31 oktober 2022
15 Van 's werelds meest spookachtige plaatsen

Er gaat niets boven een goed spookverhaal, en onze planeet zit er vol mee: UFO waarnemingen in Transsylvanië, moorden op luxe cruiseschepen en geesten die door de gangen van Britse kastelen dwalen. Waar u ook naartoe reist, u vindt altijd wel een bezeten bezienswaardigheid en een bijbehorende spooktocht.

Maar zelfs als u geen fan bent van paranormale activiteiten, zijn sommige van deze spookachtigste locaties toch de moeite waard, of het nu gaat om hun prachtige architectuur, adembenemende locaties of fascinerende geschiedenis. Hier zijn 15 van de meest spookachtige plaatsen ter wereld die u elk moment van het jaar kunt bezoeken - niet alleen op 31 oktober.

1. De Chuuk Lagune, Micronesië

Wat is er nog enger dan een spookkerkhof? Waarschijnlijk een spookkerkhof dat 50 meter onder water ligt. De Chuuk Lagune in Micronesië (voorheen Truk Lagune) diende als versterkte basis voor de Japanse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog, en werd aangevallen door Amerikaanse troepen tijdens een driedaagse luchtaanval in 1944. Tientallen oorlogsschepen, vliegtuigen, tanks en treinwagons zonken naar de bodem van de lagune, waar ze nu nog liggen in wat bekend staat als de "Spookvloot van de Truk Lagune". Het scheepskerkhof is immens populair bij duikers. Het wordt ook wel "één van de beste wrakduikbestemmingen ter wereld" genoemd. Onderwaterreizigers kunnen dicht bij de oorlogsschepen zwemmen, die bezaaid zijn met wapens, gasmaskers en, volgens sommige bijgelovige duikers, een paar ondergelopen geesten.

2. Himeji Castle, Japan

Himeji Castle dateert uit 1333 en wordt beschouwd als een van de grootste overgebleven voorbeelden van Japanse kasteelarchitectuur. Het heeft ook een nogal griezelige folklore, met name het verhaal van Okiku, een voormalige paleisbediende die ten onrechte werd beschuldigd van het verlies van waardevol serviesgoed. Ze werd gedood en in de put van het kasteel gegooid. Haar geest dwaalt nu 's nachts rond in het kasteel en telt de borden op een treurige toon; ze bereikt negen voordat ze gillend terugkeert naar de put.

3. Catacomben van Parijs, Frankrijk

Nadat een langdurige periode van zware regen de overvolle begraafplaats Les Innocents in het voorjaar van 1780 overstroomde en blootlegde, stortte een golf van rottende lijken op het terrein ernaast. Volgens Smithsonian Mag startte deze afschuwelijke gebeurtenis een 12 jaar durend project om lichamen van de Parijse begraafplaatsen naar de voormalige kalksteengroeven van de stad te verplaatsen, waarbij de ondergrondse tunnels uiteindelijk vol kwamen te liggen met zo'n 6 miljoen lichamen. Tegenwoordig is ongeveer anderhalve kilometer van het ondergrondse labyrint open voor bezoekers, die rondleidingen door de tunnels en kunstig geordende botten kunnen volgen.

4. Edinburgh Castle, Schotland

Een van de grootste attracties in de Schotse hoofdstad wordt ook beschouwd als een van de meest spookachtige. De oude kerkers van het historische fort dateren van meer dan 900 jaar geleden en bezoekers hebben melding gemaakt van koloniale gevangenen uit de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog en Franse gevangenen uit de Zevenjarige Oorlog, en zelfs van de geest van een hond die ronddwaalt op het hondenkerkhof van het kasteel.

