Praktische info

HoofdstadBoekarest Afstand vanaf België1.800 km Beste reistijd mei, juni, juli, augustus, september

Enkele hoogtepunten

  • Boekarest
  • Zwarte Zee
  • Cluj-Napoca
  • Brașov
  • Sighișoara
  • Sibiu
  • Bucovina
  • Donaudelta
  • Transsylvanië en de Karpaten
  • Transfăgărăşan

Roemenië

Charme van het westen en de rust van het oosten; herkenbaar en toch off-the-beaten-path; hedendaags en toch is het verleden nooit veraf: welkom in Roemenië. Het land is vrij onbekend onder Belgen, maar dat is onterecht. Het land verbaast met cultureel rijke en erg charmante steden, prachtige kloosters en kerken en een diverse natuur. Te ontdekken!!

Roemenië is een verre uithoek van de Europese Unie, nieuws over het land bereikt ons maar zelden en ons beeld ervan is vrij gelimiteerd. Breng daar maar snel verandering in, want het land heeft wel degelijk troeven in huis!


Te beginnen met hoofdstad Boekarest, de hoofdstad van het land. Met zijn classicisme doet het soms wat denken aan Parijs, met zijn orthodoxe kerken heeft het af en toe wat weg van een gezellig Turks dorp en met zijn megalomane paleizen lijkt de Sovjetarchitectuur terug te komen. Die mix maakt de stad aantrekkelijk en interessant. Verdwaal in het gezellige stadscentrum of trek naar één van de parken en meren rond de stad. 

Vanuit Boekarest lonkt de Zwarte Zeekust, daar waar de Donau zich na een duizenden kilometers lange tocht door Oost-Europa, in een brede delta de zee induwt. Het gebied, beschermd door UNESCO, is een geliefd oord voor vogelspotters. Het is de grootste en meest uitgestrekte rivierdelta van Europa met een heleboel interessante water-en moerasvogels. De andere kant van het land, het diepe Roemeense binnenland, ligt dan weer open voor wie op zoek is naar geschiedenis en cultuur, maar ook weidse landschappen en puur Roemenië. U kan er terecht in gezellige, kleurrijke steden als Sibiu en Cluj-Napoca; tal van diverse kloosters bezoeken of kennismaken met de lokale tradities van het Roemeense platteland. In het minder bekende Bucovina overheersen ambachten en oude kloosters.

Het hart van het land, met uitvalsbasis Brașov, ligt net over de Karpaten en draagt de naam Transsylvanië. Dat brengt herinneringen aan Dracula met zich mee: zijn geboorteplek, het middeleeuwse Sighișoara en het kasteel van Bran houden alvast die legende levendig. Maar dit is ook ideaal wandelgebied met hikingtrails, spectaculaire meren, kloven en uitkijkpunten Een lekker glaasje Roemeense wijn en enkele lokale gerechten op tafel maken de beleving helemaal af!

Meer weten?

Onze reisverhalen

Sam Rosseel

Winters Transsylvanië

Onze reizen

Roadtrip Transsylvanië & Boekarest

Deel via mail!