Finland

Winters Lapland ontdekken

Dit voorjaar trok ik naar Fins Lapland voor een idyllisch wit sneeuwtapijt, oneindige naaldbossen en ijzige kou. Goed ingeduffeld (klaar voor een landing bij -27°C) start ik een korte verkenning van het winterse Hoge Noorden. Net voldoende tijd om enkele van de vele activiteiten te proberen die u tijdens een bezoek aan de streek kan inplannen. En zo werd het een actieve, goed gevulde trip; mijn eerste kennismaking met het kille Hoge Noorden.

Wennen aan de kou

Ik keer terug naar de maand februari. De lente breekt stilaan, maar met veel moeite, door in België als ik naar de kou van het Hoge Noorden trek. Een kleine temperatuurschok hoort erbij, maar valt uiteindelijk (mits goede kleding) best mee. Je vreest toch al snel voor het ergste, maar dat blijkt nergens voor nodig. Het vliegtuig, een directe vlucht vanaf Brussel, zet voet aan grond in Kittilä bij -27°C. Het uitstappen uit het vleigtuig gaat net iets trager dan normaal. Waar bij een gewone landing iedereen haast over elkaar struikelt om toch maar als eerste buiten te raken, zie je hier toch de schrik in de ogen enerzijds ("Moeten we nu echt uit dit aangenaam warme vliegtuig ...?") én is er ook gewoon een vestimentaire switch nodig anderzijds. Het vergt tijd om thermisch ondergoed, muts, een goed paar wollen sokken en verschillende laagjes truien aan te doen. Al breekt ook in Noord-Finland de lente geleidelijk door: als ik 4 dagen later terug vertrek naar Brussel, zit de temperatuur in dit deel van Lapland al net boven het vriespunt en is ze alsmaar in stijgende lijn. Een stuk aangenamer om alle buitenactiviteiten te ondernemen, akkoord; maar tegelijk veel te warm voor de tijd van het jaar. En dat is eigenlijk geen positief nieuws ...

Vanuit Kittilä reis ik naar het stadje Levi, een gezellig skioord met alle nodige voorzieningen om enkele dagen door te brengen. Ik logeer er in een comfortabel hotel in het centrum, maar er zijn ook glazen iglo's of meer intieme chalets voor gezinnen en families te boeken. Voor elke reiziger heeft Levi een aanbod. Eerste stap is een korte wandeling naar het 'safaricentrum'. Safari is een woord dat de komende dagen wel vaak terugkomt: huskysafari, sneeuwscootersafari, ... We krijgen er een eigen  winteroutfit aangemeten die ons de komende dagen tegen alle ijzige kou gaat beschermen: een paar stevige winterlaarzen, dikke wollen sokken, een thermisch pak dat er ons als een Michelinmannetje doet uitzien (en toch val ik er helemaal niet mee op in de straten van Levi), handschoenen, muts, ... Beter beschermd kun je niet zijn, zal blijken! 

Een actieve vakantie in sneeuw en ijs

Levi is de ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen. Mijn drie dagen Lapland zijn goed volgestouwd: het gaat van de ene buitenactiviteit naar de andere. Keuze genoeg! Want als u sneeuw en ijs alleen maar associeert met skiën en langlaufen of als u bij Lapland alleen maar aan de Kerstman in Rovaniemi denkt, dan moet u die mening dringend herzien. Zo ga ik icekarten op een in het ijs gebouwd parcours. Niet meteen mijn ding, dacht ik op voorhand. Maar een paar rondjes op het circuit later en ik ben het grootste competitiebeest denkbaar geworden. Het is een heerlijk gevoel te weten dat ik vanmorgen nog in Brussels Airport stond en een paar uur later in mijn eigen kart ten midden van het ijs in het noorden van Europa zit te hollen. De handen weer opwarmen na een paar wedstrijdjes doe ik met een welgekomen tasje bessensap, recht van het vuur. 

