Reisverslag

IJsland, land van geisers en vulkanen

Bezocht door: Gregory

Het fascinerende IJsland stond altijd al op mijn verlanglijst, het is qua natuur dan ook een absolute aanrader op nauwelijks 3u30 vliegen van Brussel. Meteen bij de aankomst stond één van de topattracties van het land op het menu; lekker gaan relaxen in de warmwaterbronnen van de Blue Lagoon. Deze felblauwe wateren zijn zeer welkom na een korte doch vermoeiende reis. Na een halfuurtje kom je dan aan in Rekjavik, meer een groot dorp dan een hoofdstad. Het is een stad die zeer modern oogt: veel design, vrij Scandinavische architectuur, typisch Noord-Europees dus. Vooral de Hallgrimskirkja is een bezoek waard: gebouwd in de vorm van basalt, zeer strak interieur zonder al te veel decoratie (het is een protestantse kerk!). Aan de haven ligt de ook Harpa; de hypermoderne concertzaal van de hoofdstad. Tot slot is ook het oude stadscentrum leuk, met typische houten cottages.

Een uurtje buiten het stadscentrum ligt Thingvellir National Park, ook wel het historisch hart van het eiland genoemd. Deze plaats werd door de vikings die het land koloniseerden rond de 8e-9e eeuw gekozen om er recht uit te spreken en het land te besturen. Thingvellir NP geldt dan ook als één van de oudste democratieën in de wereld. Geologisch gezien is deze plaats ook belangrijk; hier zie je met het blote oog duidelijk een stuk van de breuklijn tussen de Euraziatische en Amerikaanse plaat die dwars door Ijsland loopt. Naast Thingvellir NP zijn er nog twee natuurfenomenen die samen de Golden Circle vormen: Geysir, zoals de woord het zelf zegt één van de bekendste geysers in de wereld (Strokkur is de actieve geyser, Geysir zelf is niet meer actief). En iets verderop ligt Gulfoss, een fantastische waterval bestaande uit twee ‘verdiepingen’.

Landinwaarts ligt dan Landmannlaugar, ook een Nationaal Park. Deze fantastische plaats wordt gekenmerkt door een fantastisch kleurenpalet: zwarte lavavelden, rode en blauwe rotsen, groene en gele mossen, maanlandschappen, … en dit allemaal zonder één levende ziel tegen te komen. Je wandelt en rijdt er dwars door rivieren zonder bruggen, omringd door enkel vulkanen, asvelden, gletsjers en meren. Adembenemend mooi (en rustig)! Verder naar het zuiden ligt dan één van de mooiste, zoniet de mooiste plaats van het land: de gletsjer Vatnajökull, waar je ook op kunt wandelen! Deze schitterende gletsjer ‘leeft’ als het ware, en een berggids helpt je dan ook enkele van de mooiste plekjes van deze indrukwekkende, 50 meter dikke ijslaag te ontdekken. Na een frisse neus te hebben gehaald, trokken we verder naar het meest oostelijke punt van onze reis; het gletsjermeer Jökulsarlon. Een fantastisch decor, waar topfilms zoals Tomb Raider, Licence to Kill (James Bond), The Secret Life of Walter Mitty, Noah, enz. werden gefilmd.  Dit meer, dat door een symbiose van warmere en zoutere zeewater en gesmolten ijs nooit kan bevriezen, is bezaaid met enorme stukken ijs (sommigen twee keer zo hoog als onze bus!) die van de gletsjer afgescheurd zijn. Deze drijven dan weg via een natuurlijk kanaal om dan in de zee terecht te komen en volledig te smelten. Door de enorm sterke wind worden echter enkele stukken op een pikzwart lavastrand gehesen om daar maanden aan een stuk te liggen smelten tot er niets van overblijft. Een prachtig schouwspel, opgevrolijkt door enkele zeehonden die er in hun natuurlijk habitat vertoeven. 

Jökulsarlon was ontegensprekelijk het hoogtepunt van de reis, en van daaruit begon de weg terug richting ons hotelletje in het typisch IJslands dorpje Kirkjubaejarklaustur. Onderweg nog even wat cultuur opgesnoven in het dorpje Hofskirkja, bezaaid met kleine turfhuisjes waar tot in de jaren ’60 mensen in leefden. Nog een laatste glimp op de majestueuze Vatnajökull en dan trokken we richting hoofdstad Rekjavik, voor onze laatste dag. De laatste dag bracht ons tot in Vik, het meest zuidelijk punt van het land. Het is in deze regio dat een enorme kolonie papegaaiduikers leven. Jammer genoeg voor ons waren ze al weggetrokken richting Groenland, waar ze overwinteren (meer vis voor hen ginder). Vooral in en rond het strand van Reynisfjara, omgeven door een zwart strand en met middenin een mooie, basaltvormige grot, zijn deze vogels vaak te spotten gedurende hun broedperiode. Ook de Skogafoss, een mooie waterval die je tot op de top kunt beklimmen door de trappen die ernaast liggen, is zeker de moeite waard! Iets verderop ligt dan de alom bekende Eyjafjallajökull, die in 2010 alle vliegtuigen in Europa aan de grond nagelde. Een verplichte fotostop indien het weer het toelaat! Nog 2 uur voor we in Reykjavik toekwamen nog een laatste stop aan een andere mooie waterval, waar je zelfs achter kunt wandelen: Vestmannaeyar.

Dit was het laatste wat er op ons stevig menu stond, op een nachtje in het bruisend nachtleven van de hoofdstad na dan… IJsland, het land van ‘vuur en water’: een absolute aanrader voor natuurliefhebbers, je vindt er alles wat je jou maar kunt inbeelden en bovenal: het is er oh zo rustig! Prachtbestemming gewoonweg!

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!