«Een reis in navolging van de Gerlache»

Antarctica, in de voetsporen van de Belgica - februari 2020

In 1897 zet Adrien de Gerlache, zeevaarder met een passie voor wetenschap en nieuwe ontdekkingen, koers naar het zuiden. Dat doet hij aan boord van de Belgica. Het is de eerste expeditie die overwintert op Antarctica (de Belgica zit 13 maanden lang, tussen maart 1898 en maart 1899 vast in het pakijs) en wordt daarmee een buitengewone mijlpaal in de geschiedenis van de ontdekking van het poolgebied. De bemanning van de Belgica krijgt een unieke inkijk in de geheimen van het tot dan volstrekt onbekende continent; ze maken kennis met de grillen van het weer en het ijs, met koning natuur, ... Het levert baanbrekend werk op inzake cartografie, geologie, klimatologie en zoölogie.
In 2020, meer dan een eeuw later, kan u zelf in de voetsporen van Gerlache en de Belgica treden. U beleeft zelf de legendarische reis, weliswaar in gans andere omstandigheden maar met even uitzonderlijke, ontroerende momenten gegarandeerd. 
De vaart is voorzien op de l'Austral, een luxe-expeditieschip van Ponant. 

Adrien de Gerlache (1866 - 1934) en zijn team geven tijdens hun tocht meer dan 87 namen aan geografische ontdekkingen. De Gerlache vond zijn inspiratie in eigen familieleden, bemanningsleden, bekende personen uit die tijd en vooral steden en provincies. Zo komt het dat er, duizenden kilometers van ons land, een Antwerpeneiland, Brabanteiland, Genteiland, Luikeiland en de Vlaanderenbaai voor eeuwig op de kaart staan gegraveerd. En zo kan geen enkele Antarctica-expeditie vandaag om België heen varen. Het opende het pad voor de poolexpedities van tal van andere landen en geldt nog steeds als een referentie vandaag de dag. 

122 jaar later vaart een groep Belgen opnieuw naar de Zuidpool, naar de straat van de Gerlache als een eerbetoon aan de Belgische ontdekkinsgreiziger. Op zoek naar de verhalen van toen, de Belgisch klinkende namen en de woeste, ruwe natuur van de Zuidpool. En dat kan niet beter dan in het gezelschap van Henri de Gerlache, achterkleinzoon van Adrien, en diens broers en zussen. De Belgica wordt ingewisseld voor l'Austral, een luxeschip van Ponant. Zodoende geniet u van de expeditie in de beste omstandigheden. 

Route en planning

De boottocht naar het witte continent op l'Austral vindt plaats tussen 9 en 18 februari 2020. U brengt 10 dagen en 9 nachten aan boord door om de geest van het heroïsche Belgica-avontuur mee terug op te roepen. De vaart gaat vanaf Ushuaia langs Drake Passage waar u verwelkomd wordt door de vele albatrossen en stormvogels van Kaap Hoorn. Aangekomen op het witte continent gaat het naar de South Shetland-eilanden. De tocht gaat door de straat van Gerlache en langs de Weddellzee terug naar het Zuid-Amerikaanse vasteland, aankomst is opnieuw voorzien in Ushuaia. Onderweg is het uitkijken naar bultruggen; ezels-, Adelie- en stormbandpinguïns; zeeluipaarden; krabbenrobben; Weddellzeehonden en tal van unieke zeevogels tussen de besneeuwde bergen, eindeloze ijsvlaktes en fonkelende ijsschotsen.

We brengen u zo dicht mogelijk bij de legendarische plekken als de Gerlachestraat, Wilhelminabaai, Andvordbaai, Brabanteiland, Luikeiland, Antwerpeiland, Wiencke-eiland, Dancokust, Neko Harbour, Lemaire-kanaal, Vlaanderenbaai, ... Uitstappen aan land worden verzorgd met zodiacs, steeds begeleid door het team van natuurgidsen. Ijs en weersomstandigheden bepalen sterk de route, planning en eventuele landingen; het programma is dus steeds onder voorbehoud: de natuur bepaalt de agenda.

Tussen excursies aan land door, kunt u genieten van lezingen door het professionele team. Zij duiden u het klimaat, milieu, fauna, geschiedenis en geopolitieke achtergrond van dit stukje natuurpracht.

In gezelschap van ... 

