21 augustus 2023
5 Must-do’s in Essaouira: Verken Marokko’s pittoreske kuststad

Essaouira, een havenstad gelegen aan de Atlantische kust van Marokko veroverd al sinds de jaren 1960 de harten van relaxte bohemien types en reizigers. Tijdens de daaropvolgende decennia is de aantrekkingskracht van Essaouira blijven groeien naarmate meer reizigers de betoverende stranden, de door UNESCO beschermde medina, de verse zeevruchten en de levendige kunstscene ontdekten. Volgens hedendaagse avonturiers is Essaouira tegenwoordig een onmisbare bestemming in Marokko. Als u een reis naar Essaouira op uw planning hebt staan, voeg dan zeker volgende vijf onvergetelijke ervaringen toe aan het programma.

Verblijf in een prachtige riad

Riads zijn traditionele Marokkaanse woningen die zijn omgetoverd tot gastenverblijven, vaak met een binnenplaats of tuin. Deze huizen worden gekenmerkt door elegante architectuur en designelementen, zoals ingewikkeld tegelwerk, houtsnijwerk en decoratief pleisterwerk. In Essaouira, net zoals in heel Marokko, zijn riads een geliefde keuze voor accommodatie. Ze variëren in grootte en stijl, van knusse familiepensions tot ruimere huizen met meerdere kamers en suites. Terwijl veel riads moderne voorzieningen aanbieden, zoals airconditioning, gratis WiFi en satelliet-tv, behouden ze nog steeds hun traditionele charme en kenmerkende karakter.

Dwaal door de medina

De medina van Essaouira, een ommuurde stad die dateert uit de 18e eeuw, werd in 2001 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Net zoals veel andere Marokkaanse medina's, staat deze stad bekend om haar prachtige architectuur, smalle straatjes, bruisende markten en levendige ambachten. Voor reizigers betekenen deze ambachten ook de kans op unieke souvenirs. Binnen de medina bevinden zich talloze winkels en kraampjes waar een diverse selectie handgemaakte producten wordt verkocht, variërend van textiel tot houtsnijwerk. Terwijl u door de medina van Essaouira wandelt, kunt u bijzondere items tegenkomen, zoals arganolie, die gebruikt wordt in zowel keuken als cosmetica; prachtige tapijten en vloerkleden; kleurrijk keramiek; sieraden met edelstenen zoals turkoois en koraal; en handgemaakte lederwaren. En zelfs als u niet van plan bent om iets te kopen, kunt u tijdens uw wandeling de ambachtslieden aan het werk zien, wat een bijzondere ervaring is.

Volg een surfles

Als surfen u interesseert, dan moet u Marokko toevoegen op uw lijst van verborgen surfparels. Essaouira is een populaire plek voor surfactiviteiten en heeft door de jaren heen een levendige surfcultuur opgebouwd. Dit gebied staat bekend om zijn consistente golven en prachtige stranden, waardoor het een perfecte bestemming is voor surfers van elk niveau. Binnen de stad zijn talloze surfscholen en verhuurbedrijven te vinden die zowel beginners als ervaren surfers aanspreken. Deze scholen bieden lessen, materiaalverhuur en begeleide trips naar de beste surflocaties in de omgeving. Afgezien van het surfen zelf, worden er in Essaouira ook diverse evenementen en festivals georganiseerd ter ere van deze sport. Het jaarlijkse Essaouira Gnaoua Festival in juni is een voorbeeld, met live muziek van zowel lokale als internationale artiesten en een variatie aan culturele activiteiten, waaronder surfwedstrijden.

Ga iets drinken bij Salut Maroc

Alcoholconsumptie is streng gereguleerd in Marokko. Echter, locaties met vergunningen zoals hotels, restaurants en bars zijn gemachtigd om alcohol te schenken (hoewel de prijzen mogelijk hoger zijn dan verwacht vanwege belastingen en invoerrechten). Het is belangrijk om in gedachten te houden dat verantwoord drinken en respect voor lokale tradities altijd essentieel zijn in Marokko. Als u in Essaouira bent, is er één specifieke bar die u niet mag missen. Salut Maroc is een boutiquehotel nabij Plage d'Essaouira en beschikt over een dakbar met een adembenemend uitzicht over de stad en de oceaan. Hier worden diverse drankjes geserveerd, inclusief niet-alcoholische opties voor wie wil ontspannen zonder alcohol.

Foto door @travelwithadrien

Bekijk de zonsondergang van boven op de stadsmuren

Voor liefhebbers van zonsondergangen is er een speciale plek aan het einde van elke dag: de top van de stadsmuren. Deze muren lopen langs de kust van Essaouira en bieden een weids uitzicht over de oceaan en de omgeving. Bezoekers kunnen omhoog klimmen en een comfortabele plek vinden om te zitten en te genieten van het panoramische uitzicht. Bij schemering verzamelen zowel lokale bewoners als toeristen zich hier om te zien hoe de zon langzaam in de Atlantische Oceaan zakt en een warme gloed werpt over Essaouira. Deze betoverende ervaring mag u absoluut niet missen wanneer u deze prachtige Marokkaanse kuststad verkent.

Deel via mail!