Reisverslag

Berggorilla’s in Oeganda

Bezocht door: Kathleen

Uniek, fantastisch, overweldigend, … what a life time experience…. Dit bezoek aan de berggorilla’s in het Bwindi National Rainforest. Maar laten we starten bij het begin.

Na zo’n 8 uur vliegen uit Amsterdam en een stop in Kigali komen we ’s avonds aan in Entebbe. We verblijven één nacht in Boma House, eenvoudig maar heel vriendelijk en een lekkere keuken, op zo’n half uur rijden van de luchthaven. De volgende morgen vertrekken we in alle vroegte via Fort Portal naar Semliki National Park. De trip duurt ongeveer 6 uur en langs de weg komen we verschillende dorpjes tegen. De kinderen roepen uitbundig “how are you”, de vrouwen lachen verlegen, de mannen kijken wantrouwig….

Semliki Valley is een unieke combinatie van regenwoud en savanne en behoort tot de oostelijke uitlopers van het centraal Afrikaanse regenwoud. De diversiteit aan landschappen maakt dit gebied zeer bijzonder en wildrijk. Olifanten, chimpansees, leeuwen, antilopen – o.a. de Uganda Kob en de waterbuck – buffels en wrattenzwijnen komen hier voor.  Er zijn ook enorm veel verschillende – 435 – soorten vogels te spotten : booted eagle, palm nut vulture, grounded hornbill, gonolek, hammerkop, …We maken een boottocht op Lake Albert op zoek naar de zeldzame vogel “Shoebill” (een soort lepelaar). Maar ook heel wat andere vogels zijn te zien op dit meer. Semliki Safari Lodge heeft slechts 8 tenten, heel rustig en mooi gelegen. U schuift aan de grote tafel voor het ontbijt, de lunch en het diner. In de grote zetels kunt u genieten van een aperitief terwijl u kijkt naar de zonsondergang. Elke tent heeft zijn eigen butler die de klant tot in de puntjes verwend. De rit van Semliki Safari Lodge naar Queen Elisabeth National Park duurt 3 à 4 uur en is op zich een safari. We spotten een groep olifanten met een kleintje die aan het eten is en achter ons steekt een grote groep olifanten de weg over. We passeren de evenaar en nemen uiteraard hier tal van foto’s.

Queen Elizabeth National Park is het bekendste National Park van Oeganda en kent meer dan 90 zoogdiersoorten o.a. olifanten, buffels, leeuwen, wroetzwijnen en de Uganda kob en meer dan 500 soorten vogels. Er zijn verschillende kraters die zoutmeren zijn en waar er flamingo’s in leven. Mweya Safari Lodge ligt prachtig gelegen op een schiereiland aan het Kazinga Kanaal dat Lake Edward en Lake George verbindt met elkaar. Deze relatief grootschalige lodge is eenvoudig met restaurant, bar en zwembad. De boottocht op het Kazinga Kanaal is een aanrader. We zien heel wat nijlpaarden en oude waterbuffels, ook heel wat vogels zoals kingfisher, fish eagle, weavers, ooievaars, …

We vertrekken naar onze laatste bestemming in Oeganda : Bwindi Impentrable National Park ! De rit is maar 240 km maar doordat de wegen zo slecht zijn (zeker het laatste stuk) doen we er zo’n 7 uur over. Onderweg passeren we vele kleine dorpjes en grotere stadjes. Als ik aankom in The Clouds Lodge, ben ik onder de indruk…. Morgen zien we de berggorilla’s !lOfwel kunt u vanuit de L odge aan de trektocht beginnen ofwel is er een eerst een rit van ongeveer 1 uur per wagen. Op het verzamelpunt krijgt u de nodige uitleg van de ranger. We nemen elk een porter (15 USD) wat achteraf gezien ten zeerste is aan te raden. Hij draagt uw rugzak en hij helpt u onderweg.

De gidsen weten ongeveer waar de gorilla’s de vorige dag hun nest gemaakt hebben. Ze trekken erheen en zoeken dan verder. Het is onmogelijk om vooraf te bepalen hoelang de pittige maar ongelooflijk prachtige zoektocht zal duren. Dit varieert van 2 tot 3 uur.  De tijd die doorgebracht wordt met de gorilla’s is beperkt tot maximum 1 uur. Na zo’n 2 en half uur wandelen horen we de rangers per walkie talkie spreken met elkaar en dan een beetje verder ontmoeten we de verkenners, de mensen die ’s morgens de gorilla’s gaan zoeken. Rugzak en andere ballast wordt achtergelaten bij de porter en dan…. op enkele meters van ons zitten de berggorilla’s…. Dit eerste moment is echt onbeschrijflijk ! Er wordt vergeten om te fotograferen…

Onze groep telt één zilverrug, een aantal volwassene mannetjes en vrouwtjes, een tiener en ééntje van 20 maanden. De zilverrug ligt te slapen en de rangers porren hem een beetje om recht te zitten. De tiener en de baby zitten in de boom te eten en te spelen. De kleine probeert zelf af en toe onze aandacht te trekken met gekke bekken te trekken. Alleen foto’s en beelden kunnen weergeven wat het is om deze dieren van zo dicht bij te bewonderen. Op de weg terug begint het na het kwartier te donderen en te regenen. We zijn kletsnat maar het kan ons niets schelen. We krijgen ons diploma. Niemand kan deze ervaring nog van ons afnemen. In de namiddag genieten we bij de open haard in onze chalet van een kopje thee en bekijken we voor de zoveelste maal onze foto’s en luisteren we naar elkaars impressies.

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!