Reisverslag

360° pure schoonheid in Botswana

Bezocht door: Delphine

Mei 2014, en alweer op avontuur naar Botswana… We landen in Maun, een kleine luchthaven en dé toegangspoort tot de Okavango Delta. De delta vormt de belangrijkste trekpleister van het land, en de Okavango rivier, afkomstig uit Angola, stroomt hier uit over de Kalahari woestijn en vormt er de grootste binnenlandse delta ter wereld. Meteen gaat het met een klein vliegtuigje naar de Kalahari woestijn, een uurtje vliegen in zuidelijke richting. We landen op de airstrip, enkele honderden meters van de lodge waar we ’s avonds verblijven. Het onthaal is hartelijk. We worden er onthaald door de volledige crew die een Afrikaans verwelkomlied voor ons zingt bij het uitstappen van de open Jeep. Het speciale gevoel dat je alleen in Afrika kunt hebben komt weer naar boven: gamedrives, afternoon-hightea, sundowners, kampvuur bij het diner onder een eindeloze sterrenhemel, de geluiden van wilde dieren en die steeds weer mooie Afrika verhalen, vind je op geen enkel ander continent.

Next stop is ‘Moremi Game Reserve’ centraal gelegen in de Okavango Delta, en vooral hier kijk ik al een eindje naar uit. Tijdens de vlucht ernaar toe kijk ik vol ongeduld naar de moerassige gebieden en kronkelende waterwegen. Hier kom je ogen tekort, want het is een uniek zicht vanuit de lucht! We landen op de airstrip van Chief’s Camp, een 5-sterren lodge te midden van een wondermooi gebied met een unieke fauna en flora. .Hightea wordt ons op een schilderachtige plaats buiten de lodge georganiseerd. Lekker gebak en koffie, thee, verse vruchtensappen, smoothies, … fantastisch hoe ze het klaarspelen zo in the middle of nowhere! Deze lodge biedt ook spabehandelingen waar u na de gamedrive van diverse soorten massages kan genieten, en bij het verlaten van deze lodge kan de reis al niet meer stuk.

De volgende morgen vertrekken we op Mokoro tocht. Mokoro’s werden vroeger gemaakt uit boomstammen die men uitholde en die de lokale bevolking gebruikte als hun enige transportmiddel. Nu worden ze geproduceerd in fiberglass omdat de regering het bomen kappen heeft verboden. De prauw kan slechts 2 personen vervoeren, en wordt door een ‘poler’ die rechtop achteraan de mokoro staat, met behulp van een lange houten stok in beweging gebracht.Hij gidst ons door het doolhof van ontelbare kanalen, kreken en eilandjes. Volgens onze gidsen is dit de eerste trip van dit seizoen want het wassende water is pas enkele dagen geleden in de delta tot aan Chief’s Camp gestroomd. Tot dan was het waterpeil niet hoog genoeg voor deze activiteit. De natuur rondom, de opkomende zon, de wilde dieren langs de oevers, de stilte en soms hier een daar toch het geluid van een vogel, ach! Gewoonweg verbluffend.

Enkele lodges & nachten later verlaten we Moremi Game Reserve en vliegen we naar de Linyanti streek, in het Noorden van Botswana, gelegen aan de Linyanti rivier. Sedert een aantal jaar heeft een arm van de Delta zich verbonden met de Linyanti rivier en zo heeft is er ook meer wild hier te zien. Het Kings Pool Camp biedt een ‘scenic flight’ aan met een helikopter boven het gebied waarbij je heel dicht vliegt boven de waterplassen, bomen en het wild kan je als het ware bijna aanraken. Enkele superdeluxe lodges zijn zich in tussentijd hier komen vestigen. Na de Linyanti streek vliegen we van de airstrip naar de Domestic Airport van Kasane en verblijven nog een nacht in Chobe Game Lodge, midden in het Chobe National Park en pal aan de Zambezi Rivier. Richard Burton en Elizabeth Taylor trouwden hier in het jaar 1975. Tenslotte steken we de grens over met Zambia, richting Livingstone met de prachtige Victoria Falls als eindbestemming. Deze watervallen zijn steeds anders volgens elk seizoen maar telkens weer een streling voor het oog.

Botswana kan je ontdekken in combinatie met Namibië, Zuid-Afrika, Mozambique, Zambia & Zimbabwe. De wereldberoemde Okavango Delta is uniek in de wereld en behoort sedert kort terecht tot het Unesco werelderfgoed. Botswana groeide uit tot een safariland bij uitstek. Maar men koos er voor een selectief en kwalitatieve safaripolitie, met kleinschalige kampen en lodges. Een reden voor de echte safarikenner om Botswana op het verlanglijstje te plaatsen!

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!