Port Louis

Met zijn spectaculaire ligging onder de indrukwekkende bergtoppen van Le Pouce en Pieter Both, maakt Port Louis op iedereen indruk die vanaf de hoofdweg van de luchthaven aankomt - dalend van het Centraal Plateau naar het hectische stadscentrum, omringd door de Indische Oceaan als een trotse fries boven de stad, is een prachtige ervaring.

Ondanks het feit dat de Port Louis de nationale hoofdstad, het belangrijkste economische centrum en de grootste stad van het land, is, is de stad gevestigd in een nogal vreemde plek in de gedachte van het moderne Mauritius. De laaggelegen positie heeft  er vanuit het verleden toe geleid dat het een ongewenste plek is, door de vaak verwoestende ziektes in de 18e en 19e eeuw, waardoor de hogere klassen normaal gesproken buiten de stad gingen woonden, met name in het Centraal Plateau steden van Rose Hill, Moka, Vacoas en Quatre Bornes.
Deze trend zet zich vandaag de dag voort, in die mate dat Port Louis (de laatste ‘s’ wordt meestal niet uitgesproken, ofschoon veel Mauritianen het toch uitspreken als ze Engels spreken) soms op een stad die geen middenklasse heeft, geen centrum en een donkere spookstad lijkt. Deze indruk is volstrekte onzin, maar Port Louis heeft veel dat de moeite waard is, maar het is een stad die profiteert van exploratie: degenen die alleen een bezoek brengen aan de fantastische Disneyesque Caudan Waterfront krijgt een erg flauw beeld van de nationale hoofdstad. De drukte en de chaos van de straten, de beroemde markt, Chinatown, de musea en enkele prachtig bewaarde koloniale gebouwen maken Port Louis veel meer dan een plek waar je alleen maar voor komt om een aantal dure winkels te zien.
 

  • De ideale periode om Port Louis te bezoeken: