25 november 2022
De 12 beste nationale parken in Canada

Van kust tot kust laten deze nationale parken de wildste landschappen van het land zien. Voor velen is een wilderniservaring praktisch synoniem met een bezoek aan Canada. Het verkennen van de nationale parken is een onderdompeling in de natuurlijke schoonheid en de culturele geschiedenis van het land.

Met 48 nationale parken in Canada is er geen tekort aan natuurgebieden om te bezoeken. Of u nu uw handen vuil wilt maken door deel te nemen aan een wetenschappelijk project van een park, wilt genieten van de helende krachten van de natuur of een adrenaline-intensief avontuur wilt beleven, dit zijn enkele van de beste nationale parken van het land.

1. Nahanni

Nahanni National Park Reserve is een rauw, ongebreideld landschap van hemel-schrapende granieten pieken, stroomversnellingen en flessengroene bossen. De Dehcho First Nations verwelkomen avonturiers in dit UNESCO Werelderfgoed, dat alleen per zweefvliegtuig bereikbaar is.

Bergbeklimmers uit de hele wereld verlangen naar de pieken en wanden van het Cirque of the Unclimbables, terwijl dagwandelingen avonturiers van alle niveaus door een spectaculair landschap voeren. Peddelen op de Nahanni River is een spectaculaire tocht, waarbij opwindend wild water wordt gecombineerd met inheemse culturele ervaringen. Voor reizigers die liever het prachtige uitzicht op afstand bekijken, is een dagvlucht over Virginia Falls - waar de South Nahanni River twee keer zo hoog bruist als het water van Niagara - een opwindende ervaring.

2. Cape Breton Highlands

Wie over de schilderachtige Cabot Trail-snelweg van Nova Scotia rijdt, komt terecht in het Cape Breton Highlands National Park. Paden doorkruisen de beboste heuvels en beklimmen diepe rivierkloven. Maar reizigers zouden beter niet zelf het park ingaan.

De Skyline Trail eindigt op een ruige landtong die uitkijkt over de Golf van St. Lawrence, waar van mei tot oktober vaak walvissen worden gespot. Het is ook niet ongewoon om elanden tegen te komen op dit pad. Bezoekers moeten ervoor zorgen dat ze de territoriale Canadese wilde dieren voldoende ruimte geven.

3. Auyuittuq

Het Auyuittuq National Park in het meest noordelijke grondgebied van Canada, Nunavut, is één van de meest afgelegen en dramatische parken van het land. Hoewel de naam van dit hoge Arctische park Inuktitut is voor "het land dat nooit smelt", is er in de zomermaanden volop wandelgelegenheid in de ruwe 5600 vierkante kilometer van het park. Met sneeuwschoenen of ski's is het mogelijk om het hele jaar door te verkennen.

De Akshayuk Pass is bijna 100km lang en volgt een gletsjervallei door grillige bergen en glinsterende ijsvelden. De route kan worden bewandeld of geskied, afhankelijk van de tijd van het jaar, maar buiten de negen kale schuilplaatsen die het pad kruisen, zijn er geen voorzieningen. Dus dit avontuur is alleen weggelegd voor ervaren backpackers. Voor iets minder inspannends is een dagtocht naar Ulu Peak een prachtige kennismaking met het landschap.

4. Kluane

Het uitgestrekte, eenzame landschap van Kluane National Park and Reserve in het zuidwesten van Yukon, gelegen in het noorden van Canada, is perfect voor wie flora en fauna verkiest boven mensen.

Met de hoogste piek van Canada, Mount Logan, het grootste ijsvlakte van het land en een dichte populatie grizzlyberen is Kluane een landschap van superlatieven. Trek de bergen en volg de 85km lange, meerdaagse Cottonwood Trail of loop de 11km lange lus op Sheep Mountain in één dag. Voor een extra dosis avontuur bieden de kolkende stroomversnellingen van de Tatshenshini rivier een van de beste wildwatervaren in het land.

5. Grasslands

In de Prairie-provincie Saskatchewan is Grasslands National Park de thuisbasis van enkele van de rijkste archeologische en inheems cultureel erfgoed locaties in Canada. De bewoning door de Gros Ventre, Assiniboine, Cree, Blackfoot en Sioux volkeren in het gebied gaat 10.000 jaar terug. Middenin de zee van grassen en heuvels kunnen reizigers tipiringen, vindplaatsen van visioenen, medicijnwielen en bizonrijwegen bezoeken.

Het park markeert ook een van de grootste Dark Sky Preserves in Canada, waar u kunt kamperen onder een glinsterende sterrenhemel.

6. Pukaskwa

Terwijl andere nationale parken in Ontario bezwijken onder de toestroom van bezoekers, zijn er in het enige wildernispark van de provincie, Pukaskwa National Park, volop onbevolkte, open plekken om te verkennen op het water en op het land. Onaangetaste stukken sparren- en dennenbos komen samen met biodiverse wetlands, en de golven van Lake Superior slaan neer op de zandstranden van Horsehoe Beach.

