De Azoren: wie, wat, waar, waarom?! Veel meer dan een eilandengroep van Portugal hoor je meestal niet van de meeste mensen. Als je de wereldkaart erbij neemt en ongeveer ter hoogte van Lissabon de Atlantische Oceaan oversteekt, kom je ze in het midden tegen: de Azoren! Een eilandengroep van 9 bewoonde eilanden met vulkanische oorsprong, allemaal barsten ze van unieke flora, natuurlijke wonderen en wandelmogelijkheden. Hét recept voor mijn ideale vakantiebestemming.
Als je weet dat de Azoren op het kruispunt liggen van 3 tektonische platen en de creatie van de eilanden een proces van natuurlijke verschijnselen is dat reeds verschillende eeuwen aan de gang is, kan het niet anders dat deze eilanden een waar fenomeen zijn ...
Hoe je het ook draait of keert, je kan niet om het hoofdeiland São Miguel heen. Alle internationale vluchten komen dan ook hier toe in de hoofdstad Ponta Delgada. São Miguel is het tweede oudste eiland van de groep en het toeristische hart. Het eiland geeft bezoekers dan ook een goed beeld van wat de Azoren te bieden hebben.
Na aankomst in de kleine luchthaven haalden we onze huurwagen op en we waren vertrokken voor ons avontuur. We kozen een landelijk dorp in het westen als onze uitvalsbasis voor het eiland. Wees gerust, van verkeer zo goed als geen last hier. Het enige wat u eventueel als hinder kunt ervaren, zijn enkele tractoren (die u niet gemakkelijk kan voorbijsteken door de bochtige wegen) en misschien een stoet koeien die van weide verhuist. De dag van onze aankomst was het, naar Azoriaanse normen, mooi weer en besloten we om na de reisdag onmiddellijk te genieten van één van de bekendste natuurlijke zwembaden van São Miguel: Ferraria. Stel u voor: een natuurlijk zwembad gevormd door lavarotsen vlak aan de Atlantische Oceaan die constant zorgt voor wateraanvulling en golven. Ideaal om de spieren te ontspannen in dit koude water. Om onze eerste dag in schoonheid af te sluiten, trokken we vervolgens naar het zwart lavastrand van Mosteiros voor een adembenemende zonsondergang. We hadden er uitzicht op het ‘rotsklooster’, een paar hoge rotsen die voor de kust uit de zee rijzen.
Wie wat opzoekingswerk doet over São Miguel komt ongetwijfeld terecht bij Sete Cidades. Eén van de populairste bezoeken van het eiland leidt dan ook naar dit charmant dorp. Het dorp is niet het hoogtepunt, dat is de beroemde caldeira met de tweelingmeren. Vanop het uitkijkpunt Vista do Rei heb je het vaak gefotografeerde uitzicht op het Lagoa Azul (blauwe meer) en Lagoa Verde (groene meer). Indien u deze caldeira nog intenser wilt beleven, zijn er twee bewegwijzerde wandelpaden die u met 23km volledig rond de meren leiden. we klommen tijdens deze tocht wel tot 800 meter naar Pico do Carvão, waar je normaal een prachtig uitzicht hebt over de caldeira. Ik zeg "normaal", omdat onze trekking dichte mist en regen als decor had. Maar hé ... "the journey is more important than the destination!".
São Jorge werd onze keuze als tweede eiland tijdens deze reis. Samen met de eilanden Pico en Faial vormt São Jorge de centrale eilandengroep 'O Triângulo'. De natuur is er echt overweldigend, niet voor niets is het een UNESCO-biosfeerreservaat. Als je het eiland bekijkt, is het niet meer dan een hoge richel die met steile wanden uit de zee rijst. Het meest kenmerkend zijn de prachtige fajãs die je over het volledige eiland kunt terugvinden. Dit zijn kustvlaktes die ontstaan zijn door lava-uitstortingen, sommige fajãs zijn enkel bereikbaar via een wandeling. We werden er opnieuw getrakteerd op adembenemende uitzichten en natuurlijke wonderen. In de Fajã do Ouvidor ontdekten we een verborgen schat: Simão Dias. Na een kwartiertje klauteren vonden we het natuurlijke zwembad omgeven door hoge rotsen, lavastenen en basaltzuilen.
Aan de kust voor Vila do Topo in het oosten ligt het kleine eiland Ilhéu do Topo. Onbewoond, op een stel grazende koeien na. De koeien worden er al zwemmend naar het eiland gebracht! Vanuit Rosais, het westelijke punt van São Triângulo'o Jorge, zagen we de meest heldere sterrenhemel ooit. Opnieuw een unieke ervaring dankzij de natuurlijke omgeving.
We brachten ook een bezoek aan een lokale koffieplantage waar de boer ons een korte rondleiding gaf. Zijn plantage is heel uniek want enkel op die specifieke plaats lukt het hem om koffiebonen te kweken dankzij het lokale microklimaat. Een klein proevertje mocht natuurlijk niet ontbreken. En zoals de boer zelf aangaf had de koffie een specifieke smaak: minder cafeïne, intensere smaak. Vanuit ons hotel, Quinta da Magnolia in Urzelina hadden we een uitstekend uitzicht op het buureiland Pico. En wanneer de wolken ons vrij spel gaven, konden we de top van de vulkaan zien. Ponta do Pico is een slapende vulkaan van 2.351m hoogte en tevens de hoogste berg van Portugal.
Met een zwaar hart keren we terug naar huis. De eerste kennismaking met deze unieke eilandengroep heeft onze verwachtingen meer dan ingelost. Een bezoek aan de andere groene parels van de Azoren staat zeker met stip op onze lijst.
Interesse in een reis naar de Azoren? Ik help u graag verder!
Yanica