Costa Rica

Roadtrip 'Pura Vida'

“Pura Vida” … Een meer toepasselijke titel voor een reis naar Costa Rica is er niet. Het is de lijfspreuk van de Costa Ricanen; je komt de dag niet door zonder het tientallen keren te horen. Maar het lijkt meer dan op zijn plaats: in Costa Rica draait het altijd om puurheid, genieten, het goede leven.

Even duiden ... Costa Rica ligt, letterlijk, midden tussen Noord-en Zuid-Amerika. Het ontstond, met de rest van Centraal-Amerika, miljoenen jaren terug als een stuk nieuw land dat noord en zuid van het continent ging verbinden. Platentektoniek vormde dwars doorheen het land, een rug van bergen en vulkanen; vandaag de dag de Centrale Vallei die dwars door Costa Rica loopt. Daar middenin ligt San José, de hoofdstad. Trekt u de bergen over naar het noorden, staat u zo aan de Caraïbische kust; doet u hetzelfde zuidwaarts leidt een korte rit naar de Pacifische kust.

Over de hoofdstad kunnen we kort zijn: de stad is verre van onaangenaam, maar echte troeven zijn er niet. Ik ontdek er het prachtige theater, de sfeervolle ‘Mercado’ en enkele leuke, hippe barretjes. Maar pas als ik de hoofdstad verlaat, worden de troeven van het land voor de eerste keer zichtbaar. De weg klimt gestaag en steil omhoog, de drukte van de stad maakt plaats voor weidse landschappen, vijftig tinten groen en imposante vulkanen. In een lokale koffieplantage maak ik kennis met de verschillende stappen in het koffieproces van boon tot dampende, Costa Ricaanse koffie. Maar de roadtrip begint pas echt als we richting Arenal trekken …

Arenal, het goddelijke monster

In Costa Rica zijn de afstanden beperkt en de wegen in de meeste gevallen goed bereisbaar. De rit brengt me vanuit San José naar Arenal, hét icoon van het land. Als we Arenal naderen, is het raden naar welke van de vele vulkanen en bergen dan wel dé Arenal is. Maar eenmaal ter plekke, is er geen twijfel mogelijk. De Arenal staat trots, imposant en stoer in het landschap te staan en er is geen ontkomen aan. Costa Rica’s “goddelijke monster” borrelt vanbinnen nog stevig, maar sinds een tiental jaar is daar langs buiten weinig van te merken.

Het gebied heeft zich in die tijd ontwikkeld tot een populaire toeristenplaats. Het is er dan ook heerlijk wandelen in het park rond de vulkaan, wiegen over de hangende bruggen in het woud én borrelen in de natuurlijke hot springs. Het zalig warme water is te danken aan de vulkaan even verderop en loopt in terrassen en langs verschillende poelen naar de vallei. Een dagje wellness krijgt plots een gans andere dimensie. Al is pootje baden in een kleine waterval, diep verstopt in het bos, tijdens één van onze wandelingen, minstens even verkwikkend. We horen niets buiten het geklater van het water; we zien alleen maar groen, tropisch bos en we hoeven het met niemand te delen. Zijn we middenin een National Geographic-documentaire beland ...?

Een nachtwandeling in Arenal, op zoek naar luiaards en de ‘blue-jeans frog’, blijft lang bij. Het is spannend, maar vooral verrassend welke dierenpracht op een zakdoek is verzameld. En opnieuw, de documentaire is niet ver weg. Onderweg naar het hotel schuiven, voor het eerst, alle wolken van voor de vulkaantop en krijgen we de Arenal eventjes in zijn vol ornaat te zien. Alsof hij even komt piepen om zich dan weer te verstoppen. 

Nicoya Peninsula, een 'Blue Zone'

De rit zuidwaarts gaat langs het meer van Arenal naar Nicoya Peninsula, het schiereiland aan de Pacifische kust. De rit loopt soepel, enkel de laatste kilometers gaan over een zandweg in slechte staat. Het is een gek beeld: Santa Teresa is een populair backpackersstadje met hippe cafés, eetmarktjes, prachtige boetiekhotels en een internationale mengelmoes van mensen. Maar dat lijkt allemaal iets te snel te zijn gegaan: de hoofdstraat is nog steeds in zand en de bouwwoede is opmerkelijk. Het toerisme is hier heel snel aangekomen. 

