Reisverslag

Film en muziek voor het rapen in NY

Bezocht door: Andy

Na een zevental uren in een comfortabele stoel komt de grote appel in zicht. Wie de tekst van U2’s 'Angel of Harlem' kent, weet wat ik aan het neuriën ben.
Als we later met de taxi naar ons hotel op Times Square rijden, hoor ik in mijn hoofd Gherswins 'Rapsody in Blue' uit de openingsscène van Woody Allens meesterwerk ‘Manhattan’. Ik zie de Manhattan Bridge uit dezelfde film en betrap mij er op dat ik op zoek ga naar het bankje waar Woody en Diane Keaton neerzaten. Ik zie alle yellow cabs (de chevy's zijn helaas Toyota's geworden) en ik kan het niet laten aan Robert de Niro in Taxi Driver te denken.
Noem mij gerust cinefiel of melomaan ...  Maar hoe je het ook draait of keert : New York ademt film en muziek.
Een vreemde opening voor een reisverslag? Niet als het over New York gaat: het voelt alsof je op een filmset stapt. Overal waar je kijkt, zie je één of andere plaats of buurt die ooit op het grote scherm is gepasseerd. Hetzelfde met muziek: er is wellicht geen enkele straat of park  die niet bezongen werd. Ook tijdens het officiële gedeelte van deze reis laat het mij niet los. Deze reis bestaat hoofdzakelijk uit het bezoeken van een aantal van de betere hotels in de stad. Concreet doe ik de 'Leading Hotels of the world' in de stad aan. Het zijn er zes, verspreid over Manhattan: The Knickerbocker (vlakbij Times Square), The Langham Place (Fifth Avenue, vlakbij Empire State Building), The Greenwich (op de grens van Tribeca en Soho), The Pierre, The Plaza Athenée en The Lowell (allen in de zuidoostelijke hoek van Central Park, bij Madison Avenue).

Toch proberen we voldoende tijd te nemen om de stad een beetje te verkennen. Zoals de Elisabeth Taylor suite, waar ik te horen krijg welke grote namen hier al de nacht hebben doorgebracht of welke andere iconen hier vlakbij in de buurt wonen. We zijn niet voor niets in de Upper East Side. Een ander hoogtepunt is een fietstocht door een aantal minder gekende, maar hedendaagse en trendy buurten van de stad.  Een aanrader voor iedereen die de stad op een andere manier wil zien. We vertrekken aan 9th Avenue en rijden naar ‘The Park’. Een verplicht nummer maar heel aangenaam om door te rijden met de fiets. We krijgen heel wat uitleg van onze Nederlandse gids (zo komen we te weten dat zelfs Woody Allen hier woont). Heel wat interessante weetjes worden op ons afgevuurd, maar toch betrap ik haar stilzwijgend op een klassieke fout rond 'Strawberry Fields'. Het lied gaat over de favoriete plek van John in Liverpool en niet over het monument in New York ... We fietsen verder door het centrum van de stad (misschien denkt u: is dat niet gevaarlijk; wel integendeel) en langs de Hudson River, via Hel's Kitchen (Sleepers) tot Lower Manhattan. We zetten onze fietsen met een loodzwaar slot even aan de kant en wandelen tot aan de Chelsea Market,  een oase van 'food stores'. Er is ondermeer een fantastische lobstarbar, de ideale plek voor een snelle lunch en voor liefhebbers van alles wat uit de oceaan komt. We wandelen verder naar de Meatpacking District,  één van de meeste trendy delen van het hedendaagse Manhattan (Brooklyn is nog meer ‘in’ op dit moment, maar daar geraken we deze keer helaas niet). Overal zijn er gezellige terrasjes en restaurantjes. Veel winkels zijn er ingericht in oude loodsen en overal zijn nog verwijzigingen naar de ‘meat’ van weleer te vinden. Ik moet toch wel even denken aan Bill the Butcher uit 'Gangs of New York'. Uiteindelijk belanden we zo bij 'The High Line', een verouderde spoorweglijn uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, zo’n 4 meter boven straatniveau. Ooit werd de passage gebruikt om koeien en varkens naar het Meatpacking District te vervoeren om ze daar vervolgens te slachten. Mede dankzij 'The Diane von Furstenberg Foundation' werd een openbaar park in 3 etappes aangelegd en momenteel wordt het overrompeld door toeristen. Maar desondanks is het absoluut de moeite om de 3 kilometer lange wandeling tot aan 34th Street af te werken. Aan het einde kun je trouwens ook nog naar Macy’s of naar het trotse Empire State Building die vlakbij liggen. Onze tijd is beperkt dus moeten we terug de fiets op langs de streets en avenues om onze fietsen terug te brengen.’s Avonds na een uitgebreid bezoek aan ons hotel kunnen we genieten van het spectaculaire zicht vanop het dakterras en geraak ik zowaar in gesprek met de kapper van Angelina Jolie.

De tweede dag bestaat vooral uit hotelinspecties, maar ook hier ontsnappen we niet aan het filmgekke NY: het laatste hotel dat we te zien krijgen, is 'The Greenwich hotel' van, jawel, Robert de Niro. We zijn in Tribeca, terug in Lower Manhattan. De buurt werd volledig opgewaardeerd de laatste 20 jaar, maar het meeste hippe volk zit momenteel in Chelsea en The Meatpacking District. Zo gaat dat hier: vandaag ben je in, morgen niet meer.
Het hotel en de Tribeca Grill er vlak naast zijn de passage waard. Alleen al de mooie binnentuin is een oase van rust met een heel uitgebreide aperitiefkaart (ter info: de toastjes met verse krab zijn verrukkelijk!)

De derde dag is wat minder arbeidsintensief, dus neem ik tijd voor een uitgebreide wandeling. Vanaf het hotel daal ik af naar het zuiden, terug naar het westen, oosten en terug.  Als je New York wil leren kennen, moet je nu eenmaal rondlopen: rondkijken in alle verschillende buurten, straten en parken. Enkel zo leer je de stad kennen. Of neem de metro, het snelste vervoermiddel van de stad. In een mum van tijd ben je in Brooklyn of in The Village. Zelfs Harlem is volgens onze gids vandaag de dag helemaal niet meer gevaarlijk én de moeite om te bezoeken.
Je kunt hier probleemloos dagen, zelfs weken rondlopen en nog alles niet beleefd of gezien hebben.
Dezelfde avond moeten we reeds terug naar het oude continent. Tijdens het opstijgen kijk ik in mijn comfortabele stoel naar 'The Big Lebowski', een film die zich afspeelt in ... LA.


Ideale reisperiode New York: eigenlijk is NY het hele jaar door een levendige, bruisende stad om uw verblijf te plannen. 

Meer weten? Contacteer Andy Hoornaert op 056/243883 of op andy.hoornaert@worldoftravel.be voor een afspraak. Hij helpt je graag op weg!

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!