Havana

Havana was oorspronkelijk een handelshaven en werd later de hoofdstad van het Cubaanse eiland. Het is een stad van kleurrijke figuren, kunstenaars, musici en Ernest Hemingway. Deze levendige stad, gesticht in de 16e eeuw door Diego Velásquez de Cuéllar, kende een harde geschiedenis vol piraterij, plunderingen en veroveringen.

Havana is in 3 wijken te verdelen: het historische Havana Vieja (UNESCO) met zijn Spaanse koloniale gebouwen, de ietwat vervallen wijk Centro Havana en Vedado (letterlijk ‘verboden’). Die laatste wijk kreeg zijn naam omdat er in de 16e eeuw op deze plaats niet mocht gebouwd worden. Nu zijn er brede lanen, grote huizen en veel licht.

De stad is bekend door zijn talrijke monumenten zoals het 109 meter hoge Marti Monument met het standbeeld van José Marti. Tegenover de toren ligt de enorme esplanade waar de Cubaanse president Fidel Castro zijn traditionele, urenlange speeches gaf, met aan de rand het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op de gevel hangt het gekende ijzeren smeedwerk naar het beeld “Hasta la Victoria Siempre” van Che Guevara.

De bekendste attractie van Havana is wellicht de Malecon, de kilometerslange boulevard gelegen naast de zee, waar Havana ‘s avonds tot leven komt. Tegenover de Malecon, op de andere oever van de baai van Havana, liggen twee oude Spaanse Forten. Het Castillo del Morro is het bekendste, het Fortaleza de San Carlos de la Cabana het indrukwekkendste.

Het Palacio de los Capitanes Generales in Havana Vieja lijkt een soort paleis, maar het was bedoeld als woonhuis, zoals duidelijk blijkt in het Salon de los Espejos. Het paleis werd bij de onafhankelijkheid van Cuba in 1902 de zetel van de regering. Later werd het een museum. De meest recente geschiedenis van Cuba wordt opgerakeld in het Museo de la Revolucion, in het oude presidentiële paleis. Achter het museum is het “heilige der heiligen” van de Cubaanse Revolutie te vinden, het Paviljoen van de Granma. Hiermee brachten Fidel en zijn “barbudos” de revolutie op gang in 1956.

Een ander monument is de begraafplaats Necropolis Colon in Vedado. Er zijn behalve graven ook standbeelden en kleine gebouwtjes. Speciaal is la Millagrosa, een monument voor zwangere vrouwen en baby's. Dit is een tombe van een vrouw die samen met haar pas geboren baby stierf.

Havana was en is nog steeds één met Ernest Hemingway, die er lange tijd verbleef en er een aantal van zijn bekendste werken schreef. Hij bracht uren door op zijn boot, de Pilar, voor de kust van Cojimar. De inwoners van dit dorpje, ten noorden van Havana, hebben er een monument als eerbetoon aan hem opgericht. Ook de Bodeguita del Medio, in hartje Havana, ademt nog steeds de geest van deze auteur. Sinds hij er zijn naam op de muur schreef, doen alle toeristen hem dat na tijdens het drinken van een frisse mojito.

Partagasis één van de oudste sigarenfabrieken in de stad. Ze werd opgericht in 1845 door Don Jaime Partagás Ravelo, een Spanjaard die reeds in de Cubaanse tabakindustrie werkte. Doordat hij al verschillende plantages in Vuelta Abajo bezat, kon hij met verschillende soorten tabak experimenteren en kreeg hierdoor een tabak van hoge kwaliteit. De Partagas-sigaren zijn enorm bekend. In 1958 was Partagas de op één na grootste exporteur van de Cubaanse sigaren.

 • De ideale periode om Havana te bezoeken:
  • januari
  • februari
  • maart
  • april
  • november
  • december