India

Rajasthan (1/2): Jaisalmer - Jaipur

Dat de Golden Triangle zijn naam niet gestolen heeft, kan ik niet anders dan beamen. Echter heeft een reis Rajasthan meer te bieden dan enkel die driepoot Delhi, Agra en Jaipur. Mijn tweeweekse reis brengt me in sneltempo van Jaisalmer naar Delhi, een weg zigzaggend door het kleurrijke en prikkelende Rajasthan. Langs clichés en bucketlistitems, onvemijdelijk. Maar evenzeer via onbekende wegen naar verborgen stukjes van dit immer fascinerende land. Ik start in Jaisalmer en reis eerst richting Jaipur.

Golden city, Jaisalmer 

Na een aantal uren slaap nabij de luchthaven van Delhi brengt een lokale vlucht me naar Jaisalmer. De ‘gouden’ stad laat weinig van zijn gouden glans aan me zien; ik tref er (naar ik hoor zeer uitzonderlijk) regen en de stad komt onder een grijze wolk te liggen. Het doet echter weinig af van de positieve indruk die de stad op me achterlaat, de stad zet meteen de toon voor de rest van de trip. 

Jaisalmer is een minder bekende stad in de Thar Desert in een verlaten westelijke hoek van Rajasthan, waar buur Pakistan om de hoek loert. Hier stoppen - letterlijk - alle wegen, hier is de hectiek van India verder weg dan ik voor mogelijk hield. De stad heeft desondanks aardig wat troeven, met zijn koninklijke tombes; de prachtige, in gele zandsteen opgetrokken haveli's en het fort als hoogtepunt. In tegenstelling tot de meeste andere forten en paleizen die ik op deze reis zal zien, is dat van Jaisalmer tot op de dag van vandaag bewoond. Daardoor stapt u geen museum binnen, maar een 'living fort'. Een gezellig dagelijks leven vol steegjes, trappen en tempels middenin een groot rotsfort. Het is mijn eerste echte kennismaking met India, maar dan zonder de grote cultuurshock en dat is een opwarmertje voor later deze reis. 

’s Avonds voert een taxichauffeur me naar de Sam Dunes, te midden van de Thar. De chauffeur lijkt me te jong om te mogen rijden, maar daar denk ik beter niet te hard over na. Mijn totaal gebrek aan Hindi en zijn gebrek aan Engels maken dat we ons moeten beperken tot een potje glimlachen en gebarentaal naar elkaar. Midden in de woestijn heeft de staff van mijn hotel Suryagarh, een prachtig boetiekhotel ondergebracht in een fort, zijn eigen sundowners opgesteld. De setting is onnavolgbaar: in een duinkom bij ondergaande zon wordt heerlijk eten geserveerd, zittend op tapijten in het zand, nachtelijke stilte, ver weg van de bewoonde wereld. Een begin van een Indiareis dat ik niet meteen had voorspeld …  

Blue city, Johdpur 

Ook Jodhpur zit niet verlegen om kleur. De blauwe kleur, die de woningen in de stad Jodhpur zo typeert, valt op van ver. Daarboven als contrast prijkt hoog op een rots het Mehrangarh Fort en Museum. Die twee samen vormen de herkenbare skyline van de stad. 

Een gids leidt me vanaf het fort, statig en stoer boven alles uit, langs een labyrint van smalle steegjes en verborgen meren naar de waanzinnig drukke bazaar. Een aanslag op de zintuigen: ik kom ogen tekort om alle etenswaar en uitgestalde goederen te bekijken onder een onophoudelijk gehonk van voorbijrijdende scooters. Mijn gids verhindert een paar keer dat ik een aantal ledematen mis tegen het einde van de dag. 

Vanop het dakterras van het RAAS Hotel geniet ik ’s avonds van een bevoorrecht zicht over het verlicht fort op de heuvel. En zoals wel vaker zal blijke,n is dit hotel een parel, een prachtig stijlvol (boetiek)hotel met topservice en een unieke setting, een oase van rust in een meer dan drukke omgeving.  

City of lakes, Udaipur 

Onderweg naar Udaipur brengt mijn lokale gids me naar het imposante Jain-tempelcomplex van Ranakhpur en houden we halt bij een lokaal, klein dorpje langs de kant van de weg. Ik voel me als een olifant in een porseleinkast, ik word instant gebombardeerd tot de attractie van het dorp. Als we op een lokale trouwerij stoten in het dorp, kan ik niet ontkomen aan een hartelijke begroeting van zowat het ganse dorp en is het haast onbeleefd om te vertrekken zonder te proeven van de lekkernijen die zijn klaargestoomd.

