Zeg niet zomaar ham tegen het lekkerste wat Andalusië te bieden heeft: de Ibéricoham. Een ham met vele namen, smaken en verhalen. Een beleving als deze geeft u de mogelijkheid de ham van wel heel dichtbij te zien en proeven. Achteraf heeft deze buitengewone ham geen enkel geheim meer voor u.
De Sierra de Aracena is het ongerepte Andalusië in het zuidwesten van Spanje. Een rustige, authentieke streek én vooral de bakermat van de heerlijke Ibérico-ham. Een kwaliteitsvolle jamón ibérico is het resultaat van jarenlang geduldig wachten, van enorme passie en gedrevenheid. En nog meer van een grote knowhow, waar we u tijdens deze korte reis mee laten kennismaken.
We nemen u op sleeptouw tussen de vele eik-en kurkbomen, de biotoop en het dieet van de Ibérico-zwartpootvarkens (pata negra). U leert, als liefhebber, meer over de strenge reglementering die de kwaliteit van de ham dient te garanderen. Een bezoek aan de hamdrogerij leert u de verschillende stadia die de ham doorloopt en hoe de streek mee de smaak van het stukje ham bepaalt. Een proeverij van de Cebo en Bellota-ham, vergezeld van nog enkele andere lokale specialiteiten, kan niet ontbreken.
Een alternatief bezoek is onze tweede activiteit: een rondleiding in La Gruta de las Maravillas (de grot van de wonderen), een grot van 2km met prachtige stalactieten en glinsterende kristallen. Vooral de 'diamantzaal' blinkt (letterlijk) uit boven de anderen.
Nemen we u ook mee naar Minas de Rio Tinto? Een privégids vertelt u alles over deze openluchtmijn, een natuurlijke exploitatie naar ijzer, koper en zilver. Het maanlandschap geeft prachtige verhalen prijs.
(inspired by Caractere)