De volgende dag gaan we een volledige dag sneeuwscooter rijden. Een korte instructie en traag starten, maar al snel ben ik als een volleerde 'driver' op pad. Onze gids brengt ons door een maagdelijk sneeuwtapijt en door besneeuwde bossen tot bij een bevroren meer. Daar gaan we ijsvissen, een activiteit met een lager adrenalinegehalte dan het icekarten, maar niet minder boeiend. Een lekkere lunch in de lokale chalet brengt ons weer de nodige warmte om verder te gaan, de berg van het skioord op om te eindigen in Levi.

Een ijskoude nacht 

Zeker ook het vermelden waard is een nachtje logeren in het ijshotel. Er zijn verschillende ijshotels in Scandinavië, maar Snow Village verdient de meeste aandacht. Het tijdelijke, in ijs en sneeuw opgetrokken hotel is een stuk groter dan ik dacht én vooral een stuk indrukwekkender. Het thema van het hotel tijdens mijn bezoek was Game of Thrones en werkelijk de kleinste details zijn in dit thema opgetrokken. Ik slaap er in een filmdecor, maar dan van ijs. Als de bezoekers het hotel verlaten, wordt het stil en rustig; tijd voor een jenever (uit een ijsglas) en een driegangendiner in het ijsrestaurant (op stoelen en tafels van ijs) om ons daarna goed voor te bereiden op de kille nacht (op een bed van ijs). Het in slaap raken lukt me moeilijk en moeten opstaan 's nachts was nog nooit zo pijnlijk. Maar eenmaal in bed heb ik van de kou zelf amper last en zelfs met een aantal uren minder slaap dan gehoopt, is het een ervaring die nog lang zal bijblijven. 's Morgens wekt de receptie me persoonlijk met een glaasje bessensap, dat al mijn koude zorgen doet vergeten. Al helpt een warme douche in de chalet daarna zeker ook ... Een overnachting in het ijshotel is, wat mij betreft, een must voor wie een tikkeltje avontuur aan zijn Laplandreis wil toevoegen!

En dan is er nog een winterse rit met de husky's, een bezoek aan een rendierboerderij, ... Allemaal kleine proevertjes die doen smaken naar meer. Ik kom tijd tekort! Tussendoor bezoek ik nog enkele hotels en chalets in de buurt, bewonder ik nog even Levi van bovenaf de skipiste én krijg ik een lichte waas Noorderlicht aan de hemel te zien. Het draagt allemaal bij tot een geslaagde reis.

De kou is niet per se mijn favoriete habitat en bij veel van de activiteiten rezen vooraf toch wat vragen en twijfels; maar die smolten (letterlijk als het op Lapland aankomt) als sneeuw voor de zon. Mijn kennismaking met Lapland was een meevaller en doet smaken naar veel meer ... Ik begin te begrijpen hoe makkelijk men verliefd wordt op dit bijzondere stukje Europa.


Fotocredit: Marc Sprengers

Interesse in een rondreis door Lapland? Ik help u graag verder!
Sam 

Contacteer %s

In beeld

19_Nico_Asteria_wetransfer_122_whatsapp_groep_111_eigen_foto_s_fototoestel_207_Nico_Asteria_wetransfer_4921_Nico_Asteria_wetransfer_3103_Marc_copyright_foto_s_328_whatsapp_groep_1604_Marc_copyright_foto_s_2424_Nico_Asteria_wetransfer_1918_Nico_Asteria_wetransfer_1610_eigen_foto_s_fototoestel_8913_eigen_foto_s_fototoestel_7726_whatsapp_groep_217_eigen_foto_s_fototoestel_5012_eigen_foto_s_fototoestel_9906_Marc_copyright_foto_s_32

Onze reisverhalen

Een ijzingwekkende expeditie. Bestemming Noordpool!

Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Groenland, Svalbard & Jan Mayen

De Faeröer-eilanden in slow travel mode …

Denemarken, Faeröer

Sint-Petersburg, stad van de Russische tsaren

Rusland

Onze reizen

Shortbreak Lapland

Finland

In de voetsporen van Peter de Grote: Sint-Petersburg

Rusland

Shortbreak Ijsland

Ijsland

Deel via mail!