Zuid-Afrika, Mozambique

Kathleen Ampen
Kathleen Ampen

Van de ene verbazing in de andere

Ook als is deze reis niet mijn eerste safari-ervaring, toch kijk ik er enorm naar uit !

Start in Kaapstad


’s Avonds aangekomen in Kaapstad, na een dagvlucht met KLM, gaan we direct naar ons hotel Queen Victoria aan Waterfront. Uitgerust starten we de volgende morgen voor een dagexcursie naar de Peninsula. In Hout Bay nemen we de boot om de zeerobben te spotten en vergeten we niet rond te kijken naar de prachtige natuur langs het water. Verder rijden we op één van de mooiste panoramische routes langs de kust  genaamd “Chapman Peak”. We passeren Noordhoek met zijn prachtig strand en komen zo aan bij Cape Point National Park, hier komen de Atlantische en Indische Oceaan samen. Er is een pittige wandeling naar de vuurtoren of u kunt de kabelbaan nemen. Maar het uitzicht is hoe dan ook adembenemend; iemand die van de natuur en van rust houdt, kan hier gerust een dag vertoeven. Op de retour eten we heerlijke oesters in de Foodbarn in Noordhoek. We maken nog een fotostop in Muizenberg met de bekende gekleurde strandcabines en 's avonds zetten we nog een stapje in Waterfront met zijn talloze terrasjes en restaurants. 

De volgende dag rijden we naar Grootbos Nature Reserve. We passeren eerst de townships en dan nemen we de Whale Coast Road. Vanaf Gorden Bay hebt u een prachtig zicht langs de kustlijn. In Betty’s Bay stoppen we om de pinguïns te bewonderen. Een veel betere plaats dan Boulders Beach! Grootbos Nature Reserve is een unieke ervaring, zeker met een gids als Ross! Hier worden 'botanical safaris' gedaan met een deskundig uitleg over fynbos, protea, …. U kunt hier verblijven in Garden Lodge, het oudste gedeelte of in Forest Lodge. ’s Namiddags staat een helikoptervlucht op het programma om walvissen te spotten. Die zijn er wel, maar ze zijn niet actief en er is dus weinig te zien. Tijdens de sundowner later op de dag, zien we ze nog eens vanaf het strand en dan zijn ze toch wat actiever. 

Naar de wijnregio


De reis gaat verder naar Stellenbosch, deel van de wijnregio. Nu nemen we de route langs de bergen in plaat van de Whale Cost Road. De omgeving verandert geleidelijkvan fynbos in wijngaarden. En er staat ons hier een leuke verrassing op te wachten: Stellenbosch & omgeving verkennen in een sidecar. Het weer is prachtig en we genieten van enkele wijntjes op twee verschillende wijndomeinen : Backsberg & Delaire Graff. Excellente wijntjes van Chardonnay over Merlot tot Shiraz passeren de revue ...

Lekkere braai

's Avonds vliegen we nog naar Durban voor een nachtje hotel Oyster Box. De volgende morgen bereiken we na een transfer van zo’n 3,5 uur al onze volgende slaapplek: &Beyond Phinda Forest Lodge. We krijgen een warm onthaal door een groep impala’s. Na de lunch en een kleine siësta vertrekken we er in open jeeps. Nyala’s (een soort antilope) staan ons te verwelkomen langs de weg en plots duiken er ook 2 giraffen op. En ja, nu spotten we onze eerste cheetah! Helemaal tevreden over onze eerste safari schuiven we vervolgens aan in de “boma” voor een lekkere “braai”. De volgende morgen vertrekken we vroeg in open jeeps op een nieuwe safari: gnoes, hyena met cubs, nijlpaarden, wrattenzwijntjes, vogels, … worden ons deel. Het hoogtepunt: een heerlijke brunch staat voor ons klaar in een open vlakte, in gezelschap van een zebra.  

Dieren spotten!

