Verenigde Arabische Emiraten

Met zijn kunstmatige eilanden, weelderige hotels en iconische gebouwen, zijn de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) altijd al een toonaangevende en adembenemende bestemming geweest. Het land biedt een intrigerende mix van islamitische cultuur en moderniteit.

De Verenigde Arabische Emiraten (kortweg V.A.E.) zijn een federatie van zeven emiraten: Dubai, Abu Dhabi, Ras Al Khaimah, Fujairah, Sharjah, Umm Al Quwain en Ajman. Deze worden elk op zich geleid door een sjeik en hebben een eigen regelgeving, maar werden in 1971 samengevoegd tot één land. De sjeik van Abu Dhabi is president en die van Dubai vice-president van de natie. Dit wordt wel democratisch gekozen (door de 7 rijkste families van de sjeiken) maar is al vanaf begin hetzelfde. Ze liggen in het zuidoostelijke puntje van het Arabische schiereiland en worden omgeven door Qatar, Saoedi-Arabië en Oman. Woestijn en stad, oost en west vloeien hier samen tot één harmonieus geheel.

De Emiraten bieden voor elk wat wils en u beleeft er, dankzij hun diversiteit en hoge standaard, een uiterst exclusieve vakantie aan het azuurblauwe water van de Perzische Golf. De totale kustlijn in 700 km lang

 • Abu Dhabi is de grootste en de rijkste emiraat. Het emiraat is goed voor zo'n 87% van de totale landoppervlakte. Zijn indrukwekkende hoofdstad die dezelfde naam draagt, ligt op een van de 200 eilandjes die het emiraat rijk is. Het doet dienst als hoofdstad van het lan. In deze havenstad die door twee bruggen met het vasteland verbonden is, ligt het centrum van de olie-industrie. Omgeven door turkooiskleurig water en prachtige witte zandstranden bruist deze stad met haar moderne hotels en winkelcentra. Het is heerlijk wandelen langs de Corniche, de boulevard aan het strand. Het is de plek bij uitstek om de vele wolkenkrabbers te bewonderen die de skyline van Abu Dhabi domineren. Deze 'Tuinstad van de Golf' is tevens een oase van rust met haar talloze parken en lanen met bomen. Minaretten en traditionele dhows contrasteren hier fel met de 'glitter en glamour', maar geven deze aantrekkelijke stad toch een typisch Arabische uitstraling.
 • Sharjah is misschien wel het meest conservatieve: als u alleen al een leeg blikje bier in de auto hebt liggen kunt u daar een bekeuring voor krijgen.  
 • Vooral Fujairah is bezig met een inhaalslag om alles te moderniseren. Wel willen ze graag de authentieke bevolking behouden, 50% van de bevolking is dan ook Emiraat.
 • Dubai, de bekendste plek in het land, is het toeristische en commerciële hart van het land. We kennen het vooral van zijn indrukwekkende skyline, al is ook woestijn-en berggebied in de buurt erg de moeite.  Het is ook de meest liberale van alle emiraten waar volop wordt gewerkt aan prestigieuze en extravagante bouwprojecten zoals de drie 'palmeilanden' en The World, een archipel van kunstmatig aangelegde eilandjes. In de hoofdstad met dezelfde naam rijzen verschillende nieuwe wijken en futuristische winkelcentra als paddestoelen uit de grond. Hier worden op architecturaal vlak grenzen verlegd. Moskeeën en paleizen, wolkenkrabbers en moderne shoppingcentra overheersen de skyline van de stad. Hier glittert de rijkdom in al zijn glorie. Het mooiste strand van Dubai ligt aan de wijk Jumeirah, waar ook de meeste luxehotels gebouwd zijn.

Traditioneel verbonden met de geschiedenis van de Emiraten zijn de kardemom-koffie en dadels. Bekijk ook zeker de traditionele 'hair dance' of de 'camel stick dance' die typisch zijn voor het land. Als het op sport aankomt, houden de Emiraten vooral van paardrijden, kamelrijden en 'valkensport'. Ook henna-tatouages en opvallende juwelen maken deel uit van het dagelijkse leven. 

 • De hoofdstad van Verenigde Arabische Emiraten is Abu Dhabi
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 6,5u onderweg
 • De ideale periode om naar de Verenigde Arabische Emiraten te reizen is tussen oktober en april
 • Een bezoekje waard:
  Dubai
  Abu Dhabi
  Ras Al Khaimah
  Fujeirah