog Little Ongava*****, een intiem geheel van drie ruimere bungalows met privé-plonsbad.  

Kaokoland, één van Afrika’s laatste wildernissen 

De volgende dag vertrekken we om 7u met een lokale gids op zoek naar wild buiten het park; op een tijdspanne van amper een uurtje zien we leeuwen, neushoorns en giraffes, een ongelooflijke ervaring! In de late voormiddag laten we Etosha achter ons en vliegen we verder naar Kaokoland, één van de laatste wildernissen van Afrika, mede door zijn ligging in het desolate westen van het land. We landen te midden van de woestijn en worden opgewacht door de chauffeur van Okahirongo Elephant Lodge****, een kleinschalige lodge in het thuisland van de Himba’s, een semi-nomadisch volk dat nog op een traditionele manier leeft in eenvoudige lemen hutten. Na de lunch gaan we op 'elephant trekking' en brengen we een bezoek aan één van de nederzettingen van de Himba. Nog ongeveer 6.000 mensen leiden dit honderden jaren oude, traditionele leven in Kaokoveld. Heel kenmerkend aan deze stam is de rood glanzende huid van de meisjes en vrouwen, afkomstig van een crème op basis van boter en roodhout. Een aparte ervaring. Elke lodge organiseert hier ook sundowners, een aperitief op een prachtige locatie met zicht op de zonsondergang. Per jeep trekken we zo naar één van de hoogste punten van deze woeste omgeving en genieten we van een indrukwekkend zicht op deze onherbergzame streek terwijl die zich langzaam opmaakt voor de nacht.  

Naar Skeleton Coast 

De volgende dag laten we de woestijn achter ons om na een vlucht van amper een kwartiertje te landen aan de bulderende Atlantische Oceaan in Mowe Bay. We mogen er een bezoek brengen aan Shipwreck Lodge, een gloednieuwe en prachtige lodge die vorige maand zijn deuren opende en geniet van een unieke, beschermde locatie langs de Skeleton Coast. Dit natuurreservaat en nationaal park van 30 à 40km breed en 500km lang is een schrale woestenij die eeuwenlang een bedreiging vormde voor de zeevaart, want verraderlijke stromingen, zandbanken en veel voorkomende nevel zorgden ervoor dat er steeds opnieuw schepen vastliepen. Hier en daar zijn dan ook nog de restanten te zien van eeuwenoude scheepswrakken. 

We laten de gierende wind van de kust achter ons en trekken naar Hoanib Skeleton Coast Camp*****, een parel te midden van de woestijn. Deze unieke lodge laat niets aan het toeval over…: de service is uitmuntend, de keuken ongelooflijk lekker, de omgeving adembenemend mooi en rustgevend en de kamers zelf het toppunt van gezelligheid, comfort en luxe! U waant er zich in een andere wereld. De omgeving is er ook zo divers: tijdens een jeeptocht gaan we van maanlandschappen met beige en dan weer rood zand naar gebieden met aardegrond en uitgedroogde rivierbeddingen waarlangs een kudde olifanten rustig staat te eten beschermd onder groene, afhangende bomen. Helaas kunnen we ook hier slechts één nacht blijven; we trekken immers verder naar Swakopmund en Walvis Bay.  

Swakopmund en Walvis Bay 

Swakopmund is een verplichte stop tijdens selfdrives om de afstand tussen het noordelijke en zuidelijke gedeelte van het land te overbruggen. Deze bij Namibiërs populaire kustplaats heeft een uitgesproken Duits karakter en telt zelfs nog veel inwoners van Duitse origine. Van hieruit kunnen er veel sportieve excursies ondernomen worden, zoals fat biking of quadtochten doorheen de woestijn. Ook het massief van Spitzkoppe kan vanuit Swakopmund gemakkelijk bezocht worden. Het beste hotel in de stad is zonder twijfel het Strand Hotel ****, zoals de naam al doet vermoeden ligt dit hotel direct aan het strand. De 125 kamers zijn opgetrokken in gezellige marinestijl met pasteltinten en het hotel beschikt zelfs over een eigen huisbrouwerij. 

Na slechts 4 dagen in de natuur, overvalt me toch een kleine cultuurshock in Swakopmund. Hier zijn de overweldigende stilte en kleinschalige lodges te midden van de natuur ver weg… Een volwaardig alternatief om toch te overnachten ten midden van de natuur vindt u 42 km zuidelijker in Walvis Bay. Pelican Point ligt op het uiterste punt van het schiereiland dat uitkijkt op Walvis Bay. Dit beschermd gebied is de thuishaven van honderden zeehonden die u tijdens een sundowner van heel dicht kan aanschouwen. Vanop de zee is er nog veel meer te ontdekken; tijdens een boottocht vergezellen dolfijnen, pelikanen, aalscholvers en zeehonden ons. Deze lagune is ongeveer 3.500 jaar oud en gaat door voor één van de belangrijkste wetlands in zuidelijk Afrika. Ten midden van dit reservaat staat Pelican Point Lodge, gemakkelijk te herkennen aan de nog steeds functionerende vuurtoren die juist naast het hotel staat. Dit mooi en gezellig ingericht hotel heeft 9 luxesuites die opgetrokken zijn in het volledig gerenoveerde Harbor Control-gebouw. Met alle respect voor zijn omgeving wil dit hotel de reeds opgebouwde natuurervaring in het Namibische binnenland doortrekken naar de kust, met goed georganiseerde privé-boottochten en rondritten op de Peninsula. 

