Reisverslag

Prachtig Zwitserland

Bezocht door : Andy

Zwitserland stond al langer op mijn verlanglijstje ; in de eerste plaats door het enorme aanbod aan wandelmogelijkheden. Met deze reis zouden we een deel van het land per trein verkennen, iets geheel anders dus maar ik wou het zeker ook niet missen. Een eerste blik op het programma en ik wist meteen waar ik aan toe was. Heel wat uren op verschillende soorten treinen en andere transportmiddelen.
Zondagmorgen, heel vroeg in Brussel Zuid ; klaar voor deze originele en eigenzinnige studiereis. Aangekomen in Basel krijgen we, na een aangename lunch in het restaurant van het station, onze eerste kennismaking met het Zwitserse treinsysteem. We krijgen een Swiss Pass voor de rest van de reis. Ik ben benieuwd of het gerucht over de zeer punctuele Zwitserse treinen klopt en ik kan hier bevestigen dat het echt klopt : niet 1 trein gedurende deze reis had ook maar iets van vertraging ! We reizen langs Visp en Aigle tot in Les Diablerets, onze eerste overnachtingsplaats, aan de voet van de machtige Glacier 3000.

De volgende morgen starten we met de bus tot in Gstaad, knipogen heel even naar Roger Moore (of iemand die we denken die erop lijkt) en reizen verder per trein tot in Interlaken. We nemen een stuk van de GoldenPass Line, een panoramische trein van waaruit we kunnen genieten van de pracht van het land van Heidi. Het weer is prachtig en het uitzicht des te meer. In Interlaken nemen we onze eerste Funicular tot aan de top van Harder Kulm, waar we een prachtig uitzicht krijgen op het trio Jungfrau,  Eiger en Mönch. Het weer is nog altijd schitterend en het uitzicht subliem waardoor de camera’s, smartphones en tablets overuren maken. Helaas moeten we terug naar beneden maar er wacht ons een leuke verrassing ; we mogen per koets een tochtje maken door Interlaken.
We worden bekeken als apen in een zoo (nu maken de camera’s van de Chinezen en de Japanners overuren) maar trekken het ons eigenlijk niet veel aan. Daarna moeten we alweer de trein op tot in Wengen, onze tweede overnachtingsplaats.

We vertrekken vroeg vanuit Wengen naar Kleine Scheidegg, aan de voet van de Jungfrau. Het is nog iets te vroeg om mooie foto’s te nemen (we zitten constant in de schaduw van september). We komen aan op 2061 meter en zitten tussen de Japanse toeristen. Met een groot vraagteken boven ons hoofd kijken we naar onze gids en die verklaart dat dit een soort van bedevaartsoord is voor patriottistische Japanners : ooit is een belangrijke keizer hier op bezoek geweest,… vandaar dus ; weg vraagteken, daar komt de frons op het voorhoofd. Ik pijnig nog even mezelf doordat ik mijn bergschoenen had aangetrokken, maar ik mag de resterende 1000 meter naar de top van de Jungfrau niet aanvangen want de plicht roept.

Na een korte fotoshoot met een lokale held (St Bernardshond, met tonnetje !) moeten we terug naar beneden om onze treinreis verder te zetten, langs het mooie Thun meer tot in Luzern. Helaas kunnen we niet stoppen in deze mooie stad want we moeten meteen de boot op. We zijn aan het vierwoudsteden meer, op weg naar onze laatste overnachtingsplaats. Onderweg stappen we nog even van boord om met een kabelbaan (meteen ook mijn maiden trip op zo’n ding) naar Rigi Kaltbad te gaan. Het uitzicht is ook hier mooi maar kan niet tippen aan de Harder Kulm van gisteren. Met een panoramische trein gaan we weer helemaal naar beneden om verder te reizen over het meer. Het weer is alweer schitterend en we genieten op het terras van de boot tot in Seelisberg. Om het hotel te bereiken moeten we nog even op een Funicular en bereiken onze laatste overnachtingsplaats. We logeren in Hotel Bellevue in Seelisberg. Ze hebben hier hun naam niet gestolen want het uitzicht uit het hotel (en vanop het terras) op het Vierwoudstedenmeer is fenomenaal, want het is,  alweer, schitterend weer.

De laatste dag is vooral een dag van treinen, want we moeten in één ruk helemaal terug naar Brussel. We vertrekken per boot waar we nog een laatste keer genieten van het meer en het mooie weer en nemen dan een reeks treinen tot in Basel. Er resteert onze enkel nog een korte vrije tijd om heel vlug even door de stad te lopen en dan moeten we de ICE op tot in Brussel.

Het cynisme van de eerste dag  heeft plaats gemaakt voor een ludiek enthousiasme. In de strijd kent men zijn vrienden. We hebben vele uren op de trein gezeten, maar ik hoor niemand klagen. Ik hoor één iemand zeggen : voor mij geen treinen meer de komende maanden. Ik glimlach even en denk : morgenvroeg om 07h37 vertrekt mijn trein vanuit Gent Dampoort naar Kortrijk ; wellicht met 10 minuten vertraging...

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!