Nieuw-Caledonië

Het landschap van Nieuw-Caledonië leest als een zoveelste toeristisch promopraatje: hagelwitte zandstranden naast een azuurblauwe oceaan, weelderige jungles, woeste vergezichten en een adembenemende onderwaterwereld. En toch is geen enkel woord hiervan ook maar een klein beetje overdreven. Nieuw-Caledonië is het mooiste, meest paradijselijke stukje Frankrijk aan de andere kant van de aardbol. Eéntje dat voorlopig nog een groot toeristisch geheim lijkt te zijn.

Nieuw-Caledonië situeren is niet vanzelfsprekend: rondom het eiland is vooral alleen maar honderden kilometers zee aan de horizon. Ruw geschat ergens halfweg tussen de Australische oostkust en Fiji, is volgens ons de beste omschrijving. Het Franse overzeese gebied hoort tot de Melanesische archipel, na Nieuw-Zeeland en Papoea-Nieuw-Guinea de grootste eilandengroep in de Stille Zuidzee. Het eiland zelf heeft ongeveer 2/3 van de oppervlakte van ons land en wordt bewoond door een combinatie van Kanak (de oorspronkelijke bewoners) Fransen en Polynesiërs uit naburige eilanden.
Het gebied werd aan het eind van de 18e eeuw ontdekt en naamgegeven door James Cook. De naam is verwant met de oude Romeinse naam voor Schotland waar het landschap hem bizar genoeg deed aan denken. Gek, want het tropische Nieuw-Caledonië is net iets paradijselijker dan zijn Britse tegenhanger. En de reis erheen neemt net ook iets langer in beslag voor ons, Belgen: enkel het lokale Air Calin mag vanuit het buitenland op de eilanden landen; tussen de eilanden zijn wel vliegverbindingen mogelijk.

Nouméa, de Caledonische hoofdstad, is de woonplaats van ongeveer een derde van alle inwoners. De stad mixt het beste van beide werelden: de Franse gastronomie en chique elegantie met de paradijselijke palmboomgarantie van Melanesië. De stad werd in 1854 gesticht onder Napoleon III en werd lange tijd als strafkolonie gebruikt voor Franse criminelen en gevangenen, zoals Australië dat was voor de Britten.

Het eiland moet het echter vooral hebben van zijn natuurlijke schoonheid: Nieuw-Caledonië is omringd door koraalriffen, 1600 kilometer lang. Sinds 2008 staat de lagune, 's werelds grootste, op de UNESCO-lijst. De onderwaterwereld van dit koraalrif bieden onderdak aan 1.000 exotische vissoorten, 6.500 ongewervelde diersoorten en een prachtige flora.

De eilandjes voor de kust in deze lagune kan u per taxiboot aandoen om er lekker te picknicken of te kamperen onder een schitterende sterrenhemel bijvoorbeeld. Vanuit Nouméa kan u naar het eiland Ile des Pins, twintig minuten vliegen of drie uur per ferry vewijderd. Dit paradijsje is werkelijk een postkaart: witte stranden, turquoise baaien en tropische vegetatie. Per 'pirogue' kan u naar de baai vol zeeschildpadden of u gaat voor een avontuurlijke trektocht. Een ander voorstel: Ouvéa is één van de drie grotere Loyalty Islands. Cruiseschepen worden, door gevaar voor schade aan het koraal, verboden. Wat rest is een Bounty-reclame-paradijs: een kilometerslang zandstrand met kliffen in het zeewater, snorkelavonturen, dolfijnen en walvissen, ...

Nieuw-Caledonië heeft dus absoluut toeristisch potentieel, maar zet daar alsnog minder op in doordat de economie vooral draait op het nikkel in de bodem van Grande Terrre. Stilaan keert echter het vertrouwen op deze ene bron van inkomsten, wat de deur voor toerisme wijd openzet. Doordat enkel lokale luchtvaartmaatschappijen hier mogen landen, gaat het toerisme vooral naar 'buren' Fiji en Tahiti. Raakt u wel op Nieuw-Caledonië, dan heeft u het rijk voor u alleen want het eiland is een groot geheim voor de meeste strandtoeristen!

  • De hoofdstad van Nieuw-Caledonië is Nouméa
  • Vanuit het Japanse Osaka of Tokio kan u na negen uur vliegen Nouméa bereiken. Ook vanuit Sydney kan u Nouméa bereiken.
  • De beste periode om naar Nieuw-Caledonië te reizen is van april tot januari (januari-april is cycloonseizoen).
  • Een bezoekje waard:
    Nouméa
    Ouvéa
    Île des Pins

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!