5. Gunnuhver, IJsland

Als u al dacht dat IJsland iets buitenaards had, wacht dan maar tot u het verhaal hoort achter Gunnuhver, de grootste geothermische modderpoel van het land. Het gebied is vernoemd naar Gunna, een vrouw die 400 jaar geleden op dit deel van het schiereiland Reykjanes woonde. Nadat ze stierf van de honger keerde haar geest terug naar huis om haar vroegere landheer en zijn vrouw met geweld te vermoorden. De lokale bevolking riep de hulp in van een priester om hun kleine spookprobleem op te lossen, wat hij deed door Gunna in een kokend hete modderpoel te gooien. Hoewel er sindsdien geen andere bovennatuurlijke moorden hebben plaatsgevonden, beweren sommige bezoekers van tijd tot tijd een glimp op te vangen van Gunna's spookachtige figuur door de golvende mist van de poelen.

6. Lord Milner Hotel, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is misschien het meest bekend om zijn wildreservaten, maar het heeft ook een aantal charmante en spookachtige hotels. Een daarvan is het Lord Milner Hotel, gelegen aan de rand van de afgelegen Grote Karoo in Matjiesfontein Village. Het dorp diende als hoofdkwartier tijdens de Zuid-Afrikaanse oorlog aan het begin van de 20e eeuw, en als locatie voor latere (en controversiële) hoorzittingen over oorlogsmisdaden. Gezien de intense geschiedenis van het dorp is het waarschijnlijk geen verrassing dat er in het Lord Milner Hotel paranormale activiteiten plaatsvinden. Volgens het hotel zijn er enkele spookachtige gasten die nooit lijken uit te checken, waaronder "Lucy", een negligé dragend spook dat van tijd tot tijd geluiden maakt achter gesloten deuren.

7. The Forbidden City, Beijing, China

Geen reis naar Beijing is compleet zonder een bezoek aan de Verboden Stad, China's voormalige keizerlijke paleis dat nu dienst doet als museum. Maar u weet misschien niet dat de populaire toeristische bestemming een behoorlijke reputatie heeft onder bovennatuurlijke liefhebbers. Gedurende de 600 jaar dat het complex als paleis diende, zijn er heel wat moorden gepleegd, zowel door jaloerse concubines die elkaar vergiftigden als door executies in opdracht van de keizer. Onnodig te zeggen dat er veel meldingen zijn van vreemde verschijnselen sinds het paleis in de jaren 1940 voor het publiek werd opengesteld. Het meest voorkomende verhaal gaat over een in het wit geklede vrouw (zoals de meeste goede spookverhalen) die snikkend over het terrein wandelt.

8. Fairmont Banff Springs Hotel, Canada

Dit hotel in kasteelstijl, gebouwd in 1888 om het toerisme aan te moedigen en treinkaartjes te verkopen, ligt mooi bij de Rocky Mountains in het Canadese Banff National Park. Maar het wordt een beetje gotischer als u eenmaal binnen bent, en dan hebben we het niet over de architectuur. Er worden verschillende geesten gemeldt, waaronder een bruid die tijdens haar huwelijk van de stenen trap zou zijn gevallen. Maar er is ook een minder tragische geest: Sam de piccolo, die tot 1975 in het hotel werkte en beweerde dat hij terugkwam om te spoken. Zijn geest zou diensten draaien om mensen te helpen met hun tassen voordat hij verdwijnt.

9. Hoia-Baciu Forest, Roemenië

Vanaf het moment dat een militaire technicus in 1968 een foto nam van een "UFO" die boven het bos zweefde, heeft Hoia-Baciu over de hele wereld paranormale bekendheid gekregen, waarbij sommigen geloven dat het een portaal is dat bezoekers doet verdwijnen. Degenen die het bos bezocht hebben en niet naar een andere dimensie zijn gezapt, hebben er naast angstgevoelens, uitslag en misselijkheid aan over gehouden. Bekend als de "Bermudadriehoek van Transsylvanië" dragen de spookachtige gebogen bomen in het bos bij aan de griezelige sfeer.

10. Burg Eltz, Duitsland

Burg Eltz dateert uit 1157, dus de lijst met mythen rond het kasteel is lang. Het meest overtuigende verhaal is dat van een jonge gravin genaamd Agnes, die verloofd was met een andere edelman, maar de verloving afbrak nadat ze hem had ontmoet. De geminachte edelman belegerde het kasteel en Agnes kwam om het leven nadat ze de wapens had opgenomen om haar kasteel te verdedigen. Haar treurige geest is nog steeds voelbaar, het sterkst in haar voormalige slaapkamer waar haar doorboorde harnas en strijdbijl te vinden zijn.

