Reisverslag

Bienvenue au Senegal!

Bezocht door: Jantien

Aankomen in Senegal is werkelijk aankomen in een ander werelddeel. Welkom in het land van Les Gazou et Gazelles!

Dit is het gevoel dat je krijgt eenmaal je voet aan land zet. Als je nog nooit naar West-Afrika gereisd bent, wordt je overrompeld door het dagelijkse leven van de Senegalezen. Dakar lijkt op een overbevolkte jaarmarkt, een bonte kleurige menigte langs beide kanten van de weg, vrij overstekend vee. Van zodra je uit de buitenwijken van de stad bent zijn de wegen in zo een slecht staat dat ze de wagen niet toelaten enige snelheid te halen. We zetten koers naar Saly.

Saly is een beetje het Benidorm van Senegal, als je het daar al mee kunt vergelijken. Kleine gezellige cafeetjes, een verdwaalde karaoke-bar, een pad dat langs het strand loopt en enkele winkels waar je alles kan vinden. Het centrum is absoluut niet groot, maar het vakantie-gevoel is wel gewekt. Aan de rand van Saly heb je ook een ongelooflijke golf waar liefhebbers zich kunnen uitleven. Iets buiten Saly vind je het reservaat Bandia, een van de bekendste parken in de buurt van Saly. Het park is ook een soort openluchtmuseum voor het culturele erfgoed van de Serer. Aan de avenue des Boababs tref je de oude graven aan, een soort grafheuvels in de vorm van piramiden, waarin de stamhoofden werden bijgezet. De andere graven, die van de griots, tref je aan in de wortels van de enorme baobabs. Je kunt er nog steeds schedels en botten zien, resten van langvergane lijken. Het Fathala Nature Reserve is zeker een bezoekje waard, je kunt er tal van activiteiten doen. Voor ons werd het een verrassing. Een Zuid-Afrikaanse vrouw heeft zich geëngageerd om leeuwen op te voeden in het Senegalese reservaat aan de grens met Gambia.  De welpen werden overgevlogen en een lange tijd opgevoed om mensen gewoon te zijn. Nu kan men gewoon los met hen een wandeling maken. De welpen kunnen dit doen tot ze een bepaalde leeftijd bereikt hebben, vanaf dan wordt het voor mensen te gevaarlijk om zich bij de dieren te begeven. ’s Avonds worden we overdonderd door een waar Afrikaans spektakel met zang, dans en showeffecten.

Dakar, de hoofdstad van Senegal, is zeker de moeite waard. Van daar uit neem je een ferry naar Île Gorée, zeker niet te missen!  Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Senegal omwille van de slavenhandel die er plaats vond. Vroeger woonden meer dan 1000 mensen op het eiland, slaven werden er opgesloten en behandeld als dieren. Vanuit het slavenhuis werden de slaven naar Amerika gevoerd. Zoals de gids alles vertelt, is het precies alsof je het zelf meemaakt. Kippenvel over je hele lichaam… dit moet de hel geweest zijn. Eenmaal buiten wordt nog maar eens duidelijk dat Afrikaanse landen vaak in armoede leven en dat toerisme een grote bron van inkomsten is. Langs alle kanten worden we bestookt met allerhande spullen om te kopen. Muziekinstrumenten, sjaals, T-shirts, juweeltjes… Noem maar op! Na een warme voormiddag op het eilanden zetten we weer koers naar Dakar-stad. Daar maken we nog een tour langs de belangrijkste straten en stoppen we nog even bij het standbeeld dat het “Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte” voorstelt. Het bronzen beeld is maar liefst 50 meter hoog en via trappen kunt u helemaal bovenaan het beeld gaan staan. Na de tour kunnen we even uitrusten en ons opfrissen in het Radisson Blu hotel.

Met veel spijt in het hart nemen we afscheid van het wondermooie Senegal. Ik ben echt onder de indruk van al het schoon, de armoede en de warmte van de lokale bevolking. Benieuwd wat mij de volgende keer te wachten staat!

- Jantien Dhondt

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!