Praktische info

Hoofdstad/ Afstand vanaf België15.000 km Beste reistijd januari, februari, maart, oktober, november, december

Antarctica

Antarctica, de Zuidpool. Het witte continent, het koudste gebied ter wereld, is moeilijk met woorden te omschrijven. Groter dan Europa of Australië, grotendeels met ijs bedekt, soms tot wel 5km diep. 90% van alle ijs op aarde bevindt zich op dit continent. 

Antarctica werd 'ontdekt' in de 19e eeuw. Het was Belg Adrien de Gerlache die in 1897 als eerste overwinterde op het ijs en met de Belgica verschillende plekken voor het eerst zag en benoemde. Vandaar dat veel plaatsnamen op het ijs verwijzen naar ons land. Het is daarna wachten tot 1911 voor de Noor Amundsen als eerste de Zuidpool bereikt. Sindsdien claimden tal van landen delen van Antarctica. 

Wonen op het Antarctisch continent is haast onmogelijk, al zijn er wel tientallen onderzoekstations en wetenschappelijke basissen. Tal van expeditiecruises, vertrekkende vanaf Australië, Nieuw-Zeeland of Argentinië doen tijdens de plaatselijke zomer (onze winter) het gebied ook aan, op zoek naar het natuurschoon van de Zuidpool en indrukwekkende fauna zoals pinguïns en walvissen. 

Meer weten?

Onze reizen

Solar Eclipse - Antarctica 2021

Deel via mail!