27 maart 2019
Invoering elektronisch visum (ETA) Nieuw-Zeeland

Vanaf oktober 2019 is een elektronisch visum vereist voor wie naar Nieuw-Zeeland reist. Het land besliste een ETA (Electronic Travel Authority) in te voeren voor wie naar of via het land reist.

Tot nu toe volstond als Belg het internationale paspoort om Nieuw-Zeeland binnen te komen en werden Belgen vrijgesteld van een visum; maar daar komt verandering in. Een ETA moet de douaneformaliteiten vereenvoudigen en is een bijkomende veiligheidsmaatregel voor bezoekers aan het land. Een gelijkaardig elektronisch visum is van toepassing voor Belgen die naar de VS (ESTA) of Canada (ETA) reizen. 


Wat moet u weten?

  • Vanaf juli 2019 kunnen reizigers een ETA aanvragen online. Verplichting is er pas vanaf 1 oktober 2019. Vanaf die dag is een ETA voor Belgen het enige geldende bewijs om Nieuw-Zeeland in te komen. 
  • Dit geldt voor wie het land per vliegtuig (vanuit 60 visavrije landen, waaronder België) binnenkomt alsook voor cruise-passagiers. Ook als u in transit via Nieuw-Zeeland reist en Nieuw-Zeeland dus niet uw finale bestemming is, is een ETA verplicht.
  • De ETA moet u bekomen vòòr u naar het land afreist. Dit zal online dienen te gebeuren (een precieze website is nog niet gelanceerd). 
  • Toegang is geldig tot 2 jaar, daarna dient de ETA steeds vernieuwd te worden. 
  • Kostprijs: 9 NZD (indicatief 6 EUR) voor mobiele aanvragen (mobiele applicatie) of 12 NZD (indicatief 7,5 EUR) voor aanvragen via webbrowser (desktop). 
  • Uitzonderingen zijn mogelijk voor personeel van boot-of luchtvaartmaatschappijen, inwoners van Australië en voor wie een paspoort van Nieuw-Zeeland bezit.
  • Meer info? 

Naast een ETA wordt ook IVL (International Visitor Conservation and Tourism Levy) ingevoerd. Dit kunt u zien als een toeristentaks voor bezoekers van Nieuw-Zeeland. Kostprijs bedraagt 35 NZD (indicatief 22 EUR) en komt bovenop de ETA-kost. De IVL blijft geldig zolang uw ETA geldig is. 

Deel via mail!