Reisverslag

Berlijn: wurst und sauerkraut?!

Bezocht door: Nathalie

Oké, eigenlijk mag je Berlijn niet verlaten zonder de beruchtste snack van Berlijn geproefd te hebben, de curryworst! Shame on me! Maar de Berlijnse keuken is al even internationaal als zijn bezoekers en na vier letterlijk ‘goed gevulde’ dagen in Berlijn en onze gastro-rallye ter afsluiting kon ik echt geen pap meer zeggen.

Onze persoonlijke lifestylegids nam ons mee naar de hipste eettenten en verborgen pareltjes van restaurants. Hij loodste ons binnen in de gezelligste bars en meest exclusieve nachtclubs. Van een eenvoudige, maar eerlijke tomaat-buffelmozarella salade, over calamaresringetjes in een stukje krantenpapier met een toefje aioli en limoen, tot een heerlijk en tot perfectie geroosterd stukje Wagyu Beef in een sterrenrestaurant. Als dessert een zwart sesamijsje of waarom geen roze glittersuikerspin? Een viergangendiner voor de echte fijnproevers bij een Michelinchef of een buitenissig, maar betaalbaar gerechtje voor de kleinere budgets in één van de vele chique buurtrestaurants.

Gastronomie is echter niet het enige wat onze lifestylegids voor ons in petto had. Ook street art is alomtegenwoordig in de Duitse hoofdstad: graffitikunstwerken pronken niet enkel op de restanten van de Berlijnse Muur, ze zijn eigenlijk overal in het straatbeeld te zien. Onze gids nam ons mee naar de Teufelsberg, een unieke locatie die hoog boven Berlijn prijkt, waar we zelf de handen uit de mouwen mochten steken. Op de muren van het vervallen afluisterstation van de Amerikaanse Geheime Dienst brachten we graffitigewijs hommage aan de 25ste verjaardag van de hereenmaking van Duitsland. Ik moet eerlijk toegeven, het was een fantastische ervaring, maar misschien moeten we het verder toch maar aan de professionals overlaten!

Aangezien we in Berlijn waren tijdens het weekend van het Duitse hereenmakingsfeest, heerste er een gezellige drukte en uitgelaten sfeer, met live concerten rond de Branderburger Tor en vuurwerk aan de Reichstag. Maar ook op een doordeweekse dag ademt de stad geschiedenis. Talloze gedenkplaatsen verwijzen naar de bewogen geschiedenis van Berlijn. Aan de Berliner Tiergarten herinnert het Joodse gedenkmonument met zijn 2711 zuilen van verschillende hoogte aan de Holocaust. De Topographie des Terrors, niet ver van de Potsdamer Platz, op het terrein van de vroegere SS-veiligheidsdienst, toont het vervolgings- en terreurapparaat in het Derde Rijk. De Black Box tentoonstelling aan Checkpoint Charlie is een informatiecentrum over de Koude Oorlog en op verschillende plaatsen in de stad brengen grote zwart-wit foto’s je even terug in de tijd. Maar het kan ook veel simpeler: een klein bronzen plaatje op de stoep voor het huis van een Joodse gedeporteerde familie zegt zo veel meer dan de grootste monumenten of musea …

Afsluiten doe ik graag met een ludieke anekdote, want ook ‘Das Ampelmännchen’ (Duits voor verkeerslichtmannetje) mag niet in mijn reisverslag ontbreken! In Berlijn zijn de symbolen op de voetgangersverkeerslichten namelijk veel vrolijker dan in de rest van Europa. Na de val van de Berlijnse muur verdween het oorspronkelijke Oost-Berlijnse verkeerslicht echter uit het straatbeeld en werden ze volgens Europese standaard omgebouwd. De inwoners van Berlijn waren het daar echter niet mee eens en na protest werden zelfs in het voormalig westelijke deel Ampelmännchen geplaatst, zodat je niet aan de verkeerslichten kon zien aan welke kant van de muur je je bevond.

Berlijn heeft mij in ieder geval op alle vlakken echt weten te verrassen! Dus, ‘wurst und sauerkraut’?! Neen, dat zal niet meer het eerste zijn wat bij mij opkomt bij het horen van Berlijn. Of misschien moet ik toch nog maar eens teruggaan om die befaamde curryworst te proeven?!

Meer weten? We kijken samen met u om een ideale reisformule op maat uit te werken voor u. Contacteer Nathalie Keukelinck op 056/24389 of via nathalie.keukelinck@worldoftravel.be voor een afspraak. Zij helpt je graag op weg!