Reisverslag

Verassend veelzijdig Valencia !

Bezocht door: Patrick

Valencia, misschien wel het best bewaarde geheim van Spanje. Als het kleine zusje van Madrid of Barcelona, krijgt het niet de aandacht die het verdient. Valencia is een stad vol monumenten : van kerken, over stadspoorten en torens, arenas en overdekte markten. Maar Valencia is vooral een levendige stad met stadsstranden, een bruisend nachtleven en futuristische musea van de ‘Ciudad de las Artes y Las Ciencas’. De beroemde stad van kunsten en wetenschappen werd ontworpen door de wereldberoemde architect Santiago Calatrava en is een enorm complex met operagebouw, imax bioscoop en een spectaculair zeeaquarium. Precies door de bouw hiervan werd Valencia als toeristische bestemming extra stevig op de kaart gezet. Hierdoor combineert de stad moeiteloos het futurisme van de 21e eeuw met het gezellige van de oude stad.

Een wandeling door El Carmen, de oudste wijk van de stad, brengt je door smalle steegjes en langs prachtige plazas met zijn talloze terrasjes. Proef er zeker eens een horchata. Dit drankje is typisch Valenciaans en heerlijk verfrissend. Maar ook een Agua de Valencia (sinaasappelsap met oa wodka en gin) gaat er vlotjes in. Ga zeker eens lunchen bij ‘Sagardi’ voor pinchos, een soort tapas bar. Je bedient je zelf aan de bar en je pakt wat je wil. Aan het eind worden de prikkertjes op je bord geteld en reken je af . Nabijde Plaza de le Reina, kan je de kathedraal bezoeken met schilderijen van Goyà, maar ook de Micalet beklimmen die je beloond met een wijds zicht over Valencia.

Na de lunch is het een prima idee om een fiets te huren of met een Segway de Turia tuinen en de wat verderop gelegen Ciudad de las Artes y Las Ciencas  te bezoeken. Een leuk alternatief op de open double-deck Bus Turistic die je ook overal heen brengt. Wij opteerden echter voor de Green Scooter om ons vlot en geruisloos te verplaatsen. Prima service overigens. De scooter wordt afgeleverd aan je hotel en een GPS met 3 routes loodst je via de belangrijkste bezienswaardigheden van Valencia, op eigen tempo.

Mis ook de Mercado Central zeker niet, het traditionele overdekte marktgebouw in een traditionele stijl en één van de oudste van Europa. Het aanbod van allerlei Spaanse lekkernijen is overweldigend. Of het nu gaat om vis, vlees, olijven, jamon of enorme chorizos, loop hier zeker een rondje en proef de dagelijkse marktsfeer. Bij de kraampje kan je voor een paar euro een Paella Valenciana kopen : een bakje met gele rijst, bonen, konijnen en kip. Een feest om hier dagelijkse boodschappen te doen!

Als je Valencia echt wil ondergaan, moet je ’s avonds zeker op stap. Zonsondergang lijkt voor veel Valencianen het startpunt om te flaneren in de Barrio del Carmen, de bekendste uitgaanswijk vol met uitnodigende barretjes. Het perfecte middelpunt vormt Café San Jaume, waar je het bonte uitgaansgezelschap aan je voorbij trekt. Maar Valencia en zijn inwoners gaan pas helemaal ‘los’ tijdens de fallas (maart), een straatfestival dat het grootste en meest prettig gestoorde van Europa zou zijn. Overal is er vuurwerk en honderden constructies uit hout en papier-maché worden op het einde van het 4-daagse festival in brand gestoken.

Valencia het perfecte citytrip alternatief voor grote broer Barcelona !