We kiezen deze keer voor een minirondreis iets dichter bij huis. Na een vlotte vlucht van drie uur komen we aan op de luchthaven van Heraklion. Van de bewegwijzering buiten de luchthaven snappen we geen snars, het Griekse alfabet blijkt ook Chinees te zijn voor ons. Gelukkig zijn we op vakantie en mag alles maar hoeft niets. We toeren door de bergen met ons oog op Agios Nikolaos, onze eerste stop aan de kust van Kreta.
’s Avonds sluiten we de dag af met een heerlijke signature cocktail in Beach House, de bohémien bar aan het privéstrand, en dineren we in het Ocean Restaurant van het hotel. Een lekker à la carte restaurant met zicht op zee, what else do you need?
Na het ontbijt in Daios Cove gaat onze trip verder richting Kritsa, een charmant bergdorpje. We hebben het geluk om er een lokaal loopevenement mee te maken: alle (groot)ouders staan enthousiast te supporteren voor hun kleine spruiten. Op de middag volgen we een kookworkshop bij een sympathieke Griekse dame. We leren er rijst met groentjes rollen in wijnbladeren, een lokale specialiteit genaamd dolmadakia. Ook een Grieks slaatje met verse tomaat en feta ontbreekt niet als voorgerecht, als hoofdgerecht gaan we voor kip met een groentenmix en als digestief krijgen we raki geserveerd. Een geslaagde culinaire kennismaking!
In de late namiddag nemen we afscheid van Daios Cove en rijden we verder naar ons volgende verblijf. We overnachten de komende nacht in Domes of Elounda dat deel uitmaakt van de Autograph Collection Hotels van Marriott. Een prachtig hotel, gelegen op een heuvel en vooral geschikt voor families. Wij verblijven er in een 'luxury private residence' met privézwembad. Hierdoor kunnen we genieten in alle privacy. Het ontbijt wordt geserveerd in een apart voorzien restaurant, The Blend, voor mensen die in de villa’s logeren. 's Middags en ’s avonds is het restaurant op zijn beurt open voor alle gasten van het hotel. Domes of Elounda heeft verschillende à la carte- restaurants waaronder eentje die een combinatie aanbiedt van Japanse en Peruviaanse specialiteiten. Een plein waar in een later stadium foodtrucks zullen komen, is nog in aanbouw, alsook het amfitheater waar ’s avonds shows zullen plaatsvinden.
De volgende dag maken we op weg naar Heraklion een stop bij Abaton Island Resort & Spa, één van de nieuwste hotels in de regio rond Chersonissos. Chersonissos doet denken aan bars en luidruchtige tenten, maar dit hotel is netjes buiten het uitgaansgebied gelegen. De entree van het hotel is adembenemend, het uitzicht op de zee is prachtig. De kamers zijn verzorgd ingericht met als prominent stuk het bad centraal in de kamer. Buddha Bar, wereldwijd bekend, opende er deze maand zijn deuren aan het zwembad van dit hotel.
De rit eindigt die dag in Grecotel Amirandes, een klassevol hotel op amper tien minuten rijden van Heraklion. Het hotel doet wat denken aan het labyrint van het paleis van Knossos. We krijgen een upgrade naar de presidentiële villa: reken op een privézwembad met zicht op zee en een tuin met een gezellige patio. In het Minotaur Restaurant worden we vervolgens getrakteerd op heerlijke, Italiaanse fine dining tussen authentieke keramische kunst van Picasso.
Uiteraard mag een bezoek aan een Griekse wijngaard niet ontbreken en dat staat op onze voorlaatste dag op onze planning. We rijden hiervoor het bergachtige binnenland van Kreta in. Nicky ontvangt ons in de wijnboerderij die werd opgericht door haar vader in 1997. We proeven er zo’n vijf verschillende soorten waaronder ook een natuurwijn en raki, een pittige lokale digestief.
Interesse in een reis naar Kreta? Ik help u graag verder!
Camille