Reisverslag

Prachtig Peru, buitengewoon Bolivië

Bezocht door: Delphine

De geograaf en ontdekker in mij was er al langer op gebrand om het land met de grootste geografische diversiteit en extremen ter wereld te bezoeken: Peru. We introduceren u even: woeste kusten, impressionant hoogland, dor woestijnland. In quizlijstjes dingt Peru ook mee als het gaat over de diepste canyon, de droogste woestijn ter wereld en het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Mijn ultieme droom is de historische paden van de Inca’s betreden en Machu Picchu met mijn eigen ogen aanschouwen! 

We komen aan in Lima na een 13 uur durende vlucht en daar staat onze chauffeur en gids ons al op te wachten. We rijden meteen naar het hotel, want het is tijd om uit te rusten willen we de daaropvolgende dag Lima volwaardig kunnen verkennen. Lima ligt aan de kust; Miraflores is zijn meest toeristische buurt met tal van internationale hotels. We gaan langs ‘Plaza de Armas’ het hoofdplein van Lima en tevens de plek waar de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro de huidige hoofdstad van het land stichtte, en bezoeken een paar musea. Maar mijn gedachten glijden eigenlijk vooral al af naar Cuzco. Ik kijk er erg naar uit om morgen de binnenlandse vlucht over het Andesgebergte naar de oude hoofdstad van de Inca’s te nemen, en inderdaad: het wordt een spectaculaire vlucht! Bij aankomst in Cuzco ervaar je meteen het hoogteverschil: deze oude koloniale stad ligt op 3400 meter hoogte. En dat voel je! Daarom rijden we meteen naar de Urubamba vallei, ook gekend als de ‘heilige vallei’, die uiteraard al een stuk lager ligt. Onderweg bezoeken we al enkele oude Incaterrassen en leren we meer over dit bijzonder volk.

In ware 'De slimste mens ter wereld'-stijl krikken we met 5 feiten terug uw kennis over de incacultuur op:
1. vroegere heersers over Peru (1000 – 1533) / 2. vormen door een goede organisatie, bestuur, voedselproductiviteit en verbindingen, een groot en krachtig rijk / 3. De incakoningen konden door hun absolute macht geweldige bouwwerken en nauwkeurig vlakgehakte steenblokken bouwen die zonder cement op elkaar gevoegd werden. Eén van die bouwwerken is het wereldbefaamde ‘Machu Picchu’, andere vestingen zijn ‘Ollantaytambo’ en de citadel in Cuzco. / 4. Hun laatste vorst, ‘Atahualpa’ verloor zijn rijk na een bittere strijd aan de Spaanse Conquistadores, onder leiding van Pizarro. Europese ziektes, Spaanse geweren en paarden zorgden voor een ongelijke strijd. / 5. Tot 1572 hield het verzet aan: de executie van Túpac Amaru brengt een einde aan het machtige Inca-rijk.
Dit moet u helpen om elf afleveringen door te komen, wat ons betreft. 

Na enkele nachten in de Heilige Vallei nemen we de trein vanuit Ollantaytambo naar Aguas Calientes, de toegangspoort tot Machu Picchu. Wanneer we de site op 2600 meter hoogte dan eindelijk bereiken, moet ik in alle eerlijkheid toegeven dat dit waarschijnlijk het mooiste is wat ik tot nu toe zag! Gewoonweg prachtig: een wauw-locatie, een prachtige ligging tussen de bergtoppen, een zeer goed bewaard bouwwerk en een rijk pallet aan kleuren. Wat een geluk dat de Spanjaarden dit nooit vonden. Het is bewezen: het is écht de moeite waard om tot hier te komen.   

We brengen nog 2 nachten door in de mooie koloniale stad Cuzco vooraleer we verder gaan naar het Titicacameer, het hoogste bevaarbare meer ter wereld. En ook hier is de setting van het meer gewoonweg prachtig: besneeuwde bergtoppen, helderblauw water, de eilandjes en drijvende dorpen. Hier maakt u kennis met de kleurrijke tradities, folklore en een originele bouwaanpak op de rieten eilanden van het Uros-volk! Vanop het eiland Taquile heb je ook een fenomenaal zicht op de Boliviaanse bergen langs de oevers van het meer. 

Die kant is ook mijn volgende doel. Na ons verblijf aan het Titicacameer verlaten we Peru en gaan verder via de grootste stad van Bolivië,‘La Paz, naar de zoutvlaktes van Uyuni. De 'Salar de Uyuni', een surrealistische hagelwitte vlakte, is de grootste zoutvlakte ter wereld. Een witte woestijn in Bolivië met in het regenseizoen een flinterdun, alles reflecterend laagje water. Een walhalla voor elke fotograaf, amateur of professioneel: de reflectie, de egale achtergrond, de langgerekte schaduwen en het heldere licht. Hier kunt u zelfs in hotels slapen die helemaal uit zout werden gemaakt.  Na ons avontuur in Uyuni gaan we verder via de zilvermijnen van Potosi naar Bolivië’s hoofdstad ‘Sucre’, eindbestemming van onze tweeweekse rondreis.

Peru is een land dat al zeer lang helemaal bovenaan mijn lijst stond en het kon alle verwachtingen inlossen. Een prachtige, diverse natuur vermeldde ik reeds, fantastische historische sites, hoogstaande accommodatie en een bijzonder lekkere keuken kan ik daar nu probleemloos aan toevoegen. Ook Bolivië heeft heel wat te bieden en in combinatie met Peru een geslaagde tandem.

Meest ideale reisperiode Peru en Bolivia: juni tot september, het hele jaar door wel bereisbaar
Meer weten? Op onze website vindt u verschillende bestemmingen die u in beide landen kunt aandoen. Uiteraard kijken we graag, op maat, samen met u voor uw ideale reisformule. Contacteer Delphine Dewitte op 056/243884 of via delphine.dewitte@worldoftravel.be voor een afspraak. Zij helpt je graag op weg!