11. La Recoleta begraafplaats, Buenos Aires

U hoeft niet religieus te zijn om ontroerd te raken door de La Recoleta begraafplaats. U vindt er duizenden beelden, sprookjesachtige grotten, ingewikkelde grafstenen en de overblijfselen van de meest iconische figuur van Argentinië, Eva Perón. De stenen gangen en het labyrint van mausolea zijn even mooi als griezelig. Recoleta heeft zelf ook een paar spooklegendes. Een van de beroemdste verhalen gaat over David Alleno, een voormalige grafdelver die 30 jaar op de begraafplaats werkte voordat hij zelfmoord pleegde. Tegenwoordig melden mensen dat ze Alleno's sleutels horen rinkelen als zijn geest bij zonsopgang over de paden loopt.

12. Isla de las Munecas, Mexico

Ondanks haar status als UNESCO Werelderfgoed voor haar goed bewaarde voorbeelden van het Azteekse leven, heeft de buurt van Xochimilco een zekere internetfaam bereikt vanwege het Poppeneiland. Verborgen tussen de vele kanalen van de regio is de site beroemd om de honderden poppen - en poppenonderdelen - die aan bomen hangen en verspreid liggen tussen het gras. Hoewel het misschien meer op een horrorfilm lijkt, was de chinampa (een soort kunstmatig eiland) vroeger de woonplaats van een inmiddels overleden man, Julian Santa Barrera. Nadat hij het lichaam van een dood meisje had gevonden in een nabijgelegen kanaal, verzamelde Barrera het speelgoed en stelde het tentoon in de hoop de boze geesten af te weren, aldus National Geographic. Durfals kunnen hun eigen boot huren en het eiland veilig vanaf het water bekijken.

13. RMS Queen Mary, Long Beach, Californië

Afgezien van een korte periode als oorlogsschip in de Tweede Wereldoorlog, diende de RMS Queen Mary van 1936 tot 1967 als luxe cruiseschip. In die periode is er minstens één moord gepleegd: een matroos die door een deur in de machinekamer werd verpletterd. Daarnaast zijn er ook kinderen verdronken in het zwembad. De stad Long Beach kocht het schip in 1967 en veranderde het in een hotel, en dat is het nu nog steeds - hoewel de gemelde geesten van de overleden passagiers er gratis mogen verblijven. (Probeer voor een extra dosis angstaanjagende ervaringen de machinekamer van het schip te bezoeken, die door velen wordt beschouwd als een "broeinest" van paranormale activiteit).

14. Bhangarh Fort, Indië

Op slechts 160 kilometer ten zuidwesten van Delhi vormen de weelderige ruïnes van het Bhangarh Fort een merkwaardig contrast met het woestijnlandschap van Rajasthan. De oase blijft tot op heden grotendeels onbewoond door een vloek die zou zijn uitgesproken door een ontevreden tovenaar nadat zijn avances waren afgewezen door een plaatselijke prinses.

15. Al Madam, Verenigde Arabische Emiraten

Er is iets griezeligs mooi aan spooksteden en Al Madam is daarop geen uitzondering. Het dorp ligt ongeveer 65 kilometer ten zuidoosten van Dubai en is waarschijnlijk in de jaren zeventig gebouwd en kort daarna verlaten - een feit dat de plaatselijke legende toeschrijft aan een djinn (een gedaanteverwisselende geest) die de mensen direct uit de stad verjoegen. Niemand weet of de geesten zijn blijven rondwaren, maar Al Madam heeft nog steeds een soort spookachtige sfeer: duinen die de twee rijen huizen en een moskee binnendringen, zand dat als golven door kapotte ramen valt, en een schijnbaar eindeloze zee van okerkleurige woestijn die zich in alle richtingen uitstrekt.

Wilt u uw luxeuze reis aanvullen met enkele bezoeken aan één of meerdere van deze spookachtige plaatsen? Geef ons gerust een seintje!

Deel via mail!