Rio de Janeiro

Rio de Janeiro, de ‘Cidade Maravilhosa’ (wonderbaarlijke stad), is één van de drukstbevolkte steden ter wereld. En lang ook één van de belangrijkste: van 1763 tot 1960 werd het lot van de kolonie, het keizerrijk en de republiek bepaald in Rio de Janeiro; vandaag de dag herinneren musea en andere gebouwen van de stad aan deze gloriedagen. Volgens Brazilianen had God zes dagen nodig om de wereld te scheppen en wijdde hij de zevende dag aan Rio; het zegt iets over de trots van de 'cariocas'. En dat is niet geheel onterecht: een fantastische ligging, een warme sfeer, exotische charme, cultuur, kunst, kleur én swingende carnaval maken Rio tot een dynamische en nimmer slapende wereldstad.

Rio de Janeiro is eerst en vooral 'maravilhosa' door zijn ligging: aan de Zuid-Atlantische kust, tussen met regenwoud begroeide heuvels, bestaat het uit grimmige granietrotsen en een diepblauwe zee vol eilandjes. 

Er zijn tal van musea, oude stadswijken, exotische parken, tuinen en natuurlijk het fantastische uitzicht over de stad vanuit de bergen. In de oude stad vindt u het Gemeentelijke Theater en het voormalige gebouw van de Banco do Brasil, waar vandaag de dag één van de belangrijkste culturele centra van het land is gevestigd. Religieuze gebouwen mogen ook niet worden vergeten, zoals de Candelária Kerk, het Klooster van São Bento (dat op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO) en het Klooster van Santo Antônio bij het Largo da Carioca. Hier vindt u ook de XV November Square, vroeger was het een moerasgebied vol met mangrove bomen, nu een bontgekleurd plein met bars, restaurants, musea en vele mensen. Geschiedenis en kunst vloeien in elkaar over op de Feira do Rio Antigo op de Rua Lavradio en er kan naar hartelust naar handwerk worden gewinkeld op de Hippie Markt bij het Praça General Osório in Ipanema. Ipanema kent u wellicht van zijn schaars geklede schoonheden en prachtige zonsondergangen. Daarin concurreert het met dat andere bekende strand, Copacabana. 

Het Christusbeeld Corcovado (Cristo Redentor) is natuurlijk Rio’s bekendste icoon. Het betonnen standbeeld van 30 m hoog, omsluit de stad met open armen vanop de 710 m hoge Corcovado-heuvel. Van hieraf hebt u een prachtig uitzicht op Guanabara Bay, de lagune Rodrigo de Freitas, de stranden Ipanema en Leblon, de botanische tuinen, het Tijuca National Park en Copacabana, Botafogo, Flamengo en de bekende Suikerbrood. Het beeld is 38m hoog en weegt een niet onaardige 1.200 ton. 

De Suikerbroodberg is niet alleen van toeristisch maar ook van historisch belang. Het is aan de voet van deze berg dat de stad in 1565 werd gesticht. Elk jaar bezoekt een miljoen toeristen de bergtop op een smal schiereiland aan de toegang tot Guanabara Bay. De rit per kabelbaan brengt u eerst naar Urca, een groot observatieplatform vanwaar allerlei wandelpaden vertrekken. Van hieruit kunt u het strand van Copacabana, de haven, de Corcovado en Guanabara Bay zien. Vanuit Urca gaat het dan naar de top van het Suikerbrood. Het uitzicht is zo mogelijk nog indrukwekkender. Doe deze zeker aan bij zonsondergang.

Het Floresta Da Tijuca is een echt regenwoud op een boogscheut van de miljoenenstad Rio De Janeiro. Met zijn 32 km² is dit het grootste stadsbos ter wereld. Het woud is de thuishaven van honderden bedreigde plant- en diersoorten, maar dat was ooit anders: het Tijuca Forest werd in de 18de en vroege 19de eeuw immers volledig vernield om plaats te ruimen voor koffieplantages. Gelukkig werd dit volledig opnieuw aangeplant in 1861. Zo kreeg Rio opnieuw zijn groene long én een belangrijke bron van water. Het is een bijzondere ervaring om te wandelen door dit regenwoud, wetende slechts 15 minuten verwijderd te zijn van (de mondaine stranden van) Rio.

Het Maracana (officiële naam: Estádio Jornalista Mário Filho) in Rio de Janeiro is een van de grootste voetbalstadions ter wereld. De naam Maracanã is de naam van de buurt, en van de Rio Maracanã die door deze buurt stroomt.  Het is de thuisbasis van de vier grootste voetbalclubs van Rio: CR Flamengo, Fluminense FC, CR Vasco da Gama en Botafogo FR. Oorspronkelijk was de naam van het stadion 'Estádio Municipal do Maracanã', maar het werd in 1966 hernoemd naar de voetbaljournalist en -schrijver Mário Rodrigues Filho. Het stadion werd speciaal gebouwd voor het WK voetbal van 1950. 

 • De ideale periode om Rio de Janeiro te bezoeken:
  • augustus
  • september
  • oktober
  • november
  • december
 • Een bezoekje waard:
  Corcovado
  Suikerbroodberg
  Copacabana & Ipanema
  Maracana
  Rocinha

onze trips in
Rio de Janeiro

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!