Maar dat is helemaal terecht: Santa Teresa is het echte ‘pura vida’. Ik verblijf in het Nantipa Hotel, een kleinschalig en modern boetiekhotel vlak aan zee. Het is er heerlijk rustig; het zwembad is werkelijk een plaatje en een beetje verderop wandel ik, als ik de rust wil achter me laten, op blote voeten zo het gezellig drukke strand van Santa Teresa op. ’s Avonds beukt de Stille Oceaan op de stranden van Santa Teresa; de regen valt met bakken uit de hemel (niet voor niets het regenseizoen) en de bliksem licht de hemel meermaals op. De natuur laat weer even zien wie hier baas blijft … 

Maar als we de volgende ochtend het ontbijtje met vers fruit en yoghurt op het strand genieten, voeten in het zand, de branding van de Stille Oceaan als soundtrack, … Dan is het weer één en al vakantie. Nicoya is één van de enkele ‘Blue Zones’ op de wereld. Dit zijn door Unesco uitgeroepen zones waar mensen langer zouden leven. Ik vraag me geen moment af hoe dat zou komen … 

Pacifische kust richting zuiden

Laatste stop: Manuel Antonio. We nemen vanaf het schiereiland dit keer de ferry, terug naar het vasteland. Een heerlijk ontspannende bootvaart om daarna de kustroute richting Panama aan te vatten. De rit gaat langs gigantische palmplantages en over vaak kaarsrechte banen tot in Quepos, uitvalsbasis voor Manuel Antonio. In het park, en zelfs aan het zwembad van ons hotel, is het nauwelijks zoeken naar wildlife. We struikelen, met hulp van een goeie gids, haast over de brulapen, opnieuw enkele schattige luiaards, roofvogels en tal van kikkers. Maar het hoogtepunt moet dan nog komen ...

Onze laatste dag rijden we naar Uvita bij het nationale park Marino Ballena. Dit park is opnieuw picture-perfect: weids zandstrand, tropische palmbomen langs de zijkant waarachter zich een dichtbegroeid regenwoud ontvouwt, brandende zon op de intussen rood aangelopen schouders en niets dan het lawaai van de golven in de achtergrond. Nog spectaculairder dan de setting is het mariene reservaat waar schildpadden, dolfijnen en walvissen vertoeven. 

Onze whale watch is aanvankelijk niet succesvol en evenmin deugddoend voor de maag, maar na twee uren klinkt er eindelijk positief nieuws. Iedereen op de boot veert recht, het enthousiasme aan boord schiet naar een hoogtepunt en de lichte ontgoocheling maakt instant plots voor een brok adrenaline. We hebben geluk: een halfuur lang zien we twee walvissen, moeder en dochter, dollen met elkaar. Haast met de regelmaat van de klok duikt een rugje boven water, maar pas als we ook een volledige staart zien neerslaan op het wateroppervlak is de bucketlist compleet.

Vanuit de lucht zie je duidelijk dat Parque Marino Ballena zich vormt in de vorm van een grote walvisstaart. Die staart komt bij eb deels bloot te liggen, waardoor je langs een lange pier tot in zee kan lopen; bij vloed verdwijnt het grootste deel onder water. En zo eindigt onze whale watch: de boot zet ons af in het ondiepe water van de ‘staart’ en langs de contouren ervan, tussen de zee in, keren we terug naar het vasteland. Nagenieten in het zwembad van het hotel met een cocktail, turend naar de zonsondergang boven zee is daarna dé perfecte afsluiter van onze trip.


Dat Costa Rica netjes tussen Noord- en Zuid-Amerika ligt, maakt dat het beste van de fauna van beide continenten er samen blendt en dat veel dieren het als een welgekomen corridor zien op hun route van noord naar zuid. Met andere woorden: de rijkdom aan wilde dieren in het land is ongezien. Tussen watervallen, ‘wolkenbossen’, beboste heuvels, meren, vulkanen en plantages schuilt een rijke dierenpracht. Die gaat van kleine, schuwe kikkertjes in felle kleuren en luid brullende apen tot imponerende roofvogels en walvissen.

Costa Rica heeft veel in huis. Ik proefde van een portie adrenaline, zoevend aan een enkel draadje boven het Monteverde Cloud Forest; maar kwam ook heerlijk tot rust, zalig dobberend in de hot springs van Arenal. De natuur was meer dan 50 tinten groen, de mensen hartverwarmend, de logies volledig ‘on point’. Deze roadtrip deed verlangen naar meer, veel meer … 

Interesse in een rondreis door Costa Rica? Ik help u graag verder!
Sam 

Contacteer %s

In beeld

IMG_4758IMG_7958IMG_0254IMG_7947IMG_8160IMG_20210910_141936_979IMG_20210910_141937_286IMG_8095IMG_8129IMG_8181IMG_8262IMG_8346IMG_8149IMG_20210910_141937_228IMG_20210911_104555IMG_8302IMG_20210914_215717IMG_20210910_141937_183IMG_20210919_151558_855IMG_20210914_215803IMG_20210919_151558_438IMG_20210914_215833IMG_20210910_141937_412IMG_20210919_151558_919IMG_20210914_215935IMG_20210915_181619

Onze reisverhalen

Colombia, heerlijk divers

Colombia

Een reis over twee continenten

Ecuador, Panama

Panama ontdekken ...

Panama

Onze reizen

Hoogtepunten Colombia

Colombia

Panama ontdekken; op de breuklijn van continenten

Panama

Rondreis Ecuador

Ecuador

Deel via mail!