Oman, Verenigde Arabische Emiraten

Patrick De Vos
Patrick De Vos

Contrast: Dubai vs. Oman

In Dubai geldt het motto 'the sky is te limit', de stad rukt alsmaar verder op en de bouwwoude lijkt niet in te tomen. Daar tegenover staat het authentieke Oman, waar traditie, authenticiteit en kleinschaligheid primeren. Twee woestijnplekken, twee keer gans anders. Ik trok terug naar beide bestemmingen: in Dubai valt altijd wel weer iets nieuws te ontdekken (zeker als het op tophotels aankomt) en Oman ... wel Oman gaat nooit vervelen. 

In Dubai is men volop bezig met de bouw van een meer dan 1 kilometer hoge nieuwe toren in de Dubai Creek. Daar tegenover staat het authentieke Oman, waar men met gebouwen van zo'n 4 etages maximaal, andere prioriteiten lijkt te leggen. In Dubai wordt de woestijn alsmaar verder de stad uit gedreven, in Oman staat de pure natuur nog centraal. In Dubai smelten alle culturen en stijlen samen en is het soms zelfs zoeken naar een tikkeltje Midden Oosten-gevoel. Dat is wel even anders in Oman, nochtans een directe buur van de V.A.E. (waartoe Dubai behoort). En zo kan de vergelijking nog wel even doorgaan ...

Ik ging onlangs terug naar Dubai en Oman om er enkele nieuwe hotels te inspecteren en nader kennis te maken met enkele vertrouwde gezichten. 

Dubai 

De bouwwoede stopt nooit in Dubai, de skyline verandert bij wijze van spreken in een handomdraai. De werken houden nooit op, best dus wel even vooraf nagaan of uw hotel niet vlakbij een nieuw opgedoken werf ligt, om alle overlast te vermijden. 

Een nieuw hotel van een prestigieuze naam die nu ook in Dubai neerstreek, is het Bulgari-hotel op een kunstmatige landarm. Het hotel ademt pure luxe en is, ook al is het gloednieuw, nu al de hotspot voor alle 'rich and famous' van onze planeet. Enerzijds geniet u van een zicht over de skyline van Dubai, anderzijds is er zicht op zee. Pluspunten hier zijn de unieke spa en de eigen jachthaven. Pure klasse! Dat kan ook nog steeds gezegd worden van de One&Only Hotels Mirage en The Palm, beiden top in hun genre! Ook Four Seasons Jumeirah mag niet in het lijstje ontbreken. 

Ik profiteer van mijn bezoek aan Dubai ook om even buiten de stad en drukte te trekken naar de woestijn rond de stad. Een uurtje buiten Dubai kom ik in een gans andere wereld, het woestijngevoel komt boven. Ik neem mijn intrek in Bab Al Shams Desert Resort & Spa. De stad is echter nooit ver weg en het pure woestijngevoel (zoals in Oman of bij Abu Dhabi) is er al niet meer, maar de sfeer doet toch denken aan duizend-en-één-nacht. Terug in de stad loop ik nog even langs de gekende highlights van Dubai: de lichtshow aan Burj Khalifa en het weidse zicht over de stad vanop het panoramadek, de Dubai Mall, de skipiste in the Mall of the Emirates, de gold en spice souk, ... 

Voor wie al die 'hustle and bustle' van Dubai liever links laat liggen, raad ik zeker Oberoi Al Zorah in het buuremiraat Ajman aan. Een 45 minuten rijden van Dubai, dus weg van alle drukte. Wie liever geniet van de rust, het strand, de kalmte, .. maar toch de mogelijkheid wil hebben Dubai te zien, moet hier zijn! Het hotel heeft een unieke ligging met fantastische beach villa's en zwembad, aan een prachtig strand. Een aanrader voor wie uit Dubai weg trekt. 

... versus Oman

Oman is meer dan de zandbak die u zich misschien voorstelt bij 'een land in het Midden-Oosten'. Akkoord, er is zeker voldoende zand, maar ook het prachtige Hadjar-gebergte, verschillende oases en wadi's, de kustlijn, ... Het is het 'Arabia Felix-gevoel' dat naar boven komt. Het land heeft een immens vriendelijke bevolking, u wordt er getrakteerd op gastvrijheid met een grote, eerlijke glimlach! Bij elk bezoek aan een local krijg ik een kop koffie met dadels voorgeschoteld. In Oman houdt men verder nog strak vast aan tradities en structuren. Dat merk ik aan de klederdracht, aan de visserscultuur, de eeuwenoude irrigatiekanalen, de standvaste forten, aan de gewoonten en bouwstijlen, aan het grote respect tegenover de sultan. En in dat alles is het een groot contrast met de buren, de Emiraten. 

