11 mei 2023
Wat te doen in Tasmanië, de bloeiende Australische eilandstaat

Deze baanbrekende culinaire avonturen, accommodatie en buitenervaringen doorbreken de slaperige reputatie van dit Australische vakantieoord.

Tasmanië, door de Bass Strait afgesneden van het vasteland van Australië, is de enige eilandstaat van het land en misschien wel diens populairste bestemming. Het eiland heeft zijn slaperige, rustieke imago van weleer achter zich gelaten en is tegenwoordig een bloeiende bestemming met unieke natuur- en cultuurervaringen, een culinaire tour de force met een aantal innovatieve stadshotels. Dit maakt het tot een ideale plek voor zowel wilderniszoekers, fijnproevers als kunstliefhebbers. Benieuwd naar de hoogtepunten van Tasmanië? Wij geven u enkele suggesties om uw Down Under bucketlist mee aan te vullen.

Wat te doen?

In 2021 werd takara nipaluna (Walking Hobart) tours gelanceerd, wat misschien wel een van de belangrijkste culturele toevoegingen aan Tasmanië kan zijn. Onder leiding van palawa/warlpiri vrouw Nunami Sculthorpe-Green krijgen gasten de kans om meer te leren over de verwoestende en vaak onbekende geschiedenis van de Tasman Aboriginals. Voor meer ongekende geschiedenis in Hobart is de Cascade Female Factory Historic Site ook een must-visit. Hier wordt op indrukwekkende wijze de gekwelde erfenis van een vrouwelijke koloniale Australische gevangenis getoond middels tentoonstellingen, rondleidingen en krachtige, interactieve voorstellingen.

In de buurt van Hobart bevind zich een indrukwekkende ondergrondse kunstgalerij. Het MONA (Museum of Old and New Art) is het grootste privémuseum van Australië en een van de meest provocerende ter wereld. Het herbergt onder andere ruimtes van James Turrell die al uw zintuigen prikkelen en een muur van vrouwelijke genitaliën uit porselein. De architectuur van het museum, dat gehuld is in zandsteen, is bovendien een visueel wonder op zich waar u simpelweg niet op uitgekeken raakt.

© MONA / Jesse Hunniford

Voor het ultieme en tijdbesparende Tassie-avontuur neemt u een op maat gemaakte helikoptervlucht naar de beste wijnkelders, distilleerderijen en natuurlijke monumenten in de regio. Gevolgd door privépicknicks op het strand. Vergeet uw camera niet om prachtige luchtfoto's van Hobart en de omliggende Coal River Valley Region te maken.

Het buitenleven is de grootste trekpleister van Tasmanië en er valt zoveel te beleven. Waag u bijvoorbeeld aan een uitdagende nachtwandeling naar de top van Mount Wellington, die majestueus boven de stad Hobart uitsteekt. Verken de prachtige Cataract Gorge van Launceston en de Tamar River met een pedaal aangedreven kajak. En vergeet niet om langs de granieten rotsblokken te klauteren naar Wineglass Bay Lookout in het Freycinet National Park. Daar wacht u een van 's werelds meest iconische uitzichten op het strand.

De top van Mt. Amos met uizicht op Wineglass Bay.

Waar te verblijven?

Het absolute hoogtepunt van luxe accommodatie in Hobart is momenteel The Tasman, a Luxury Collection Hotel. Dit verfijnde vijfsterrenhotel, gelegen in het bruisende centrum, omarmt zowel het erfgoed als het moderne karakter van de stad. Het hotel bestaat uit drie prachtige gebouwen uit verschillende tijdperken die naadloos zijn samengevoegd. Hier vindt u 152 stijlvolle en elegante kamers en suites, trendy restaurants, cocktailbars en prachtig bewaarde 19e- en 20e-eeuwse architectuur die nog altijd een eigentijdse sfeer uitstraalt.

© The Tasman, a Luxury Collection Hotel

Op een steenworp van The Tasman, aan de MacQuarie Wharf, ligt het eigenzinnige luxe hotel MACq01. Vanuit dit hotel heeft u een adembenemend uitzicht over de Derwent River. MACq01 staat bekend om zijn creatieve Tasmaanse verhalen, die tot leven komen in de gangillustraties, de artefacten van historische lokale figuren en de drie fascinerende rondleidingen die worden aangeboden. Hier beleeft u Tasmanië op een unieke en boeiende manier.

Saffire Freycinet, een absoluut betoverend luxe resort met 20 suites, is de ultieme droomplek. Dit resort omarmt het adembenemende Freycinet National Park. De glazen mantarog-vormige hoofdlodge en elke suite biedt een spectaculair uitzicht op de iconische roze pieken van The Hazards, en Coles Bay. U geniet van sublieme degustatiemenu's en verkwikkende spabehandelingen. Bij Saffire Freycinet kunt u ook deelnemen aan onvergetelijke gratis activiteiten, zoals door het water van de baai waden terwijl u mousserende wijn drinkt en verse oesters proeft. Ontmoet bedreigde Tasmaanse duivels of neem deel rondleidingen door het nationale park. Hier is elke ervaring simpelweg magisch.

© MACq01

© Saffire Freycinet

Waar te eten?

De culinaire scene van Tasmanië is een ware sensatie. Dit is te danken aan de vele getalenteerde duurzame boeren, wijnmakers en distilleerders die optimaal gebruik maken van het weelderige landschap en de omliggende zee. In de bruisende culinaire hotspot Hobart ligt bijvoorbeeld Aloft, waar seizoensgebonden menu's worden geserveerd die de heerlijke Tasmaanse ingrediënten combineren met een vleugje pan-Aziatische smaak. Met een volledig Tasmaans wijnarrangement, vlotte bediening en een adembenemend uitzicht op de haven is dit een echte traktatie voor de smaakpapillen.

© Aløft

Een andere onmisbare culinaire ervaring is te vinden in The Tasman, a Luxury Collection Hotel. Stap hier binnen in Peppina, een moderne trattoria met glazen plafonds. Dit is het beste Italiaanse restaurant van Hobart, met gerechten gecreëerd door chef Massimo Mele, geboren in Tasmanië en opgegroeid in Napels. Geniet van de heerlijke smaken en laat u verrassen door de culinaire kunsten. En vergeet na uw maaltijd niet om de trendy aangrenzende hotelbar Mary Mary te bezoeken. Hier worden cocktails met inheemse ingrediënten geserveerd, allemaal in een ruimte die ooit een 19e-eeuws ziekenhuis was. Een unieke en sfeervolle plek om van uw drankje te genieten!

Maak een ritje van slechts 40 minuten van Hobart naar New Norfolk en u belandt bij The Agrarian Kitchen, een prachtig restaurant dat is omgebouwd uit een historisch psychiatrisch gesticht. Hier draait alles om hyperlokale producten, geserveerd in een luchtige setting. Het is ook de moeite waard om noordwaarts het charmante Launceston te bezoeken, enkel om het Stillwater Restaurant te ervaren. Dit ontspannen pareltje, gelegen aan de oever van de rivier, is gevestigd in een voormalige meelfabriek.

© Peppina

© The Agrarian Kitchen

De Tasmaanse wijn- en drankcultuur behoort tot de absolute top. Voor liefhebbers van biodynamische wijn is een bezoek aan Stefano Lubiana Wines een must. Dit wijndomein staat bekend om zijn voortreffelijke pinot grigio en sprankelende wijnen. En een whiskyfan mag het stadje Oatlands niet overslaan. Daar is namelijk de gloednieuwe en indrukwekkende Callington Mill Distillery te vinden, een ware traktatie voor liefhebbers van deze edele drank.

Deel via mail!