Reisverslag

All time classic in Greece… of toch niet?

Bezocht door: Kathleen

Rondreis Peloponessos

We starten onze rondreis op het vasteland van Griekenland in de hoofdstad Athene. Het hotel Fresh is een aanrader, met een prachtig dakterras, met zwembad (heel welgekomen met temperaturen van 30°C). We zijn al gauw gecharmeerd door de wijken Monasteraki en Plaka met gezellige straatjes vol met terrasjes. Op zondag is de aflossing van de wacht aan het Syntagmaplein zeker de moeite waard, heel ceremonieel met muziek. En dan beginnen we aan de beklimming van de Acropolis met nog honderden andere toeristen. Na 2 dagen Athene zijn we klaar voor de grote rondreis. We nemen de huurwagen op aan het hotel en rijden zo’n 4h30 noordwaarts naar de Meteoren. Wat een prachtig landschap ! Het is niet te geloven dat ten eerste de natuur deze rotsen zo gemaakt heeft maar vooral hoe de monniken de kloosters gebouwd hebben op de top van die rotsen. “Grand Meteora” is de grootste en de mooiste om te bezoeken. Je kunt er de oude keuken en de oude eetzaal bezichtigen alsook een klein museum met o.a. boeken, klederdracht, …Er is ook een schitterend zicht op de Meteoren en op een ander klooster, Varlaam.

De volgende dag duurt de rit van de Meteoren naar Delphi zo’n 4 uur. Delphi zelf is een stadje van amper enkele straten maar de archeologische site en zijn museum is adembenemend. Je moet wel wat conditie hebben want de site ligt tegen een heuvel. Maar je kunt nog goed de verschillende delen zijn zoals de Grote Tempel, het theater, het stadion, …. Het deel waar de “tholos” gelegen is – het meest gefotografeerde momument van Delphi – ligt zo’n 10 minuten verder wandelen. Nafpaktos hebben we ingelast als rustdag. Het hotel Nafs ligt vlak aan de promenade en aan zee en op 2 min. wandelen van het gezellige (jacht)havenstadje. De meeste toeristen zijn Grieken en het is dan ook met handen en voeten uitleggen in de typische taverne wat we willen eten.

De volgende morgen nemen we de tolbrug in Patra naar de Peloponessos en zo verder naar Olympia. Ook hier is dit een klein stadje met amper een paar straten. Na een duik in het zwembad en een lekkere lunch in het hotel Olympian Asty verkennen we de uitgebreide archeologische site van Olympia. We beginnen met het museum zodat we een mooi overzicht krijgen over de site. Het duurt zo’n anderhalf tot twee uur om alles te bezoeken. We rijden verder naar Ditmitsana, één van de bergdorpjes in de Lousios kloof. We zijn de enige hotelgasten in het charmante En Dimitsana. De kamers hebben elk een open haard zodat ze voorzien zijn op koude winters.

Eerst kuieren we door Stemnitsa, een ander klein dorpje en dan wagen we het erop om naar het klooster Prodromou te rijden : 7 km naar beneden met haarspeldbochten en dan nog eens 20 min. tevoet naar beneden langs een oneven pad. Maar het is de moeite ! Ongelooflijk hoe ze dit “hangende klooster” hebben gebouwd. Je kunt vrij het klooster bezoeken.
De volgende dag staat een stevig ontbijt klaar voor ons met toast, eitjes, citroentaart, … Op weg naar Areopolis maken we een stop in Mystras. Vandaag is het wel heel erg warm en de paadjes liggen er niet altijd effen bij maar de kerkjes zijn heel mooi en je vindt er nog heel wat muurschilderijen. Er is zelfs een klooster dat nog bewoond is.

Ktima Karageorgou is een typisch hotel, gerund door een familie (met mama, papa en de 3 kinderen). Heel rustig gelegen en toch op wandelafstand van het stadje. Een heel kindvriendelijk hotel met een overheerlijk ontbijt. ’s Avonds kun je er proeven van het stoofpotje dat in de (soort pizza-) oven gemaakt wordt. Hier nemen we wat rust en genieten we van de zon en het zwembad. Twee dagen later nemen we de ferry vanuit Neopolis naar het eiland Kythera. Het is een klein, groen eiland met kleine witte dorpjes en mooie baaitjes. Het hoofdstadje is eigenlijk een klein dorpje met kleine straatjes, veel winkeltjes en enkele restaurants. Kapsali ligt in een baai waar yachts en bootjes kunnen aanmeren. Het eiland is vooral gekend bij de Grieken zelf en de Engelsen.

Het laatste hotel van onze reis ligt in Lechaio, vlak naast Corinthe. We komen aan met de ferry in Neapolis kort na de middag en rijden direct door naar Monemvasia. Helaas kunnen we hier maar een korte stop maken. Dit dorpje is gebouwd in de rotsen en is verbonden door een brug met het vasteland. De hoofdstraat is druk met vele winkeltjes en restaurantjes met adembenemend zicht op zee maar als je hiervan afwijkt, kom je in hele toffe straatjes terecht met schaduwrijke terrasjes. Eigenlijk zouden wij hier graag een nachtje verblijven om de avondsfeer op te snuiven.

We komen laat aan in het hotel Enalio Suites in Lechaio : een supergastvrij hotelletje met 14 kamers en uitgebaat door een familie (ouders en 3 grote dochters). Het is heerlijk om het geluid van de zee van op je terras te horen. Bij het wit wijntje krijg je een aantal hapjes en in de namiddag rond het zwembad komen ze rond met fruit. De volgende dag maken we nog een laatste uitstap : het theater van Epidaurus is prachtig ! Nog heel goed bewaard gebleven ! We maken een stop in Napflion, een gezellig stadje aan zee met een mondaine jachthaven. Het is leuk slenteren in de autovrije straatjes vol met winkeltjes en terrasjes. In Mycene zijn de “Leeuwenpoort” en de “ schachtgraf van Atreus” de belangrijkste bezienswaardigheden. Het Kanaal van Korinthe is indrukwekkend, niet te geloven hoe dit kanaal werd gemaakt !

We hebben een ongelooflijke boeiende, culturele reis beleefd maar toch was er telkens tijd om te genieten van het zwembad en van het hotel.

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!