Singapore, Indonesië

Futurisme versus spiritualiteit

Ik kreeg de gelegenheid naar Zuidoost-Azië te reizen. Te beginnen met het futuristische, kosmopolitische en verrassend groene Singapore. Om daarna verder te reizen naar het hindoeïstische platteland, de tempels en rijstvelden van Bali. Een interessant contrast: in omgeving, drukte en levensritme. 

Singapore, veel meer dan een stopover-bestemming 

Na een stop in Bangkok land ik op de luchthaven van Singapore Changi, uitgeroepen tot de beste luchthaven ter wereld én een voorbeeld van efficiëntie op het vlak van organisatie. Ook overal buiten de luchthaven blijkt dit trouwens een algemeen kenmerk te zijn van het kleinste land van Zuidoost-Azië. Amper 45 minuten na de landing sta ik al aan de receptie van het hotel in Sentosa, een vakantie-eiland ten zuiden van Singapore. Sentosa biedt verschillende attracties voor dagtoeristen (kabelbaan, Universal Studios, Madame Tussauds, allerhande casino's, ...) en ligt op slechts een kwartier van het centrum van de hoofdstad en de voornaamste bezienswaardigheden. Denk aan de imposante skyline; Marina Bay; Little India met zijn kleurrijke winkels; Chinatown en diens uitstekende restaurants; Kampong Glam, de super gezellige Maleisische wijk; en het koloniale centrum. 

Singapore is trouwens niet alleen een bruisende stad en een paradijs voor fijnproevers, het is ook een groene metropool. Enkele jaren geleden werd Gardens by the Bay geopend, een duurzaam ambitieus project om de stad te veranderen van een 'tuinstad' naar een 'stad in de tuin'. 'Supertrees’, metalen boomachtige structuren, maken nu deel uit van het landschap en zorgen voor een verlaging van de CO2-uitstoot. Sinds februari 2017 worden zelfs geen extra auto's meer toegestaan in de stad. Singapore is met dit alles veel meer dan een stopover-bestemming en shoppingmalls. Of u er nu enkele uren of vijf dagen verblijft, u zult er zich geen seconde vervelen.

Traditioneel Bali

Vanaf Singapore gaat mijn reis verder naar Bali. De vlucht naar Denpasar duurt iets minder dan drie uur. Maar het valt toch meteen op dat we in een andere wereld terechtkomen: de eclectische architectuur van Singapore maakt plaats voor ontelbare tempels, compounds en groene rijstvelden. 

We zijn op weg naar Ubud, het culturele en artistieke hart van Bali in het centrum van het eiland. Ubud was ooit een klein stadje maar is de laatste jaren uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Kunstgalerijen, ateliers en artistieke winkels, museums, yogascholen, koksscholen, lokale markten, hotels, restaurants, cafés, souvenirwinkels, spa's,.. Ubud heeft het allemaal, in kleuren en geuren, letterlijk en figuurlijk. Het kan er met al die mogelijkheden vaak druk zijn en op straat zijn de scooters duidelijk in de meerderheid. Maar net buiten het centrum, op enkele minuten wandelen door de smalle straatjes die soms leiden naar de rijstvelden, komt de rust terug en valt er steeds iets te ontdekken......De klassieke Balinese dansvoorstellingen (Legong) in Ubud zijn daar een voorbeeld van.

Door de centrale ligging kan men vanuit Ubud trouwens een groot deel van het eiland verkennen en de mogelijkheden hiervoor zijn legio. Ik onderneem een verkenning van het Balinese platteland, een landschap gedomineerd door terrasrijstvelden. De ossenkar wordt geleidelijk vervangen door de tractor maar de traditionele werkwijze blijft prominent aanwezig. Onderweg hebben we de gelegenheid om lokale ambachtslieden; onder meer schilders, wevers en pottenbakkers; te bewonderen. De kleine dorpen die we doorkruisen, zijn trouwens rijkelijk versierd ter gelegenheid van één van de talrijke religieuze feesten. 

Volgende plek op de planning is de door UNESCO erkende terrasvormige rijstvelden van Jatiluwih waar sinds kort fietstochten met een e-bike (omwille van het reliëf!) georganiseerd worden door ... een Vlaming. Door de veranderende lichtinval lijken de groene velden steeds een andere kleur te hebben, het maakt het zicht adembenemend. De uitstap naar Jatiluwih wordt meestal aangeboden in combinatie met het bezoek aan de tempels van Batukaru en Bedugul, aan de voet van de bergen. Dat mag niet verbazen: Bali wordt ‘het eiland van de duizenden tempels’ genoemd. Al zijn er in werkelijkheid nog veel meer, bijna ieder huis heeft zijn eigen tempeltje. De meesten zijn wel niet toegankelijk voor toeristen. In tegenstelling tot de rest van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, is Bali trouwens overwegend hindoeïstisch. En dat religie alomtegenwoordig is in het leven van de Balinezen, zal u geweten hebben: tot vijf keer per dag wordt er geofferd op belangrijke plaatsen met wierook en bloemen om de kwade geesten rustig te houden.

De ontelbare religieuze feesten, ceremoniën, de rijkelijk versierde tempels en de stijlvolle traditionele kleding, de onvergetelijke landschappen, de vriendelijkheid en de glimlach van de Balinezen maken van het eiland een unieke bestemming. Ik kan niet wachten om terug te gaan…
Interesse in een rondreis door Singapore en/of Bali? Ik help u graag verder!

Marc 

Contacteer %s

In beeld

01_IMG_03015_IMG_025502_IMG_030208_IMG_03417_IMG_026704_IMG_030811_IMG_03588_IMG_027909_IMG_034910_IMG_035115_IMG_029117_IMG_037412_IMG_036238_IMG_053720_IMG_040613_IMG_036925_IMG_0423_232_IMG_046518_IMG_038039_IMG_054523_IMG_042026_IMG_042721_IMG_040930_IMG_045537_IMG_052329_IMG_044534_IMG_048927_IMG_043228_IMG_043931_IMG_046033_IMG_047835_IMG_049136_IMG_0519

Onze reisverhalen

De draken van Komodo

Indonesië

Langs de highlights en onbetreden paden van Laos en Cambodja

Cambodja, Laos

Indochina deel 3

Cambodja

Onze reizen

10x Honeymoon in Cambodja

Cambodja

Een luxueus schiereiland

Singapore, Maleisië

Luxury lodges of Australia

Australië

Deel via mail!