Reisverslag

Cyprus, het land van Aphrodite…

Bezocht door: Jantien

Cyprus het land dat nog steeds in twee gedeeld wordt door de Turken en de Grieken. Beide delen hebben alle typische kenmerken zoals we deze in Turkije en Griekenland kennen, een enorm verschil op een klein oppervlak. In principe behoort Cyprus tot het Aziatische continent, maar om politieke en culturele redenen wordt het land vaak bij Europa gerekend. Nicosia, de hoofdstad, is de stad waar de verdeeldheid nog het meest duidelijk is; een grens loopt er dwars van oost naar west, de zogenaamde “Groene Lijn”. Een bezoek aan Nicosia is zeker de moeite waard, eenmaal je de check-point over bent begint een heel nieuw avontuur. Maar let op: tegen het einde van de avond moet je terug aan de andere kant staan, anders kom je in de problemen!

Heerlijke wijnen en wensen
In Omodos, een dorpje in het Troodosgebergte, kan je genieten van een wijndegustatie. De terrasvormige ondergrond op de bergen zorgen ervoor dat de wijngaarden van uitstekende kwaliteit zijn. De Cyprioten zijn dan ook zeer trots op hun wijnen. Dit willen we toch even testen, jamas! Verder maken ze verschillende soorten olijfolie en allerhande cosmetische producten met olijven en druiven. Langs de wegen zien we geregeld dikke bomen die vol hangen met zakdoeken. De legende zegt, dat als je een zakdoek over een pijnlijke plek wrijft en hem daarna in de boom hangt, de zere plek zal genezen. Ook wensen zouden in vervulling gaan, toch even proberen!

In de haven van Paphos krijg je zowaar een echt vakantiegevoel. Kleine ambachtelijke winkeltjes stallen hun spullen uit op de stoeprand, in de hoop dat ze iets zullen verkopen die dag. Het stadje beschikt over een middeleeuws fort, waarvan je een prachtig uitzicht hebt over de hele kustlijn. De vele plezierboten dobberen in het water en blinken in de stralende zon. Iets buiten de stad wordt je ondergedompeld in het verleden van de Griekse goden. Het huis van Dionysos met zijn vele mozaïeken werd praktisch in zijn oorspronkelijke staat teruggevonden en is nu het paradepaardje samen met de koningsgraven. Het huis zou beschikken over meer dan 40 kamers waar telkens afbeeldingen te zien zijn van de verschillende goden.

Liefde, liefde en nog eens liefde…
Langs de prachtige kust bevindt zich het stadje Petra tou Romiou. Het klinkt zelf een beetje romantisch. Het is de plaats waar Aphrodite (de godin van de liefde) geboren zou zijn. Het strand is er bezaaid met keien, met veelal erg mooie kleuren. Vlak langs het strand ligt de rots van Aphrodite in het helderblauwe water. Ze zou hier uit het zeeschuim zijn geboren en staande op een schelp aan land zijn gegaan. Volgens de legende moet je 3 keer rond deze rots zwemmen om eeuwig schoonheid en liefde te kennen. Jammer genoeg is daar geen tijd voor! Wel is er even tijd om een initiatieles golf te nemen in The Intercontinental Aphrodite Hills. Even ontspannen op de green en de batterijen opladen in de hemelse spa.

In Kourion vindt u de Tempel van Apollo die zeer goed bewaard gebleven is, het schijnt de mooiste van Cyprus te zijn. Deze tempel is een belangrijke archeologische vindplaats. In de oudheid hoorde het bij de stad Kourion. Veel zuilen staan weer recht overeind en ze hebben een soort poort gerestaureerd. Eveneens interessant zijn de publieke baden, het nymphaeum, de necropool, het Fonteinhuis, het Huis van de Gladiator en het Huis van Achilles met prachtig opgegraven mozaïeken. Een groot deel van het complex werd overdekt om alles zo goed mogelijk te kunnen bewaren. Het spectaculairste in de site is het amfitheater, deze werd volledig hersteld en wordt nu nog gebruikt voor openluchtconcerten. Een leuk toemaatje is het prachtige uitzicht op de Middellandse Zee!

Zin om Cyprus te ontdekken? Maak gerust een afspraak en kom even langs op World of Travel. Het is een verhaal dat we graag met u delen.

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!