Reisverslag

Ama(i)n in China!

Bezocht door: Hilde

China stond niet bovenaan mijn to do-lijst. En toch...

Begin april trok ik er toch heen op uitnodiging van Amanresorts met een gepland bezoek aan Beijing, Lijiang en Hangzhou, met name de 3 locaties waar Aman op dit moment een hotel heeft in China. Moet je helemaal naar China reizen om dan slechts op 3 plekken te komen in zo'n onmetelijk land? Terechte vraag! Maar als grote Aman-fan en niet-China kenner hoefde ik niet lang te twijfelen. Bovendien was dit een famtrip met ‘maar’ 10 deelnemers én in internationaal gezelschap, wat ik altijd erg verrijkend vind.

Op dag één treffen we elkaar in het schitterende Aman Summer Palace in Beijing, zowaar een geprivatiseerd deel van het zomerpaleis zelf. Alsof je naar Rome gaat en in de Sixtijnse kapel zou logeren ... Buitengewone architectuur, je ademt geschiedenis en het is zonder twijfel de rustigste plek van de ganse stad. We verblijven er drie nachten en brengen tussendoor een bezoek aan het Tian’anmenplein, het schitterende nationaal museum, de Verboden Stad, ‘Temple of Heaven’, de Lama tempel, het Zomerpaleis zelf en niet te vergeten de indrukwekkende Chinese Muur. Tip : Aman Summer Palace heeft een private toegang tot het Zomerpaleis en op aanvraag bij de conciërge kan u er als hotelgast altijd in, ook buiten de openingsuren van het complex. En dat is gezien de duizenden dagelijkse bezoekers aan deze trekpleister een absolute meerwaarde; een privilege voor de Amangasten dus!

Vier dagen en veel indrukken later vliegen we naar het Chinese platteland, al is Lijiang in niets te vergelijken met ons platteland. We verblijven er twee nachten in het prachtige Amandayan met een adembenemd zicht op de oude stad. Lijiang is gelegen in het noordwesten van de Yunnan provincie, waar veel etnische minderheden samenleven, vooral de nog erg traditionele Nakhi stam is bijzonder. De oude stad is erg rustiek: smalle geplaveide straatjes, eeuwenoude huizen en doorsneden met kleine kanaaltjes. Dit is China op zijn mooist, maar zoals overal zijn we hier niet alleen.

We vliegen van hieruit verder naar Hanghzou en verblijven er twee nachten in het wondermooie Amanfayun. Hier hou ik (nog meer) van: dit is een tot hotel getransformeerd dorp. Je overnacht hier in de voormalige huizen van theeplantage-eigenaars omringd door bamboewoud, tempels en terras-theeplantages. Helemaal bijzonder: hier wordt de beste (en duurste) thee ter wereld geproduceerd. We maken er een boottochtje op het romantische en tot de Unesco behorende ‘West Lake’, begeleid door een duo muziek spelende meisjes in traditionele klederdracht. Wat een voorrecht. We sluiten ons verblijf af met een overheerlijke ‘hotpot’ in het steamhouse restaurant van het hotel, opnieuw een absolute aanrader !

De volgende dag zit het Aman-drieluik erop. Maar nu ik er toch ben, opteer ik voor een verlenging van 3 dagen in Shanghai. En kwestie van het hotelniveau te handhaven, ga ik voor de Peninsula. Afsluiten in stijl heet dan dan! Shanghai is in niks te vergelijken met de rest van China. Net zoals New York ervaar ik Shanghai als een metropool waar je graag een paar jaar van je leven zou willen wonen. De vele expats hebben het er duidelijk erg naar hun zin, en ik begrijp ze maar al te goed… En wat een contrast met het landelijke China waar ik enkele dagen eerder was. Een gesmaakte afsluiter van mijn (beperkte) China-ervaring.

China is een immens land; een land van grote tegenstellingen, veel clichés die veelal toch blijken te kloppen, interessante evoluties, bijzondere eetgewoontes (dat merkt u in het fotoalbum wel), zeer grappige mensen, ... Maar ze zijn echt wel met heel veel, daar valt niet aan te ontkomen. Al deze ervaringen, samen met de fijne, stuk voor stuk enorm stijlvolle Amanresorts waar ik mocht mee kennismaken, maken dat China een serieuze sprong voorwaarts doet op mijn lijst. En het smaakt naar veel meer !

Meer weten? Hilde helpt u graag verder met het uitstippelen van een reis. U kan haar contacteren op hilde.devos@worldoftravel.be of op 056/243885.