Vietnam

Patrick De Vos
Patrick De Vos

Indochina deel 1

Hanoi en, bij uitbreiding, het noorden van Vietnam leent zich uitstekend voor een bezoek wanneer in België de herfst zijn intrede doet. Oktober en november garanderen voor de regio rond de Vietnamese hoofdstad immers een ideaal weertje. Gaat u zuidwaarts in het land, dan liggen de kaarten anders; Vietnam is qua weer niet meteen een eenvoudige bestemming, da's zeker!

Stijlvol logeren in Hanoi

Mijn reis start -een fijn weerzien is dat- met Hanoi. Hier logeer ik in een parel van een hotel: Sofitel Legend Metropole. U wordt er met een kunstelige 'bonjour' verwelkomd, alvorens de deuren worden opengezwierd om binnen te komen in het Frans, wit gepleisterd koloniaal gebouw. 'La Grande Dame' katapulteert zijn gasten zo terug naar de grandeur van begin 20e eeuw; nostalgisch wegdromen is een koud kunstje in deze historische curiositeit. Ook voor Vietnamezen zelf is dit hotel een legende: de lokale beau monde is er kind aan huis en vele trouwkoppeltjes kiezen de iconische gevel van het hotel uit voor hét perfecte kiekje. Het is een fijne plek te verblijven en de ideale uitvalsbasis om het hectische, maar boeiende Hanoi te verkennen lijkt me.

Hanoi verkennen

Het centrum van Hanoi laat zich makkelijk op één dag verkennen. 's Morgens word ik langs de hoogtepunten van de stad geloodst, grosso modo ondergebracht in twee wijken: de Franse, klassieke, koloniale wijk enerzijds en het oude stadsdistrict anderzijds. Het eerste doet denken aan een Parijse boulevard, het tweede is een wirwar aan straten waar marktkramers hun waar uitstallen op elke straathoek en van 'the Old Quarter' een waar schouwspel maken. Oren en ogen tekort komen, heet dat dan! Tot de must-sees in de stad behoort onder meer het mausoleum en het voormalige woonhuis van Ho Chi Minh, de Vietnamees vrijheidsstrijder in de Vietnamoorlog destijds. Ook de One Pillar Pagoda en Temple of Literature zijn de moeite waard. 

Om ook wat van de lokale keuken te genieten (Vietnam is zonder enige twijfel een culinaire bestemming) ga ik in de vooravond op stap met een lokale foodblogger. Als er iemand ons kan onderdompelen in de do's en don'ts van de lokale keuken, dan is het hij wel. We wandelen van locatie naar locatie, kriskras door de oude stad. Van culinaire ontdekking naar culinaire ontdekking. We doen, alles samen, zo'n zes locaties aan waar ons telkens iets vers wordt klaargemaakt. De foodblogger voorziet ons van een woordje uitleg alvorens aan het proeven te gaan. Het leuke aan deze manier van Hanoi verkennen, is dat u geheime plekken leert kennen, insidertips krijgt en op plekken komt (verdwaalde steegjes en achterkamers) waar de papieren reisgids aan voorbijgaat. Verschillende zintuigen worden geprikkeld, een enorme fijne ervaring verzekerd!

Een alternatieve uitstap!

Nog een alternatieve manier Hanoi te verkennen is per Willy's jeeps. In deze oude, open, Amerikaanse legervoertuigen trek ik op verkenning in de regio rond Hanoi. We trekken richting noordwesten van de hoofdstad, het Vietnamese platteland in. Het gaat langs de Rode Rivier tot Son Tay, ik bezoek enkele oude traditionele dorpjes waar de tijd lijkt te blijven stilstaan en zak daarna via het Ba Vi Nationaal Park terug af naar de grootstad. Zover het oog reikt, zie ik de hele route onophoudelijke rijstvelden; al gaan die nooit vervelen. Onderweg moet een poncho ook soelaas brengen aan een plotselinge regenbui, maar de ervaring wordt er niet minder op! Wilt u de stad uittrekken op een bijzondere, fijne manier, dan kan ik de jeeptocht zeker aanbevelen. 

Halong Bay

Maar Hanoi is natuurlijk ook de uitvalsbasis voor het ontdekken van Halong Bay. Deze baai, op zo'n 3u rijden vanaf Hanoi, is een verzameling van ruwweg 1.600 kalkstenen eilandjes, die zijn uitgestrooid over zee. Vanaf Haiphong klimmen dagelijks stromen toeristen aan boord van een boot om de baai op een dagtrip of een tweedaagse (met overnachting aan boord) te verkennen. Dat kan in grote boten (Halong Bay is erg toeristisch, dus de voorzieningen zijn immens), maar ik ga voor de intieme en rustige manier, aan boord van een 'private junk'. Akkoord, zelfs dan moet u de zee delen met tientallen andere boten, maar u doet dat in beperkte kring: alles wordt voor u voorzien door de meereizende bemanning en er is flexibiliteit in de route, het diner, ... Ik neem het diner op het bovendek, dobberend over de baai met de zon die zich tussen de rotsen aan de horizon een weg naar beneden werkt ... Het is Vietnam op zijn best en ik laat het mij graag ontvallen. Ik waag me zelfs aan een ochtendlijke tai chi op het bovendek, dit unieke kader vraagt er om.

Mijn verkenning van Vietnam was kort en besloeg enkel de regio rond Hanoi. Er is uiteraard veel meer in Vietnam: Hue, Ho Chi Minh, de Mekong, ... Maar buurlanden Laos en Cambodja wenken voor het vervolg van mijn reis. Wordt vervolgd ...!! Trouwens: een trip naar Hanoi kan makkelijk gecombineerd worden met de rijstterrassen op de heuvels van Sapa in het binnenland (hier kan u ook lokale bergstammen bezoeken) of de rijstterrassen langs de rivier in Ninh Binh. Ook Luang Prabang, Laos' culturele hoofdstad, kan met een lokale vlucht worden gecombineerd. Over dat laatste verder meer!


Interesse in een rondreis door Vietnam? Ik help u graag verder!
Patrick


Contacteer Patrick

In beeld

Vietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickPatrick_Vietnam_voor_website_27Vietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-PatrickVietnam-reisverslag-Patrick

Onze reisverhalen

Indochina deel 3

Cambodja

Aman in Indochina

Cambodja, Laos, Vietnam

Futurisme versus spiritualiteit

Singapore, Indonesië

Onze reizen

Highlights China

China

Combi Bali & Gili Meno

Indonesië

De Chinese Muur van bovenaf

China

Deel via mail!