Udaipur, mijn volgende stop, speelde een hoofdrol in Octupussy, de James Bond-film uit 1983. De film heeft zelfs een speciale rol weggelegd voor het Taj Lake Palace. Dit hotel is gehuisvest op een privé-eiland midden in Lake Pichola én is, zoals vaker in India, een 'heritage hotel'. 

En daar check ik vanavond in … Een boottocht vanaf de kade onder het paleis voert me stijlvol naar de trappen van Lake Palace, waar ik hartelijk ontvangen word. De avond in mijn ruime kamer met zicht op de stad der geliefden hou ik rustig: TV kijken op reis klinkt not done, maar niet als het James Bond’ Octupussy betreft … De receptie van het hotel heeft me een oude DVD van de film gegeven en vanuit het filmdecor zelf zie ik Roger Moore stoer door Udaipur hollen. Ik waan me heel even zelf figurant in de heldenfilm. 

Udaipur zelf niet te vergeten. De stad aan het meer heeft, wat had u gedacht, opnieuw een prachtig fort/paleis dat de stad domineert, het City Palace. Ik combineer het met het bijwonen van een ceremonie in de naburige Jagdish Temple en een sunset-boottocht op Lake Pichola richting Jagmandir, ‘pleasure island’ voor de royals. 

Pink city, Jaipur 

Jaipur is een volgende stap in het kleurenpalet van Rajasthan: de roze stad. Ik neem mijn intrek in het opnieuw prachtige heritage hotel Rambagh Palace. Het paleis dateert uit 1835 en fungeerde achtereenvolgens als koninklijke residentie, jachtlodge, woning van de Maharaja, … Vandaag is het een tophotel, waar ik me door de prachtige setting zelf even koning waan. Het hotel ademt immers nog sterk de koninklijke sfeer uit met zijn uitgestrekte tuinen en terrassen die het omgeven, de royale bediening, de rijkelijk aangeklede kamers, … 

Maar waar het in Jaipur echt om draait, zijn de talrijke must-sees langs de strak aangelegde straten van de stad. De fotogenieke Hawa Mahal; dat dan wel lijkt op een gigantisch paleis, maar eigenlijk niet meer dan een façade is; is er één van. Achter de 953 ramen verzamelden destijds de haremvrouwen van de Maharadja om mee te genieten van de parade op straat, zonder zelf gezien te worden. Een gevel met zo veel ramen, kreeg toepasselijk de bijnaam ‘Paleis der Winden’. 

Het stadspaleis, de Jantar Mantar, het eiland Jal Mahal en het imposante Amber Palace net buiten de stad, op de foto bij Tikam Chand met zijn Carl Zeiss houten box uit 1860 midden op de stoep, … Een dag stadsbezoek in Jaipur is opnieuw vol indrukken en verhalen; het is moeilijk om niet overprikkeld te raken in Rajasthan.

Contacteer %s

In beeld

Jaipur_Hawa_Mahal_paleis_der_winden_7Jaipur_Carl_Zeiss_camera_5Jaipur_Amber_Amer_Fort_1Jaipur_Oberoi_RajvillasJaipur_Amber_Amer_Fort_41Jaipur_koninklijke_tombes_13Jaipur_Amber_Amer_Fort_36Jaisalmer_Surya_Gargh_3Jaipur_Taj_Rambagh_PalaceJaipur_Carl_Zeiss_camera_4Jaisalmer_Dinner_in_the_dunes_20Udaipur_city_palace_32Jaisalmer_haveli_s_19Jaisalmer_haveli_s_32Jodhpur_Umaid_BhawanUdaipur_Lake_Pichola_boottocht_77Jaisalmer_living_fort_straatbeeld_60Udaipur_Taj_Lake_Palace_2Jaisalmer_Sujan_regioJaisalmer_Surya_Gargh_1Jaisalmer_living_fort_straatbeeld_42Jodhpur_RAASUdaipur_RAAS_Devi_Gargh_regio_1Udaipur_Lake_Pichola_boottocht_97Udaipur_Lake_Pichola_boottocht_110Udaipur_tempels_buiten_de_stad_20

Onze reisverhalen

Vol bewondering!

Nepal

Mystiek Myanmar

Myanmar

Contrast: Dubai vs. Oman

Oman, Verenigde Arabische Emiraten

Onze reizen

Onbekend Zuid-India: het Deccan Plateau

India

Luxueus logeren in Sri Lanka (deel 1)

Sri Lanka

Ladakh in stijl

India

Deel via mail!