Speciaal voor deze themavaart, stappen ook enkele eregasten aan boord: familieleden van Adrien de Gerlache. Zij zijn als achterkleinzonen en -dochters vanop de eerste rij betrokken bij de geschiedenis van Adrien; maar belichten hun unieke familiegeschiedenis ook elk vanuit een eigen perspectief. Dat lichten ze graag toe aan de medereizigers. Focus ligt op de expeditie van Adrien de Gerlache en de Belgica, maar ook op andere grote ontdekkingsreizigers en de expeditie van Gaston de Gerlache die in de jaren '50 onder meer de Koning Boudewijnbasis in Koning Maudland liet bouwen.

  • Henri is regisseur van vele natuurdocumentaires. In 2017 maakte hij 'L'Antarctique en héritage' waarin het verhaal van zijn overgrootvader wordt toegelicht. De docu over het zonnevliegtuig van Picard werd vertoond op Arte, RTBF en Discovery Channel en viel meermaals in de (internationale) prijzen. In 'Belle Belgique' verkent hij België vanuit de lucht. Verder maakt Henri muzikale films en verhalende portretten van artiesten (Magritte, Van Gogh, Béjart, ...). Hij werkt regelmatig voor de Franse, Waalse en Duitse televisie. Zijn laatste film 'La Belge histoire' werd geselecteerd voor de officiële competitie van het filmfestival in Cannes. Henri is tijdens deze expeditie het vaste aanspreekpunt en persoonlijk spreker. 
  • Astrid is gepassioneerd door fotografie, design en kunst. Tijdens de expeditie deelt ze haar kennis rond fotografie en licht ze enkele fotografische technieken die tijdens de Belgica-expeditie werden gebruikt, toe. 
  • Gauthier is thuis in de diplomatieke wereld. Hij vertelt tijdens de expeditie meer over de uitdagingen van het Antarctisch Verdrag dat in 1959 (ook door België) werd ondertekend. Wat is het belang ervan en wat is de unieke positie van Antarctica in de hedendaagse wereld? 
  • Savina geeft tijdens de vaart haar interpretatie van enkele pasages uit de logboeken van 'Quinze mois dans l'Antarctique'.
  • Adélie deelt haar liefde voor boeken en toont welke werken Adrien en zijn team tijdens de bootvaart met de Belgica bij zich hadden en lazen. 

Aan de hand van anekdotes, documenten, voorwerpen, foto's, film, boeken, geschriften, ... doen Henri, Astrid, Gauthier, Savina en Adélie de geschiedenis van hun overgrootvader herleven. Meer kwam de Belgica nog nooit tot leven!

Het schip

U brengt deze reis door aan boord van l'Austral, een recent luxe-expeditieschip met vijfsterrencomfort van Ponant. Het schip, gespecialiseerd in expedities naar dit soort plekken in de wereld, telt een beperkt aantal van 132 hutten. De hutten zijn ruim en hebben zicht op zee.; sommigen hebben ook een eigen balkon. Dit garandeert een intieme, elegante en persoonlijke sfeer. De schepen getuigen van een innoverend design, strakke stijl, verfijnd interieur en een gezellige, warme en karaktervolle sfeer à la francaise. De bemanning is Franstalig.

Ponant is wereldleider in poolcruises en specialiseert zich al meer dan 20 jaar in bootreizen naar de polen. 

© Studio Ponant - Nathalie Michel / Laurence Fischer / Laureen Robert / Olivier Blaud / François Lefebvre / Margot Sib / Mathieu Gesta

Contacteer

In een notendop

aantal dagen10 aantal overnachtingen9 Beste reisperiode februari Richtprijs per persoon€11.550 ervaring natuurreis, groepsreis, cruise/ reis deels met boot, bijzondere ervaring Comfort Intensiteit

Belangrijk om weten

  • Voor of na de cruise zijn pre-en postcruises/ arrangementen mogelijk ter plaatse: NP Vuurland, Ushuaia, Buenos Aires, Patagonië, ... Vraag ons ernaar!
  • Het programma zoals vermeld is steeds onder voorbehoud van weersomstandigheden. De route wordt ook aangepast naargelang. 

extra info

Onze reisverhalen

Proeven van tango en wijn

Argentinië

Luxe op wielen: Belmond Andean Explorer

Peru

Hoog op de bucketlist

Argentinië

Onze reizen

Awasi Chili & Argentinië

Argentinië, Chili

Peru ontdekken ...

Peru

Naar het einde van de wereld

Argentinië, Chili

Deel via mail!