Verenigde Arabische Emiraten

Sam Rosseel
Sam Rosseel

The sky is not always the limit

In Dubai is niets gewoon. Alles kan er! Het is de stad met een – op zijn zachtst gezegd-  exclusieve smaak. De stad van de superlatieven! Alles moet er voortdurend groter! ... Eén voor één zijn het torenhoge clichés (neem dat torenhoog maar letterlijk als het over Dubai gaat), maar toch één voor één volledig correct. Zo mocht ik zelf ervaren.

Om duizelig van te worden ...

Het verhaal van Dubai leest als een natte droom van architecten en bouwpromotoren: wat tientallen jaren geleden nauwelijks meer was dan een klein havendorpje omringd door een grote zandvlakte naast de Perzische Golf, is nu de meest kosmopolitische en snelst groeiende stad ter wereld. De grote zandbak wordt aan een rotvaart opgevuld met hoge kantoorgebouwen, kunstmatige eilanden en brede autosnelwegen. Grote vlaktes dor zandland verdwijnen in een oogwenk om de stad alsmaar uit te breiden en toeristisch nog aantrekkelijker te maken. Waar nu nog bouwputten liggen, kan u ervan op aan dat hier weldra nieuwe kolossen verrijzen. En voor dat laatste worden werkelijk alle grenzen opgezocht. U kan het zo gek niet bedenken: in Dubai arriveerde ik op de grootste luchthaven ter wereld,  ik bezocht er de grootste pretparken ter wereld, kon skiën in ‘s wereld grootste mall, sliep er in het grootste hotel ter wereld en mocht de hoogste toren ter wereld opklimmen in de snelste lift ter wereld. Om duizelig van te worden. Dubai heeft wel wat last van grootheidswaanzin. And the story goes on … : binnen enkele jaren mogen we daar ook nog het grootste reuzenrad ter wereld aan toevoegen trouwens. Elk record moet sneuvelen in deze stad, elk reclamebord promoot iets dat het ‘grootste’ is ter wereld in zijn soort. Voor minder gaan ze in dit emiraat nu eenmaal niet. Een gebrek aan ambitie kan u Dubai dus zeker niet verwijten.

Divers Dubai

Tijdens mijn korte trip in het emiraat kreeg ik een divers Dubai te zien. De toeristische trekpleisters zoals de Dubai Mall, de Burj Khalifa, Dubai Aquarium en de dansende fonteinen konden niet ontbreken. Maar ook het historische fort dat nu Dubai Museum huisvest, de kreek tussen beide stadsdelen en de soeks waar kruiden en goud de voornaamste koopwaar zijn. Dit laatste is een stadsdeel dat te voet te verkennen is en authenticiteit ademt, twee zaken die in de rest van Dubai vaak zoek zijn.Trekt u buiten de stad, dan moet u (mijn persoonlijke aanrader) een safari ondernemen. Net buiten downtown ligt een goed bewaard woestijngebied waar u onder begeleiding van een deskundige chauffeur de zandduinen aangaat. Niet voor  gevoelige magen of pijnlijke ruggen weliswaar! Het landschap is fantastisch: overal rollende zandheuvels met her en der een nietsvermoedende oryx, die al lang niet meer opkijkt van een kudde voorbijschietende toeristen. De chauffeur – mijn chauffeur staat erop dat we hem LA noemen, klinkt beter dan Latif vindt hij - kent de goede plekjes om halt te houden voor een selfie, om even goed door te trekken met de 4x4 of voor een aperitief bij zonsondergang. Ik moet toegeven, een glaasje champagne op een zacht kussen ten midden van de woestijn terwijl de zon zich achter de horizon duwt, is niet onaardig. Wie dat wil, kan hier zelfs de nacht onder de Arabische sterrenhemel doorbrengen.

Hate it or love it!

Dubai is een absurde stad, dat valt niet te ontkennen. Hate it or love it, zou wel eens kunnen kloppen. Maar net daarom is het een must-see, als korte citytrip of als stopover als u richting oosten verder vliegt. Is het een plek om lang te blijven, ik denk het niet. Maar een stad om van achterover te vallen zeker wel. Al was het maar omdat u te ver de nek achterover gooide om de Burj Khalifa in zijn geheel op de foto te krijgen. Mijn poging om dat te doen vindt u bovenaan de pagina :). 

Dubai in de Belgische winter is aangenaam warm, in tegenstelling tot de zomer wanneer het nauwelijks uit te houden is van de extreme hitte. Het tegenargument is dat alles in de zomer binnen kan of met de nodige verfrissing haalbaar is (indoor pretparken en waterparadijzen dus bij de vleet), maar daar gaan we de Belgen niet mee overtuigen, lijkt me. Doe Dubai dus maar in de Belgische regenseizoenen. 

Interesse aan een bezoek aan Dubai of Dubai als deel van een rondreis door de V.A.E.? Ik help u graag verder!
Sam


Contacteer Sam

In beeld

Dubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-SamDubai-reisverslag-Sam

Onze reisverhalen

Welcome to my country!

Iran

Contrast: Dubai vs. Oman

Oman, Verenigde Arabische Emiraten

Onze reizen

Een onbekende wereld ontdekken ...

Saoedi-Arabië

Op zoek naar het oude Perzië

Iran

Divers Oman

Oman, Verenigde Arabische Emiraten

Deel via mail!