De Petrus-en Paulusvesting
Bij aankomst in de luchthaven gaan we met een vlotte transfer richting het stadscentrum. Onderweg krijgen we reeds een duidelijk beeld van de verschillende communistische gebouwen in de stad. In de buitenwijken rondom de stad zijn er allemaal appartementsblokken met piepkleine raampjes, dichter naar de stad toe zien we typische Stalin-appartementen. Men ziet hier duidelijk het verschil: de Stalin-appartementen zijn iets ruimer, met grotere ramen en mooiere gevels. Volgens onze gids zijn deze appartementen de enige goede zaak die Stalin voor de stad en het land betekende ... Deze appartementsblokken komen we tijdens ons hele verblijf in de stad tegen. Eenmaal aangekomen in het centrum valt het onmiddellijk op, wat een propere stad! Niets vergeleken met andere grootsteden …
Als eerste bezoek staat de Petrus-en-Paulusvesting op het programma. Dé plaats waar Sint-Petersburg is ontstaan, het was op dit eilandje aan de Neva dat Peter de Grote de eerste paal in de grond liet slaan voor de uitbreiding van zijn rijk. De vesting moest weerstand bieden tegen mogelijke aanvallen van de Zweden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig: de Zweden werden reeds verslagen nog voor de bouw van de vesting voltooid was. Tientallen jaren later werd het omgebouwd tot de stenen vesting die we vandaag kunnen zien. De vesting deed na zijn voltooiing een tijdje dienst als gevangenis. Het pronkstuk is echter niet de gevangenis, maar de barokke kathedraal in het midden van de binnenplaats. De kathedraal is één van de weinige gebouwen in barokstijl die we zullen zien tijdens onze trip. Peter de Grote had het door zijn vele buitenlandse reizen wel gehad met de traditionele Russische kerkarchitectuur en gaf daarom de opdracht tot de bouw van een kathedraal in een aparte stijl.
Na de vesting maken we een korte stadswandeling en vangen we reeds een glimp op van de prachtige kathedralen en gebouwen in de stad. De Drievuldigheids- en Nicolaaskathedraal en de Opstandingskerk zijn slechts enkele van de parels van de stad. Wat een echte verrassing is, zijn de indrukwekkende metrostations. Neen, niet gewoon een somber gebouw dat ondergronds leidt, maar echte, mooi afgewerkte, architecturale pareltjes.
Later op de dag krijgen we dankzij een boottocht op de Neva en de verschillende kanalen de stad vanuit een heel ander perspectief te zien. Sint-Petersburg wordt niets voor niets “het Venetië van het Noorden” genoemd (net zoals Brugge, Amsterdam, etc.). Vanop de boot krijgt u als bezoeker een goed zicht op de verschillende gebouwen en kan u zich beter oriënteren in de stad. ’s Avonds mogen we voor het eerst kennismaken met de gastronomie van Rusland. In een typische restaurant langs de rivier wordt het diner geserveerd. De maaltijd start, zoals het hoort, met een glaasje wodka! Welcome to Russia! Peterhof en Hermitage
Na wat welverdiende nachtrust kijk ik heel erg uit naar de uitstap van vandaag. Het Peterhof stond bovenaan mijn must-sees en is een echte aanrader voor elke bezoeker van Sint-Petersburg. Het paleis ligt zo’n 30km buiten de stad. Peterhof heeft zijn bijnaam “Versailles van Sint-Petersburg” niet gestolen! Peter de Grote liet zich dan ook inspireren door het paleis en tuinen in Frankrijk die hij zelf had bezocht tijdens zijn reizen. Peter had een grote fascinatie voor water, deze vond een hoogtepunt bij de aanleg van de Grote Cascade. Dit is een waterval die via een kanaal, met aan weerszijden tientallen fonteinen en vergulde beelden, van het paleis naar de Finse Golf stroomt. Indrukwekkend hoe ze in de 18de eeuw reeds zo’n innoverend hydromechanisch systeem konden realiseren! Helaas kwam het Peterhof, zoals veel van de paleizen, later in handen van de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de verwoestingen werd het paleis heropgebouwd, maar veel originele stukken moesten vervangen worden door replica’s.
Na het supper (want in Rusland zeggen ze niet lunch) gaan we richting de Hermitage. Net op tijd want het regent pijpenstelen. De Hermitage is een paleizencomplex dat uit verschillende complexen bestaat, het was ooit het centrum van het Russische keizerrijk. De architectuur en het interieur geven een goed beeld van in wat voor weelde de Russische tsaren leefden. Vandaag omvat de Hermitage maar liefst 1.000 zalen en 60.000 voorwerpen! Naast de architecturale kant bevindt zich binnenin het paleis een schat aan tentoonstellingen van kunstverzamelingen. Er is een uitgebreide collectie van kunstwerken uit de Oudheid en Middeleeuwen, maar ook meer recente kunstenaars komen aan bod, zoals Rembrandt, Bruegel, Monet en Gauguin. Hier kan elke kunstliefhebber probleemloos uren vertoeven!
Poesjkin en Pavlovsk
Zondag, alweer onze laatste dag in Sint-Petersburg en vandaag maken we een uitstap naar Poesjkin en Pavlovsk ten zuiden van Sint-Petersburg. Poesjkin is vooral gekend door het imposante Catharinapaleis. Dit zomerverblijf in wit, goud en hemelsblauw werd gebouwd in opdracht van Catharina, de tweede echtgenote van Peter de Grote. Hun dochter Elizabeth was nogal gekend voor haar extravagante smaak van goud en franjes, dit paste ze dan ook toe op het paleis. Toen Catharina de Grote aan de macht kwam, vond ze de overweldigende versieringen van Elizabeth maar niets en maakte verschillende aanpassingen. Opnieuw werd dit zomerverblijf grotendeels door de Duitsers verwoest, maar het paleis is prachtig gerestaureerd tot wat we nu kunnen bezichtigen.
Mocht u nog niet genoeg hebben van de Russische paleizen is het Grote Paleis in Pavlovsk, een zomerpaleis van de tsaren, een bezoek waard. Ongeveer 3km ten zuidoosten van Poesjkin bezoeken we het buitenpaleis van Paul I. Tijdens de opbouw van het paleis maakten Paul en zijn vrouw Maria verschillende reizen door Europa waar ze inkopen deden voor het interieur van het paleis. Wat mij het meest bijblijft aan dit bezoek zijn de prachtige kristallen kroonluchters in de verschillende zalen. Wist u trouwens dat u een Russische kroonluchter herkent doordat er niet enkel heldere kristallen, maar ook steeds een ander kleur kristal in verwerkt zit? Nog indrukwekkender dan het paleis zelf vind ik het omliggende park. De landschapstuin strekt zich uit over maar liefst 600 hectare! Om elke bocht komen we één of ander paviljoen, tempel of mausoleum tegen. Ideaal om op een zonnige dag rond te kuieren.
Ons fantastisch verblijf sluiten we af met een traditioneel diner. Aan een lange tafel in een gezellige blokhut én met de nodige wodka -uiteraard- praten we nog na over onze ervaringen in Sint-Petersburg. Wat een stad! Dit mag niet langer op het lijstje van mogelijke citytrips ontbreken, maar wel het verplichte visum niet vergeten ...!
Interesse in een citytrip Sint-Petersburg? Ik help u graag verder!
Yanica