Frankrijk, Italië

Patrick De Vos
Patrick De Vos

Nostalgisch: de Venice Simplon

De Oriënt-Express is een legendarische naam, al was het maar omdat ze ons meteen doet denken aan Agatha Christie en Sherlock Holmes. Onlangs mocht ik zelf meerijden met dit stukje nostalgie tussen Venetië en Parijs. Het traject tussen beide steden is niet nieuw (de trein bestaat onder deze naam al sinds 1883), maar het is sinds kort dat Belmond ze uitbaat.

Een stijlvolle start in Venetië: Aman Venice

Mijn reis start in het Aman Venice, een kader dat qua elegantie en luxe perfect aansluit bij de Orient Express. Ik laat het hotel, ondergebracht in een oud dogenpaleis, me wel bevallen en maak van de privépier aan Canal Grande (dé levensader van de dogenstad) vlak voor het hotel, graag gebruik om de stad te ontdekken. Zeker met de Biënnale is het hier duchtig rondkijken en genieten. 

Aan boord van een rijdende legende, dwars door de Alpen!

Mijn verblijf in de lagune is echter van korte duur, ik ben hier vooral omdat Venetië de vertrekplek is van mijn memorabele treinreis naar de lichtstad. Een watertaxi brengt mij vanaf het hotel zo tot aan het station Santa Lucia alwaar de blinkende, glimmende iconisch blauwe rijtuigen van de 'Compagnie Internationale des wagons-lits' reeds staan te wachten. En met hen de piekfijn uitgedoste stewards in blauw maatpak met geel randje en dito keppie, blinkende knopen en witte handschoenen. U leest het, echt aan elk detail is gedacht; alles match en rijmt tot in het kleinste detail. Zij brengen me aan boord van de rijdende legende. 

Van zodra ik aan boord stap van deze luxetrein, laat ik voor een dag en nacht de moderne wereld achter mij en keer ik terug naar de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Denk glimmend hout, prachtig inlegwerk, koperen details en tijdloze fauteuils. Maar dan wel met alle comfort van dienst. Werkelijk alles ziet er, hoewel al een hele geschiedenis meegemaakt, nog erg gracieus, elegant en luxueus uit. 

Ik installeer me in mijn slaapcoupé. Aan boord zijn verschillende tweepersoonscoupés (steeds met twee boven elkaar gelegen bedden), elk voorzien van een verwarming, stopcontact en eigen toiletartikelen. Toiletten zijn er op het einde van de gang van elk rijtuig.

Al breng ik, zoals de meeste reizigers, het meeste van mijn tijd natuurlijk door op de rest van de trein. In de gemeenschappelijke coupés is er ruimte om te dineren, te relaxen en terwijl het landschap van de Alpen aan u te zien voorbijkomen. Er zijn drie restauratiewagons aan  boord: de 'Cote d'Azur', 'Etoile du Nord' en 'L'Oriental'. Terwijl we de Venetiaanse lagune uitrijden, serveert men ons alvast een aperitief, gevolgd door een culinair driegangendiner in stijl. De Dolomieten naderend, is het tijd voor een afternoon tea in de eigen coupé. En 's avonds geniet ik opnieuw van een verfijnd gastronomisch menu, klaargemaakt door Franse topchefs, met (dat kan niet ontbreken) bijhorende klassewijnen. Waar overdag nog casual en ongedwongen kledij de gangbare dresscode is, verandert dat 's avonds in een meer formele stijl met das en colbert, cocktailjurken en hoge hakken. Daarna is er uiteraard nog ruimte en tijd om gezellig samen te keuvelen en bij te praten met een cocktail in de lounge, er is zelfs live-pianomuziek om de gepaste toon te zetten. En zo gaan we de nacht in: terwijl we een laatste slaapmutsje nemen, voeren we diep door de Alpen richting Frankrijk.

In Gare de l'Est in Parijs eindigt, vroeg de volgende ochtend, echter de rit. Met een ontbijt wordt het einde van mijn rit door Europa aangekondigd. Een once-in-a-lifetime-rit, die ik iedereen erg graag aanbeveel!

Zelf een luxueuse treinreis ondernemen?

De Orient Express voerde me van Venetië naar Parijs, maar u kan ermee ook richting Londen, Wenen, Boedapest, Praag, Istanbul en Berlijn. Trouwens, de Venice Simplon-Orient Express is niet de enige luxueuze trein die u kan boeken met Belmond. Belmond, uitbater van de trein, heeft alles samen acht luxetreinen rijden over de wereld. Vanaf Edinburgh is er de  Royal Scotsman die door de Schotse Highlands trekt. Singapore, Thailand en Maleisië worden gecombineerd met de Eastern & Oriental Express. En er is nog meer: de Grand Hibernian voert door de Ierse vlaktes, de Hiram Bingham spoort u naar Machu Picchu, in Engeland rijden de Northern Belle en Pullman. En sinds kort rijdt dwars door Peru ook de Belmond Andean Explorer, een unieke reis door het overweldigende Peruaanse landschap. 

Ter info: een reis Venetië-Parijs kan vanaf 2.490 EUR/persoon.

Prijs incl. verblijf aan boord, vlucht naar Venetië, volpension aan boord, 2 nachten verblijf te Venetië in 4*hotel (kamer + ontbijt) en alle transfers in Venetië.

Prijs excl. overige uitgaven, dranken, fooien, verzekering en transfer vanaf Parijs.


Interesse in een exclusieve treinreis? Ik help u graag verder!
Patrick

Contacteer Patrick

In beeld

VSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-PatrickVSO-reisverhaal-Patrick

Onze reisverhalen

Een ijzingwekkende expeditie. Bestemming Noordpool!

Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Groenland, Svalbard & Jan Mayen

Shortbreak: proeven van Kroatië

Kroatië

Combi Dubrovnik & Montenegro

Kroatië, Montenegro

Onze reizen

Les sources de Caudalie & Les sources de Cheverny

Frankrijk

Belmond Afloat, luxueus op Franse wateren

Frankrijk

Zalig fietsen in de Provence

Frankrijk

Deel via mail!