Sossusvlei en Namib Desert 

Van de kust trekken we naar één van de iconische trekpleisters van het land: Sossusvlei. Het duinengebied rond de Sossuvlei en de Sesriem Canyon maakt deel uit van het Namib Naukluft National Park. Er gelden strenge regels om het te bezoeken: alleen dagbezoekers worden toegelaten die in geen geval van de bestaande, bijna tot aan de Sossusvlei, geasfalteerde wegen mogen afwijken. Sossusvlei is het enige deel van de Namib-duinen dat openstaat voor het publiek. Het is een meestal droog liggende zoutpan (vlei) die door de Tsauchab-rivier werd gecreëerd. Als de rivier in goede regenjaren begon te stromen, had hij de kracht om de duinengordel op zijn minst deels te doorbreken. Voor de hoogste duinen ter wereld, de tot 375m hoge zandbergen rond de Sossusvlei, begaf de kracht van de rivier echter. De rivier moest recapituleren en stuwde zich op tot een klein meer dat verdampte. Er bleef een modderlaag over die in de zon tot klei werd gebakken. In de loop van duizenden jaren vormde zich zo de Sossusvlei, die zelf door meerdere pannen als de Deadvlei (een geheel van oeroude, verdorde kameeldoornbomen, omgeven door goudkleurige, massieve duinen) en de Hiddenvlei wordt omgeven. Dit is de enige plek in de woestijn waar we andere toeristen tegenkomen, maar Sossusvlei en zijn omgeving zijn zonder meer een overweldigende woestijnervaring! Ongeveer 5km ten zuiden van de ingang van het nationale park bevindt zich Sesriem Canyon, een kloof van om en bij 30m diep en 3km lang. Beneden in de kloof kan u een (gemakkelijke) wandeling maken. Nabij Sossusvlei verblijven we in Little Kulala*****, een geheel van comfortabele bungalows met canvas, ten midden van de Namib Desert. Het is hier mogelijk om op het dak van de bungalows te overnachten, onder de indrukwekkende sterrenhemel! Ook hier staat een lekkere keuken en fantastische service centraal. 

Onze tocht doorheen Namibië eindigen we 90 km zuidelijker, in Wolwedans. Deze unieke verzameling bestaat uit 4 kampen ten midden van adembenemende en ongerepte natuur, met magnifieke uitzichten gegarandeerd. Hier kan u op een ideale manier uw selfdrive afsluiten. Relaxen staat centraal, geen game drives die ’s ochtends vroeg vertrekken maar 'scenic drives' in de vroege voormiddag (rond 9u) of latere namiddag. Paardrijden is ook een mogelijkheid, ofwel een dagje genieten aan het zwembad! 

Terug naar Windhoek 

Vanuit Wolwedans keren we terug naar de hoofdstad Windhoek, waar één overnachting op het programma staat vooraleer ik met een vroege vlucht terugkeer naar België. Verwacht zeker geen wereldwonderen in Windhoek; het is naar onze normen een kleine, weinig bruisende maar toch leefbare hoofdstad. Sowieso is het onvermijdelijk om er minstens één nacht door te brengen, bij een late heenvlucht of een vroege terugvlucht. Een absolute aanrader in Windhoek zijn The Olive Exlusive Hotel****, een luxueus boetiekhotel met slechts zeven suites in het groen en Hotel Heinitzburg*****, een kasteelhotel met 16 kamers, een rustige patio en een schitterend uitzicht over de stad. We sluiten een fantastische week af in Joe’s Beer House, dé trekpleister in Windhoek waar zowel lokale inwoners als toeristen hun gading vinden.  


Samengevat: Namibië is een indrukwekkend land en een waar paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen, zelfs amateurfotografen komen gegarandeerd terug met fantastische foto’s van dit bijzonder divers land vol wildlife, ruige kusten, majestueuze duinen en authentieke dorpjes!


Interesse in een rondreis door Namibië? Ik help u graag verder! 
Marie

Contacteer Marie

In beeld

Omaanda_Zannier_7_OK_RV_Marie_toegevoegdSossuvlei_Deadvlei_OK_RV_Marie_toegevoegd_2Pelican_Point_OK_RV_Marie_toegevoegdDSC_6334_001_OK_RV_Marie_toegevoegdMatexpo_Namibie_2007_350_001_OK_RV_Marie_toegevoegdTwyfelfontein_1_OK_RV_Marie_toegevoegdTwyfelfontein_2_OK_RV_Marie_toegevoegdDSC_7009_001_OK_RV_Marie_toegevoegdHimba_4_OK_RV_Marie_toegevoegdHoanib_OK_RV_Marie_toegevoegdDSC_6344_001_OK_RV_Marie_toegevoegdHoanib_2_3_OK_RV_Marie_toegevoegdSossusvlei_Deadvlei_7_OK_RV_Marie_toegevoegdPelican_Point_3_OK_RV_Marie_toegevoegd

Onze reisverhalen

Namibië herontdekken

Namibië

Wildlife & Waterfalls

Botswana, Zambia, Zimbabwe

Van de ene verbazing in de andere

Zuid-Afrika, Mozambique

Onze reizen

Namibië Deluxe

Namibië

Roadtrip puur natuur

Zuid-Afrika

Tuinroute & Kaapstad

Zuid-Afrika

Deel via mail!