Praktische info

HoofdstadYerevan Afstand vanaf België3.300 km Beste reistijd mei, juni, juli, augustus, september

Enkele hoogtepunten

  • Yerevan
  • Khor Virap (Ararat)
  • Norovank-klooster
  • Areni
  • Garni
  • Gehard grotklooster
  • Lake Sevan
  • Etchmiadzin en Zvartnots
  • Aragat
  • Hagpat-klooster

Armenië

Armenië vormt samen met buurlanden Georgië en Azerbeidzjan de Kaukasus, een trio aparte landen op een kruispunt van continenten, culturen en religie. Het land ademt simpelweg religie en cultuur met een resem aan heilige sites, monumenten en kloosters. Maar er is meer ... 

Een bezoek aan Armenië is een must voor wie een uithoek van Europa (of is het Azië?) wil ontdekken. Eéntje zonder platgetreden paden, eentje vol charme en eigenzinnigheid. Een land waar we relatief weinig over weten, maar dat onmetelijk veel troeven in huis heeft. 

Die must-sees situeren zich vooral in het hart van het land, allemaal eenvoudig te verkennen als daguitstap vanaf Yerevan. Welke windhoek u ook kiest, er is vast wat. In het zuiden, bij de Turkse grens, ligt Mount Ararat. De bijbelse berg is mooi op foto te vatten vanaf het Khor Virap-klooster. Richting oosten, de grens met Azerbeidzjan naderend, komt u bij het mythishe Lake Sevan, de parel van het land. Het meer op zo'n kleine 2 kilometer hoogte nodigt uit tot rust. In het westen komt u in het bijbelse hart van het land: Etchmiadzin. De site van Zvartnots en Etchmiadzin staan symbool voor de hoog aangeschreven Armeense katholieke kerk. Het noorden van het land tot slot heeft evenzeer troeven: het nationale park van Dilijan (rijke fauna/flora en tal van culturele monumenten) en Mount Aragat, met zijn 4.095 meter het hoogste punt van het land. Van hieruit kan u de grens met Georgië oversteken als u beide landen wil combineren.

De duistere kant van het land ontdekt u in het (niet te missen) Genocide Museum in hoofdstad Yerevan, samen met het Genocide Memorial de actuele en noodzakelijke herinnering aan een zwarte pagina in de geschiedenisboeken. De hoofdstad heeft echter ook meer te bieden: de onbeminde hoofdstad heeft gezellige pleinen (zoals het Plein van de Republiek), prachtige gebouwen (de Opera bijvoorbeeld) en parken (denk aan Victory Park). Verschillende monumenten, sommigen zeer nadrukkelijk aanwezig in het stadsbeeld, herinneren aan vervlogen tijden. Dit afgewisseld met moderne kunst die het stadsbeeld siert. De stad Yerevan leeft volop met markten, muziek en folklore. Niet te missen!

Meer weten?

Onze reisverhalen

Greet Vandenbulcke

Terug naar het geloof ...

Onze reizen

Armenië: proeven van ...

Deel via mail!