De 60km lange Coastal Hiking Trail is een minder betreden alternatief voor de beroemde West Coast Trail van Pacific Rim National Park, en slingert langs rotsachtige stranden en door dicht boreaal bos. Er is ook een Coastal Paddling Route, onderdeel van de Trans-Canada Trail, voor wie de wildernis liever op het water beleeft.

7. Kootenay

Terwijl de meeste reizigers trekken naar het Banff en Jasper National Park, is Kootenay National Park aan de British Columbia kant van de Rocky Mountains net zo mooi, met een fractie van de bezoekers. Vergeleken met de bijna 4 miljoen mensen die in 2019, voor de pandemie, naar Banff National Park kwamen, zag Kootenay National Park slechts zo'n 500.000 jaarlijkse bezoekers.

Maak een trektocht door het binnenland langs de Rockwall Trail, waar u langs prachtige bergen en wonderlijke meren wandelt. In de winter biedt het Nipika Mountain Resort aan de rand van het park een sereen toevluchtsoord, omgeven door langlaufloipes. Duik na het avontuur in stomende warmwaterbronnen bij Radium Hot Springs. Ook al ligt dit park in British Columbia, is de gemakkelijkste manier om naar dit deel van de Rocky Mountains te rijden, door eerst naar Calgary te vliegen.


8. Wapusk

De uitgestrekte wildernis van boreale bossen en arctische toendra's in het 7130km² grote Wapusk National Park is alleen toegankelijk voor geautoriseerde operators in Churchill, Manitoba. En daar is een goede reden voor: het park herbergt een van de grootste broedplaatsen voor ijsberen ter wereld.

Het prachtige Canadese wild is de belangrijkste attractie in het park, samen met poolvossen, wolven en kariboes. Tijdens een meerdaags wildlife avontuur kunt u vanuit een Tundra Buggy ijsberen bekijken en een glimp van het Noorderlicht opvangen. Bezoekers kunnen ook met een helikopter het park vanuit vogelperspectief bekijken, of in de zomer met een kano de Owl River afzakken om beboste waterwegen en archeologische vindplaatsen te ontdekken.

9. Gros Morne

Gros Morne National Park in Newfoundland is één van de meest geliefde parken in het oosten van Canada. Er zijn tal van unieke ecosystemen en geologische wonderen te vinden in dit park, van subarctische bergtoppen en uitgestrekte fjorden omringd door torenhoge granietmuren tot stranden en moerassen. Waardoor het park de status van UNESCO-werelderfgoed draagt.

Een wandeling door de Tablelands voert wandelaars over de oude zeebodem, een ongewoon okerkleurig landschap bestaande uit de blootgelegde aardmantel, opgestuwd door de botsing van tektonische platen miljoenen jaren geleden. Ervaren wandelaars kunnen klimmen naar een dramatisch uitzicht over Western Brook Pond Fjord, of de fjord bevaren tijdens een boottocht.

10. Pacific Rim

Ik het Pacific Rim National Park Reserve strekt een weelderig regenwoud zich uit tot aan de oceaankust. Het park ligt op Vancouver Island en is bereikbaar per veerboot of watervliegtuig vanaf het vasteland van British Columbia, of door rechtstreeks naar Victoria te vliegen en vanaf daar te rijden.

Dit landschap is onlosmakelijk verbonden met de cultuur en het erfgoed van de Nuu-chah-nulth First Nations. In de zomer is het beroemde West Coast Trail een pronkstuk voor wandelaars. Maak uw thuisbasis in de nabijgelegen badplaats Tofino, waar surfers het hele jaar door de golven trotseren en waar lodges aan de oceaan, ’s winters stormwachters een gezellige omgeving bieden om de stemmige lucht en de woeste zee te aanschouwen.

11. Mingan Archipelago

De sculpturale kalkstenen rotsen die door eeuwenlange golven en regen zijn ontstaan aan de oevers van Île Niapiskau vormen het iconische beeld van het Mingan Archipelago National Park Reserve in Quebec. Een bezoek aan deze monolieten is een must, maar dat geldt ook voor een tocht per boot of kajak over de Golf van St. Lawrence, die door de constellatie van 1000 eilanden van het park slingert. De eilanden herbergen een unieke fauna en zeevogelkolonies, waaronder Atlantische papegaaiduikers die bekend staan om hun cartooneske traanogen en schitterende oranje snavels.


12. Banff

Canada's meest iconische nationale park is ook het oudste, opgericht in 1885. Banff National Park ligt op net geen 130km van de stad Calgary en heeft met zijn imposante bergen, gletsjermeren en bossen, een beeld van de Canadese Rockies in het collectieve bewustzijn.

Wandel over de ontelbare paden die langs en rond Lake Louise of Moraine lopen, neem een boot om Lake Minnewanka te verkennen of zet een tent op in de bossen. In de winter is het stadje Banff de ultieme skibestemming, met skipistes van wereldklasse in drie skioorden en een al even goede après-scene. Lake Louise verandert ook in een sprookjesachtige schaatsbaan. Er is geen gebrek aan drukte in Banff, dus overweeg een bezoek tijdens de herfst, wanneer het bos schitterende geel kleurt door de lariksbomen.

Deel via mail!