5 augustus 2019
Ecovignet Frankrijk

Reist u naar Parijs, Grenoble, Lyon, Rijsel, Straatsburg of Toulouse per auto? Dan is in sommige gevallen een ecovignet verplicht. Wees goed voorbereid!

Wanneer u vanuit België naar onze zuiderburen reist per auto, is voor het doorkruisen of passeren van enkele steden een ecovignet Crit'Air verplicht. Dit is een betalend vignet dat u toelaat de emissiezones te betreden. Auto's worden onderverdeeld in zes categorieën op basis van de leeftijd van het voertuig.

Het vignet is geldig voor de steden waar een emissiezone is vastgelegd: Parijs, Grenoble, Lyon, Rijsel, Straatsburg en Toulouse. 

  • In Parijs is de emissiezone vast en is het vignet verplicht op weekdagen (maandag - vrijdag) van 8 tot 20u in de ganse stadskern én (en dat is nieuw) eveneens op de Boulevard Périphérique. De grote ring rond Parijs (A86) is vrijgesteld. 
  • In de overige steden is het vignet niet standaard vereist maar gaat het om een weersafhankelijke milieuzone. Het vignet is er enkel vereist op dagen van extreme luchtvervuiling. Echter aangezien deze vooraf niet te voorspellen zijn en een ecovignet pas na 10 dagen kan worden geleverd, is het aangewezen dit vooraf toch aan te schaffen als u één van deze steden bezoekt. 
  • Ook sommige, volledige departementen sluiten zich aan, wat betekent dat (binnen de 24u) een emissiezone kan worden opgetrokken en zelfs de oudste autocategorieën kunnen worden uitgesloten van verkeer. Het gaat om zogenaamde 'groene zones' (zie kaart onder). Het aantal departementen dat is aangesloten, breidt alsmaar verder uit.

Het vignet kost 4,5 EUR en kan u online bestellen. U ontvangt het vignet binnen de 10 dagen. Het vignet is verbonden aan een voertuig en blijft geldig tot zolang het voertuig ingeschreven is. 

Deel via mail!