Roemenië

Winters Transsylvanië

Roemenië is een zeer uitgestrekte en diverse bestemming: het land heeft gezellige, kleine, historisch waardevolle steden als Brașov, Sibiu en Sighișoara. Maar daar tegenover staan de brede avenues en het megalomane paleis van Ceaușescu in Boekarest. Dezelfde tegenstelling vindt u in de natuurlijke schatten van het land: er zijn de Donaudelta rijk aan fauna en flora, de Karpaten die uitnodigen voor ski-afdalingen en er zijn de stranden aan de Zwarte Zee.    
Met het begin van de winter mocht ik kennismaken met een aantal van die hoogtepunten: mijn korte reis door het land bracht me over de Karpaten naar cultureel erg rijke Transsylvanië en eindigde met een citytrip Boekarest.

Transsylvanië: Dracula en meer 

De winter in de Karpaten vraagt om een dikke jas en een extra paar kousen. Maar desalniettemin is het dat zeker waard. Een reis van zo’n 2 uur brengt me vanaf de luchthaven van Boekarest (er zijn rechtstreekse vluchten vanaf Brussel die u er in 3 uur heen brengen) naar Brașov. Kronstad, zoals de stad vroeger in het Duits heette, ligt aan de voet van de Karpaten en is een goede uitvalsbasis voor een verkenning van deze streek: Transsylvanië. Transsylvanië doet meteen denken aan Dracula. Het kasteel van graaf Vlad Dracul, die wij vooral kennen door de griezelverhalen van Bram Stoker, is een bezoekje zeker waard. Meer nog, wilt u zich helemaal verdiepen in de legende, kan u een bezoekje brengen (en dineren) in het geboortehuis van Dracul in Sighișoara. Maar legende of niet, beide locaties zijn ook zonder de verhalen de moeite waard. Want het kasteel van Bran (zoals het kasteel van Dracula echt heet) is eigenlijk de vroegere koninklijke residentie en vormt met zijn geheime doorgangen en koninklijk erfgoed een omweg zeker waard. En Sighișoara mag u sowieso niet missen: het gezellige stadje op de heuvel telt tal van kleurrijke, fotogenieke huizen en een uitkijktoren die u kan beklimmen voor een panorama over de stad. En de stad is omringd door het groen en bergen van de Karpaten.  

De rest van mijn rondreis door het geografische hart van het land brengt me langs nog meer van die culturele schatten, veelal UNESCO-erfgoed: de stevig ommuurde kerk van Prejmer bijvoorbeeld. Al maken vooral het overweldigend gedecoreerde en in verschillende stijlen opgetrokken paleis van Peleș sterke indruk op mij. Twee nachtjes in Brașov geven alvast de mogelijkheid de ruime regio te verkennen en dat doet naar meer smaken. In de zomer kan u het land trouwens perfect met een huurauto verkennen, in de winter behoort skiën in de bergen rond Brașov tot de mogelijkheden. En winter of zomer: wijn drinken kan altijd! Mijn rondreis door de regio eindigt met een wijnproeverij bij de Roemeense hofleverancier. Een lokale specialiteit proeven, dat maakt een bestemming des te interessanter, toch?   

Boekarest

Van de rust en uitgestrektheid op het Roemeense platteland keer ik terug naar Boekarest. U komt de stad binnen langs brede en drukke avenues. Voeg daarbij nog een replica van de Arc de Triomphe en u begrijpt waarom de stad het Parijs van het oosten wordt genoemd. Verder dan dat gaat de vergelijking voor mij niet op, maar verrassen doet ze wel. Er zijn verschillende musea, statige paleizen, kleine maar rijkelijk versierde orthodoxe kerken en restaurants met prachtig interieur. De oude stad is dan weer vooral een bruisende plek waar het bij het vallen van de avond fijn vertoeven is. 

Eén bezienswaardigheid in Boekarest mag ik niet missen: het paleis van Ceaușescu. Dit paleis is maar met één woord te omschrijven: megalomaan. Het ene grote salon volgt de andere balzaal op, de ene hal wordt overtroffen door de volgende, … Dit is in oppervlakte het grootste gebouw van Europa en geeft zich maar deels bloot: als de gids ons na een rondleiding van een uurtje door tientallen groteske zalen vraagt welk deel we van het ganse gebouw nu hebben gezien, blijkt dat maar 5% te zijn. Ceaușescu zag het groots en grootser, dat moeten we hem wel nageven. 

Roemenië was een onbekende bestemming voor mij, maar kon me verrassen en deed zin krijgen in meer. Ik keer zeker terug voor een zomerse impressie van de rest van dit stukje onontgonnen Oost-Europa. 


Interesse in een rondreis door Roemenië? Ik help u graag verder!
Sam

Contacteer %s

In beeld

Roemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-Sam39_DSC08078Roemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-SamRoemenie-reisverslag-Sam

Onze reisverhalen

Turkish Delight

Turkije

Island hopping Griekenland

Griekenland

Costa Navarino, een mondaine bestemming op de Peloponnesos

Griekenland

Onze reizen

Albanië, nieuwe horizonten verkennen

Albanië

Een divers Turkije ontdekken

Turkije

Het onbekende Griekse noorden

Griekenland

Deel via mail!