Andy Hoornaert

Blitzbezoek: 72u Noord-India

Love or hate? That’s the question. Menige voorgangers hadden mij altijd gezegd "of je vindt het echt niets of je wil er onmiddellijk terug naartoe". Ik beken enig scepticisme om uiteenlopende redenen, maar ik was uiteindelijk klaar voor mijn ‘Passage to India’.

Het zou een heel korte passage zijn: 3 dagen of 72u meer bepaald. Dus het werd 'de gouden driehoek' in een blitzbezoek: Delhi – Jaipur – Agra – Delhi. 


Jaipur 

Nog maar net op Indiase bodem geland en al een bloemenkrans rond de nek: "Namaste, welcome to India". Onze gids staat ons op de wachten en bekijkt ons een beetje vragend aan. Hij kan niet begrijpen waarom we maar voor 3 dagen op bezoek komen, er is zoveel moois te zien hier ... De echte start begint de tweede dag, na een korte overnachting in Delhi. Eerst moeten we de volle 28 (!) minuten durende vlucht naar Jaipur nemen om dan plaats te nemen in onze bus. Na een tijdje valt deze echter in panne:  de motor begeeft op een drukke weg naar downtown Jaipur ... Na wat over en weer discussiëren op zijn Indisch (er is helaas geen andere bus vrij) besluit men ons per lokale tuktuk verder te brengen ... Een betere vuurdoop op het Indiase verkeer konden we niet krijgen: we komen terecht in een ware chaos van auto’s, fietsen, karren, brommers, mensen en koeien die we voorbij razen met slechts enkele milimeters ruimte speling. We komen uiteindelijk toch veilig aan in Central Jaipur, de roze stad, waar we de highlights van de stad te zien krijgen: the city palace, the palace of the winds en het leven op straat in alle geuren en kleuren (een bezienswaardigheid an sich). Nadien volgt een uitgebreid bezoek aan het prachtige Amber Fort, buiten de stad. Een hoogtepunt om de eerste dag af te sluiten.

Agra en Taj Mahal 

De volgende dag vervolgen we onze blitz naar Agra. Vooraleer we hét wereldwonder kunnen aanschouwen, maken we nog een stop in Fatehpur Sikri waar we een ander prachtig fort kunnen zien uit de periode van de grote keizer Akbar. Een zeer bijzonder gebouw is het Ibadat Khanna (huis van aanbidding), waar sinds 1580 onder leiding van de keizer interreligieuze dialogen worden gehouden. In de late namiddag (het beste moment volgens onze gids) komen we dan aan bij de Taj Mahal. Er staan duizenden Indiërs aan te schuiven om binnen te gaan. Wij mogen de snellere 'foreigners entry' nemen waardoor we redelijk snel tot de site binnenraken. Al is dat voorbijsteken van de rij niet met het beste gevoel om eerlijk te zijn.  Eenmaal binnen, komen we oog in oog te staan met het fantastische mausoleum dat op ieders netvlies gebrand staat. Al duizenden keer gezien op TV of op foto, maar in het echt blijft het toch wel impressionant. Prachtig wit marmer, alles in perfecte symmetrie. We kunnen er niet genoeg van krijgen en blijven maar foto’s nemen vanuit alle mogelijke hoeken. Toch moeten we dit wonderbaarlijk oord verlaten want morgen is alweer de laatste dag van onze driedaagse. Vroeg uit de veren voor een bezoek aan The Red Fort van Agra, ook gebouwd in opdracht van Akbar de Grote. Het is samen met de Taj Mahal het boegbeeld van de verdwenen beschaving van de Mogolse keizers. Deze monumenten markeren het toppunt van Indiase moslimkunst met sterke invloeden uit Perzië. Leuk detail: vanaf de plaats waar de grote troon stond, had men zicht op de Taj Mahal. We beginnen daarna aan onze laatste rit tot Delhi. Informatiegek als ik ben, gebruik ik de tijd om onze gids uit te vragen. Ik wil alles weten over Vishnu, Shiva en Ganesha; waarom ze daar zo gek zijn van de Bollywood films; wat met die heilige koeien en nog veel meer, ... Zoveel dat India te bieden heeft, zoveel vragen. 

New Delhi 

We eindigen het drieluik in Delhi en maken op korte tijd kennis met toch wel een aantal delen en aspecten van deze miljoenenstad. Het contrast tussen het rijke (politieke) New Delhi en het leven op straat in Old Delhi is groot. Heel groot. We krijgen de kans om met een riksja of fietstaxi door de kleine straatjes te rijden: dit is voor mij het echte India zoals ik het graag wou ervaren. 

We waren er nog maar net en we moesten alweer vertrekken ... 72u vliegt voorbij. Het was goed: een goede eerste indruk van wat India is. Voor mij is het een bijzondere aparte wereld; je moet het gezien hebben om te beseffen wat het is: een overrompeling van geuren, kleuren, smaken, mensen, chaos en drukte. Love or hate? Love is the answer.

Interesse in een rondreis door India? Ik help u graag verder!

Andy

Contacteer Andy

In beeld

11_142317_147110_141815_144609_141603_139607_141201_135818_147708_141306_1411

Onze reisverhalen

Vol bewondering!

Nepal

Onderdompelen in het grootste spektakel ter wereld

India

Drie keer Noord-India: Ladakh, Amritsar en Varanasi

India

Onze reizen

Avontuur in Nepal

Nepal

Luxueus logeren in Sri Lanka (deel 1)

Sri Lanka

Van Peking tot Ulaanbaatar

Mongolië, China

Deel via mail!