Ik was al enkele keren in Oman, dus ga ik dit keer verder op verkenning. Het aanbod vijfsterrenhotels in Oman is zeker een stuk kleiner dan in Dubai (daar loopt het aanbod simpelweg over), maar binnen de hotels die er zijn, is het pure klasse en verfijning die primeert! Zo bezoek ik onder meer enkele gekende hotels én ik loop ook even langs enkele nieuwe hotels zoals het prachtige Kempinski in hoofdstad Muscat. Dit hotel is qua design gebaseerd op het sultanpaleis Al Alam en dat geeft als resultaat een meer dan indrukwekkende lobby. Dit hotel biedt stadszicht enerzijds, maar dwars door de lobby lonkt al de zee. Het hotel is zowel als zaken-als leisurehotel perfect, wat mij betreft. 

Al kan ik ook The Chedi aanraden. Hoewel het hotel al aardig wat jaren op de teller heeft, lijdt het niveau van het hotel hier niet onder. Wel integendeel: bij elk bezoek aan het hotel lijkt de klasse en uitstraling er nog een niveautje hoger getild. Het blijft genieten van de unieke architectuur, strak design, heerlijke keuken, de oneindige 'lap pool', de rust, ... The Chedi blijft toonaangevend voor de hotellerie in Muscat en Oman in het algemeen. We adviseren u graag over de verschillende kamertypes, want daarin schuilt veel verschil. Beide hotels vormen de ideale plek om Muscat te ontdekken, met als hoogtepunten het Royal Opera House en de Sultan Qaboos-moskee. 

Dieper het binnenland in, trek ik nog naar het Hadjargebergte. Naast de bekende Alila en Anantara met hun gekende klasse en comfort, bezoek ik ook hotel The View. Deze hotels zijn de perfecte uitvalsbasis voor Nizwa, Jabreen, Bahla, Wadi Ghul, Jebel Shams, ... Tot slot: Oman profileert zich ook meer en meer als golfbestemming met de komst van enkele nieuwe golfcourses. Just so you know ... en Anantara met hun gekende klasse en comfort, bezoek ik ook hotel The View. Deze hotels zijn de perfecte uitvalsbasis voor Nizwa, Jabreen, Bahla, Wadi Ghul, Jebel Shams, ... Tot slot: Oman profileert zich ook meer en meer als golfbestemming met de komst van enkele nieuwe golfcourses. Just so you know ... 

Interesse in een rondreis door Oman en/of de V.A.E? Ik help u graag verder!

Patrick

Contacteer Patrick

In beeld

DSC5403DSC5400DSC5570DSC5425DSC5517DSC5433IMG_4778DSC5438IMG_4716IMG_4760DSC5480DSC5502DSC5583DSC5623DSC5619DSC5481DSC5450IMG_4843IMG_4897IMG_4905IMG_4825PDV_0020IMG_4837IMG_4842IMG_4884IMG_4886IMG_4677PDV_0034IMG_E4778PDV_9718IMG_4902PDV_0003PDV_0009PDV_9711PDV_0036PDV_9754PDV_9760PDV_0040PDV_9728PDV_0022IMG_4895PDV_9821PDV_9772PDV_9791PDV_9733PDV_9835PDV_9773PDV_9747PDV_9806PDV_9868PDV_9965PDV_9873PDV_9886PDV_9780PDV_9864PDV_9875PDV_9944PDV_9948PDV_9829PDV_9919PDV_9822PDV_9903PDV_9915PDV_9953IMG_4782PDV_9991

Onze reisverhalen

The sky is not always the limit

Verenigde Arabische Emiraten

Onderdompelen in het grootste spektakel ter wereld

India

Welcome to my country!

Iran

Onze reizen

De gouden driehoek

India

India themareis: Woestijnfestival in Jaisalmer

India

Op zoek naar het oude Perzië

Iran

Deel via mail!