17 januari 2019
Reizen naar de VS met een ESTA

Wie naar de Verenigde Staten vanuit België reist, heeft daarvoor een elektronisch visum (ESTA) nodig. Deze kan u zelf online aanvragen en meteen betalen, zodat u vlot het land binnenkomt. Wees er wel tijdig bij!

Wat?

Al sinds 2009 hebben bezoekers van de VS, naast het internationale paspoort, een ESTA-toelating nodig. ESTA (electronic system for travel authorization) is een elektronische toestemming om het land binnen te komen. Deze veiligheidsmaatregel zorgt dat alle inkomende bezoekers kunnen worden gescreend voor afreis. Let wel: een ESTA biedt geen garantie om niet te worden geweigerd (dit kan nog steeds als men dit nodig acht indien gevaar voor veiligheid). Indien u niet over een ESTA beschikt bij afreis, wordt u de toegang tot het land ontzegd. 


Hoelang? 

Een ESTA is twee jaar geldig of tot wanneer uw paspoort vervalt. U kan met een ESTA binnen de geldigheidsdatum meerdere malen naar de VS reizen met een maximum van 90 dagen per reis.


Wie?

Elke bezoeker die voor vakantie of zaken het land binnenkomt, dient over een ESTA te beschikken. Ook als het om een overstap op een Amerikaanse luchthaven gaat of een reis naar Alaska, Puerto Rico of tot de VS behorende eilanden. Dit geldt eveneens voor minderjarigen. Een ESTA is niet vereist als u de VS over land binnen reist of indien u een Amerikaans paspoort / visum bezit. 
Uitzondering: reizigers die na 10 maart 2011 naar Irak, Iran, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië reiden (of ooit de nationaliteit van één van deze landen bezitten) kunnen geen ESTA aanvragen, maar dienen een visum aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade.


Hoe?

Een ESTA aanvragen kan via de enige officiële website van US Customs. Betaling (14 USD) gebeurt online. Bij goedkeuring ontvangt u een bevestigingsmail, die u eventueel kan meenemen bij afreis (niet verplicht). Wat u niet mag vergeten bij afreis is het internationaal paspoort en een geldig ticket voor de terugreis, als bewijs dat u het land ook terug verlaat. 


Wat verandert er? 

De toelating diende tot voor kort tot 48u voor afreis te worden aangevraagd. Deze termijn wordt nu verlengd: u dient de ESTA 72u voor vertrek aan te vragen om tijdig te kunnen worden toegelaten. Vertrek zonder ESTA-goedkeuring zal resulteren in weigering tot het land. 

Deel via mail!