Reisverslag

Duizenden gouden pagodes (Myanmar)

Bezocht door: Kathleen

Bij aankomst op de luchthaven van Mandalay valt het mij op dat de Birmanezen supervriendelijk zijn. Bij de paspoort controle krijg ik een mooie glimlach en een “have a nice stay in Myanmar”. De transfer naar Mandalay duurt ongeveer één uur, de wegen liggen er ongelooflijk proper bij. Ook in het hotel is het personeel supervriendelijk en één en al glimlach. We bezoeken de tempel met de Mahamuni Boeddha in Mandalay, de op één na de belangrijkste Boeddha in Myanmar. Het Boeddha beeld is ondertussen een stuk groter geworden door de goudblaadjes die de mannen op het beeld plakken. De vrouwen mogen niet dicht bij het beeld komen, zij bidden en offeren bloemen vanop afstand. Van ’s morgens tot ’s avonds is er grote bedrijvigheid in en rond de tempel : kinderen spelen, vrouwen verkopen eten en souvenirs. We maken een wandeling op de lokale markt van Sagaing waar vers fruit en groenten worden verhandeld. Gewillig laten de locals foto’s van hen maken. In Sagaing bezoeken we 2 pagodes o.a. Umin Kyaukse Pagode. De site is heel indrukwekkend met heel veel wit en goudkleur, met 45 levensgrote zittende boeddha beelden. Het uitzicht is adembenemend, in de heuvels staan er heel wat padoges, elk met hun eigen karakter.

We nemen een ferry van 5 minuten om de rivier over te steken naar Ava. We worden hartelijk verwelkomd door kinderen die ons van alles willen verkopen. Na de lunch nemen we een paardenkoets voor een rit van ongeveer 20 minuten naar het Bagaya Monastery, één van de oudste houten pagodes. De meisjes rijden met hun fiets achter de koets aan om spulletjes te verkopen. Als je “later” zegt, ben je eraan want dan moet je alsnog iets kopen…. De laatste stop is in Amarapura, met een wandeling over de U Bein Bridge. We maken een gezellig babbeltje met een jonge monnik. Hij spreekt zelf de toeristen aan om zijn Engels bij te schaven.

De volgende morgen vertrekken we met een vroege vlucht naar Bagan. Bagan, 42 km² bezaaid met meer dan 4400 tempels. Deze dateren uit ongeveer dezelfde periode als de tempels van Angkor (Cambodja). We nemen de fiets om een aantal pagodes te bezoeken o.a. Temple of Ananda. Ananda Pahto is een prachtige tempel die wel eens de ‘Westminster Abbey van Myanmar’ wordt genoemd. Behalve omwille van zijn sublieme architectuur, is de tempel ook gekend van de 4 gigantische gouden staande boeddhabeelden, eentje voor elke windrichting. We sluiten de dag af met een mooie sunset cruise met lekkere hapjes en een cocktail.

We nemen opnieuw een vlucht, nu van Bagan naar Heho. Na anderhalf uur rijden, komen we aan in Green Hill Valley Elephant Camp. Dit kamp biedt de kans om 7 olifanten ( de meeste gepensioneerd en één kleintje) te voederen en hen een bad te geven. Dit is een echt een geweldige en onvergetelijke ervaring, helemaal niet toeristisch en alles volledig in teken ter bescherming van de olifanten. We rijden na de lunch nog eens 2 uur verder tot Nyaung Shwe, de toegangspoort van Inle Lake waar we een bootje nemen naar het hotel (op het meer). ’s Morgens zijn we al vroeg uit de veren, want The Phaung Daw Oo Pagode Festival is gestart. Tientallen verschillende bootjes met de lokale bevolking liggen klaar om de processie te zien. Deze bestaat uit verschillende smalle boten met enthousiaste jongelingen, in de laatste boot wordt het Boeddha beeld vervoerd. Deze “pagode” boot is volledig met goud versierd. Elke dag vervoeren ze het Boeddha beeld van het ene naar het andere dorp aan het meer. Een ongelooflijk mooi moment !

We varen verder naar In Dein. Bij aankomst zijn de mensen druk bezig hun winkelkraampjes klaar te zetten. We bezoeken een site met oude stoepa’s, sommige zijn gerestaureerd, andere zijn heel erg beschadigd door ouderdom, verwaarlozing, aardbevingen, maar er zitten een paar echte pareltjes tussen. Zeker de moeite waard om het dorp en de site te bezoeken. Vandaag koken we ons eigen potje, er staat een cooking class op het programma. Deze is zeer professioneel, met een eigen kruidentuin en als souvenir mogen we onze short en de recepten meenemen. Op Inle Lake kan ook een zilversmid, een zijdeweverij, … bezocht worden.

De volgende morgen vliegen we naar Thandwe om te genieten van Ngapali Beach : palmbomen, witte zandstranden, helderblauw water, … een paradijsje op aarde. De excursie naar het schiereilandje Maung Shwe Lay is een aanrader : rit door het dorp op een ossekar, bezoek aan een “monastery”, het huis van de schoolmeester, bibliotheek, ... Lekkere lunch bij een lokale familie, tijd om te relaxen en te zwemmen in zee, alsook te snorkelen.

De laatste bestemming in Myanmar is Yangon. De belangrijkste bezienswaardigheid is Shwedagon Pagode. Bovenop de Singuttara heuvel staat de grootste en belangrijkste tempel van Myanmar. Het is 98 meter hoog en bedekt met meer dan 50.000 kilo bladgoud. Volgens de overlevering worden in de pagode acht haren van de laatste Boeddha bewaard, samen met relikwieën van drie voorgaande incarnaties van Boeddha. Er zijn vier overdekte ingangen die leiden naar het platform. Dit platform dat de grote stupa ondersteunt bevat een verscheidenheid aan andere stoepa's, gebed zalen, beelden en heiligdommen. Een aantal van deze worden geassocieerd met acht "dagen", gebaseerd op een de dag van de geboorte. Elk heeft een bijbehorende planeet, de richting en dieren tekenen. Je komt ogen tekort om alles te bekijken. Een aantal vrijwilligers loopt rond met de bezem om alles proper te houden. Wij krijgen het privilége om een ceremonie met “monk blessing” mee te maken. Aan te raden is om min. één uur bij daglicht en min. één uur na zonsondergang hier rond te wandelen. Ceremonie met thee en schaaltje noten + eventueel monk blessing) niet goedkoop maar mooie ervaring!

Myanmar is een prachtig land ! Met een heel vriendelijke bevolking, heel proper met veel verscheidene excursies en activiteiten. Een absolute aanrader !

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!