Reisverslag

Estland

Bezocht door: Gregory

Tallinn, de hoofdstad van Estland, is een oude hanzestad in het noorden van Europa. Door de Duitse invloeden van de rijke kooplieden heeft deze stad een eerder Duitse dan Russische invloed weer, ondanks de jarenlange bezetting door de Sovjets. Het oude stadscentrum lijkt op Brugge, maar dan in het groot. Weinig tot geen verkeer, veel oude gebouwen die prachtig bewaard zijn gebleven, of werden gerestaureerd zoals ze in hun oorspronkelijke staat werden gebouwd. En bovenal: kalm, geen horden japanners, maar zeer rustige straatjes en wegeltjes.

Het stadscentrum bestaat uit twee delen: het hoger gelegen stadsdeel met het politiek hart van het land; het presidentieel paleis, de verblijfplaats van de Eerste Minister, het Parlement, enz. Allen in eeuwenoude gebouwen, niet in hypermoderne, peperdure constructies. Het tweede deel van de stad, dat lager ligt, is het kloppend hart van de hoofdstad. Hier vindt u al wat meer toeristen, en u vindt er ook de meeste toeristische attracties. Zo zijn er tientallen kerktorens bezaaid over de hele stad, is er een oude stadsomwalling met 17 torens, een leuk marktplein, een mooie raadhuis, een wirwar aan kleine steegjes met her en der kleine boetiekjes, kortweg een echte middeleeuwse stad.

Ook om lekker te eten moet u in Tallinn zijn: Olde Hansa met zijn typische Estse recepten, inclusief oude middeleeuws bediening, gezangen, drankbekers, … een echte terugkeer naar de middeleeuwen! Of het hippe restaurant Cru, met ook enkele kamers voor gasten die een leuk verblijf wensen in een moderner hotel in het oude stadscentrum. De chef van dit restaurant is één van de topkoks in wording en werd al overladen met talrijke prijzen. Of restaurant Ö, met een zeer geraffineerde keuken, voor de liefhebbers!

Als u weg wilt van het stadscentrum kunt u naar het modern stadsgedeelte, onder andere naar de TV toren. Met zijn platform op zo’n 170 meter hoogte is dit het hoogste observatiepunt van Noord-Europa. Voor degenen die graag wat meer adrenaline wensen is een wandeltocht op de rand van het platform ook een mogelijkheid. Geen nood, u bent goed vastgebonden en begeleid! Iets verderop ligt de haven, waar de ijsbreker Suur Toll aangemeerd ligt. Deze ijsbreker kan bezocht worden, en u kunt er zelfs op eten indien op voorhand gereserveerd. De Seaplane Harbour ligt er vlak naast, deze enorme hangar werd omgebouwd tot een gigantisch museum, dat onder andere een schitterend bewaarde duikboot herbergt (die u uiteraard kunt bezoeken!). Aan de andere kant van de stad (nauwelijks een kwartiertje rijden) ligt het Kadriorg Park, met onder andere het residentieel paleis van Tsaar Peter I, nu omgebouwd tot een kunstmuseum. Op het einde van het park ligt het fonkelnieuw museum KUMU Art Museum, met een gigantische collectie moderne Estse kunst in alle vormen.

En voor wie even de stad uitwilt; op zo’n 45 minuten  rijden van Tallinn ligt het stadje Laitse. Midden in de natuur herbergt deze plaats echter twee topattracties: een echt Rally Park waar men met prachtig gerenoveerde, en ‘gebooste’, Lada’s kan racen tegen elkaar, inclusief een deel gravel, om uw rijkunsten echt tot het uiterste te testen. En iets verderop Laitse Granite Villa, waar Tauno Kangro leeft. Deze man is de bekendste beeldhouwer van Estland en biedt workshops aan waar men zijn talent als kunstenaar de vrije loop kan laten. Een wandeltocht door zijn tuin dringt zich op, vol met prachtige, moderne en intrigerende kunstwerken. Eens het beeldje gemaakt, mochten we voldaan terugkeren naar huis…

Estland is geen voor de hand liggende bestemming, maar is zeker de moeite waard! Tallinn is een zeer leuke, gezellige stad. Het is er niet druk maar toch is er veel te zien en te beleven. Het is makkelijk te combineren met andere steden gezien de gunstige ligging: de andere Baltische Staten, Letland en Litouwen, met Sint-Petersburg en/of Moskou, en ook vaak met Helsinki (nauwelijks 2u verderop met de ferry). Een verrassend leuke stad dus!

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!