New York

New York City vormt het centrum van de internationale handel, politiek, communicatie, muziek, mode en cultuur.

Met een ongekende hoeveelheid aan hoogstaande musea, galerijen, podia, media, internationale corporaties en groothandels geldt New York City, naast Londen, Parijs en Tokio, als een van de belangrijkste vier wereldsteden. De stad heeft een bevolking van 8 miljoen mensen op een oppervlakte van 800 km² en vormt het hart van de New York Metropolitan Area, één van de grootste agglomeraties ter wereld met een bevolkingsaantal van meer dan 22 miljoen. Stel u twee keer alle Belgen voor in één enkele stad en u krijgt een idee van de omvang van een stad als NY. 'The big apple' bestaat eigenlijk uit vijf stadsdelen (boroughs): Brooklyn, the Bronx, Manhattan, Queens en Staten Island; waarvan ieder op zich al een grote stad had kunnen zijn. Het eiland Manhattan, omringd door drie rivieren (de Hudson in het westen, East River in het oosten en Harlem River in het noorden) is het eigenlijke centrum van de stad geworden. In de stad woont een groot aantal immigranten, goed voor een divers publiek van meer dan 180 verschillende nationaliteiten. De grootste groepen zijn joden, Italianen, Chinezen, Latino's, Ieren en Afro-Amerikanen, die zowat elk hun eigen terrein hebben. Ook veel Amerikanen zelf worden aangetrokken door het kosmopolitische karakter van de stad of hopen om het te kunnen maken in de stad.

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van New York is het Vrijheidsbeeld, 93 meter hoog en 225 ton zwaar. Vanaf de ingang tot de top is het 354 treden klimmen. Het beeld werd ontworpen door Frederic Auguste Bartholdi, een Franse beeldhouwer en was een geschenk van het Franse aan het Amerikaanse volk. Op 28 oktober 1886 werd het officieel door president Cleveland onthuld en 100 jaar later werd een uitgebreide restauratie doorgevoerd. De werken kostten ongeveer 70 miljoen euro.

Nog zo’n landmark waaraan u niet kunt ontkomen, is het Empire State Building. Deze enorme bakstenen toren werd gebouwd in 1930, op amper een jaar tijd. Toch zou hij meer dan 40 jaar het hoogste gebouw van New York blijven, en verschillende stormen en branden (jawel, zelf een vliegtuigcrash) overleven. In de jaren zeventig pas moest hij de duimen leggen voor het World Trade Center. Sinds het nieuwe WTC is afgewerkt, moet het ook voor dit gebouw buigen. Het gebouw zit vol kantoren, appartementen en winkels (op de lagere verdiepingen). Toeristen kunnen echter helemaal tot boven, langs de rijkversierde art déco-interieurs, om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad, dat bij goed weer mijlenver reikt.

Central Park is het bekendste park van New York en misschien ook wel van Amerika. Het park strekt zich uit van 59th tot 110th Street en heeft een totale oppervlakte van maar liefst 341 hectare. Meer dan 20 miljoen mensen bezoeken jaarlijks deze groene long in het hart van Manhattan.

Ellis Island deed lange tijd dienst als immigratiepost. Circa 17 miljoen mensen zijn hier voorbij gekomen op zoek naar hun 'American dream'. In 1965 werd Ellis Island een onderdeel van het Statue of Liberty National Monument en in 1976 werd het opengesteld voor het publiek. Het huidige Ellis Island National Monument wordt door zo'n 2 miljoen mensen per jaar bezocht.

New York wordt ook wel 'de stad die nooit slaapt' genoemd. De uitgaansmogelijkheden zijn enorm. Men kan naar het theater, opera, dans, muziek, bioscoop en cabaret. Broadway is de belangrijkste uitgaansstraat hiervoor én de locatie van tal van musicaltheaters. Times Square is de naam van het plein waar Broadway de 42th kruist. Op alle gevels rond het plein zijn er indrukwekkende lichtreclames. Ook het wijkje rond het plein wordt Times Square genoemd.

In New York zijn er ook voor Bourgondiërs (lees: Belgen) tal van mogelijkheden. Vier restaurants in de stad dragen de hoogste Michelin-onderscheiding, terwijl er ook duizenden opties – lees McDonald’s, Burger King, Pizza Hut, KFC – zijn aan de andere kant van het budget-spectrum. Ook op het gebied van de mode, van eenvoudig tot haute-couture, moet u in New York zijn. De enorme hoeveelheid winkels in New York, vooral in het centrum, bestaat uit warenhuizen zoals Macy's, Bergdorf Goodmann, Bloomingdales en Saks Fifth Avenue, waar het principe ‘shop till you drop’ heel dichtbij komt.

  • De ideale periode om New York te bezoeken:
    • mei
    • juni
    • september
    • oktober