Reisverslag

Mag het iets meer zijn? (Amanresorts, Bali)

Bezocht door: Hilde

Begin oktober had ik het voorrecht naar Bali te reizen met de bedoeling een rondreisje langs de drie welvermaarde Amanresorts te ondernemen: Amanusa in het zuiden (Nusa Dua, Denpasar), Amandari bij Ubud (meer het binnenland in) en Amankili in het oostelijke deel van Bali bij Candi Dasa Beach. Het gaat van Brussel over Bangkok naar Denpasar, de Balinese hoofdstad, met Thai Airways. Daarover kunnen we kort zjin: allemaal erg vlot en netjes op tijd, een uiterst aangename vlucht zeg maar.

Bij aankomst worden we opgewacht in Amanusa, het eerste van de drie Aman-parels aan het strand van Nusa Dua (vlak bij Denpasar): een vriendelijke check-in in een schitterende villa met uitzicht over de baai worden mijn deel.
s’Avonds bij een voortreffelijk diner, aan het zwembad bij kaarslicht, wordt ons gevraagd naar onze voorkeuren en wensen voor het ontbijt de volgende morgen, want dat zal geserveerd worden in een balé op het strand, alstublieft ! En zo geschiedde, de volgende morgen, bij 30°, al liggend en met frontaal zeezicht: een overheerlijk ontbijt, gang per gang geserveerd. Life can be beautiful !
Na het ontbijt worden we uitgenodigd in de hoteltempel voor een ceremoniële ‘blessing’. Het zou Aman niet zijn mocht er ook nu niet aan elk detail zijn gedacht. We worden begeleid naar onze villa alwaar de traditionele klederdracht op ons ligt te wachten. We worden aangekleed en kunnen naar de tempel. Elk van ons krijgt een offermandje en stap per stap wordt ons uitgelegd wat te doen. Uiteindelijk worden we individueel gezegend door de priester, en al begeep ik geen woord van wat er gezegd werd, het was zondermeer fantastisch om dit mee te maken.

Na de blessing gaat het richting Ubud, waar we ons in het heerlijke Amandari nestelen. Amandari is het oudste Amanresort op Bali, en naar mijn mening het mooiste. Traditioneel Balinees, prachtig zwembad met schitterend zicht op de Ayung rivier en -vallei, omgeven door uitgestrekte rijstvelden. Ik check-in in een enorme villa met privaat zwembad (dat wordt een zware aanpassing terug in België). Op het programma tijdens ons verblijf hier: wellness met massage en een begeleide wandeling tussen de rijstvelden gedurende een half dagje.
Ik ben wat argwanend: ik was 20 jaar geleden voor het eerst in Bali, en de hele regio was toen simpelweg één en al rijstveld. Vier jaar geleden kwam ik er terug, en voor mij was het teleurstellend in vergelijking met een paar jaar eerder, mijn medereizigers die er voor het eerst kwamen vonden het dan weer wel geweldig. Ubud is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister en van de prachtige rijstvelden en natuur schiet er niet veel meer over. Dacht ik op voorhand. Maar we konden vier uur stappen in een onafgebroken adembenemend decor zonder ook maar één toerist te zien, begeleid door twee topgidsen die al sinds het ontstaan van het hotel voor Amandari werken. Ik was verrukt: het eindigt in schoonheid wanneer we bij aankomst verrast worden op een ware brunch, verzorgd door de Amandari staff, in een balé met zicht op de rijstvelden.

Met pijn in het hart check ik uit, maar verheug me op wat nog komen moet, Amankila! Gelegen in de prachtige baai van Candidasa (in het oosten van het eiland) met een weer totaal andere architectuur, zijn we opnieuw zeer aangenaam verrast. Drie schitterende zwembaden in terrasvorm domineren het resort. Amankila heeft ook 2 eigen boten, waarmee we de volgende dag in royale omstandigheden het prachtige gebied langs de oostkust ontdekken met zijn kleine eilandjes, rotsen en grotten. Daarna varen we naar de snorkelspot bij uitstek. Wie wil, kan het water in en het is inderdaad absoluut de moeite. Na al die inspanning wordt er aan boord een verfijnde lunch geserveerd, op de duur kijk je nergens nog van op ... s’Avonds is er een nog een Balinese dansvoorstelling waarna we een super afscheidsdiner hebben met de zeer bekwame hotelmanager.

Wat kan ik zeggen, Aman is veel meer dan een hotel of resort: alles is hier zo doordacht, grenzend aan perfectie, een gepersonaliseerde en zelden geziene service, een erg verfijnde keuken gepaard met een streven zo authentiek mogelijk te zijn. En niet te vergeten, de beleving, een heel sterk punt van elk hotel waardoor elk verblijf echt onvergetelijk is. Moge het duidelijk zijn: ik ben fan.

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!