De volgende dag vliegen we van &Beyond Phinda naar Skukuza. Skukuza is een splinternieuwe luchthaven en heel aangenaam. De ranger van &Beyond Kirkman’ Camp staat er ons op te wachten. De transfer is alvast een safari op zich met groepen impala’s, zebra’s, … &Beyond Kirkman’s Camp is als thuiskomen: een prachtig koloniaal huis met gezellige salons. Ook de kamers zijn koloniaal ingericht en hebben een prachtig zicht op de (uitgedroogde) rivier. Na een heerlijke lunch, geserveerd door onze persoonlijke butler Simon, starten we onze safari in Sabi Sands Private Game Reserve. We zijn nog maar 10 minuten onderweg of we spotten al een zwarte neushoorn. Een onwaarschijnlijke ervaring is vrouwtjesluipaard Emzilo met prooi. Hoog in de bomen geniet ze van een impala. Terwijl we haar observeren, sluipt achter onze jeep haar mannetje. De brokken die zij laat vallen, verorbert hij met veel plezier op. 

Een gin tonic staat klaar in de bar en na een heerlijk diner gaan we slapen; morgen is het weer vroeg dag voor onze laatste safari. Er zijn parende leeuwen gespot door andere rangers ... Het duurt een tijdje vooraleer onze ranger Jared en onze trekker Jospet ze weten te vinden. De twee volgen de sporen van de leeuwen, maar gaan ook af op de geluiden van de dieren. Een hele aparte ervaring wacht ons: 1 vrouwtje en 3 mannetjes. Tijd voor een break met een eigen brouwsel: chocomelk, koffie en Amarula. Heerlijk ! 

Benguerra Island

Helaas is het tijd om afscheid te nemen van de “bush”. We nemen het vliegtuig vanuit Skukuza naar Nelspruit en verder naar Vilanculos (Mozambique). Daar staat een helikopter ons op te wachten om naar &Beyond Benguerra Island te vliegen. Al zingend en dansend worden we er verwelkomd. Vanaf nu mogen de schoenen uit! De villa is prachtig: voorzien van buitendouche, plunge pool, sunbeds en prachtig zicht op strand en oceaan. Bij valavond genieten we van een sundowner op de catamaran. De volgende middag gaan we nog snorkelen en staat daarna op een verlaten strand een heerlijke lunch op ons te wachten. ’s Avonds rond het kampvuur genieten we na van een heerlijke dag en een geslaagde reis. Maar aan alle mooie liedjes komt een einde: het is tijd om huiswaarts te keren met alle mooie herinneringen aan deze prachtige reis! 

In beeld

04_Kaapstad_regio_227_Safari_Phinda_Sabi_Sands_728_Safari_Phinda_Sabi_Sands_506_Kaapstad_regio_1008_Kaapstad_regio_805_Kaapstad_regio_510_Kaapstad_regio_607_Kaapstad_regio_103_Kaapstad_regio_418_Safari_Phinda_Sabi_Sands_320_tussen_2_safari_s_117_Safari_Phinda_Sabi_Sands_ex_219_Safari_Phinda_Sabi_Sands_221_tussen_2_safari_s_223_Safari_Phinda_Sabi_Sands_1230_Sabi_Sands36_Benguerra_Island_131_Safari_Phinda_Sabi_Sands_934_Benguerra_Island_735_Benguerra_Island_337_Benguerra_Island_640_Benguerra_Island_239_Safari_Phinda_Sabi_Sands_407_zuid_afrika_2016_11_15_018

Onze reisverhalen

Namibië: natuur op zijn best

Namibië

Wildlife & Waterfalls

Botswana, Zambia, Zimbabwe

Namibië herontdekken

Namibië

Onze reizen

Off the beaten track: op zoek naar lokale stammen

Ethiopië, Kenia

Land van contrasten

Oeganda

Botswana Deluxe

Botswana, Zambia, Zimbabwe

Deel via mail!