Mexico

Mexico is wat je er zelf van wil maken. Het land is ideaal voor de comfortzoeker: u kunt er heerlijk ontspannen op de witte zandstranden. Maar ook avontuur kan perfect tijdens uw Mexico-reis. Of een combinatie ...?

Mexico ligt tussen de Golf van Mexico en de Stille Oceaan. Het grootste deel van het land bestaat uit een hoog plateau met in het oosten, zuiden en westen als omlijsting de Sierra Madre. In het midden van het plateau verheft zich de Popocatépetl (5452 m). Langs de kust van de Golf van Mexico is tropisch regenwoud te vinden; het noorden van Mexico heeft een sterke woestijnvegetatie.

Naast een flink aantal steden met fraaie Spaans-koloniale architectuur als Puebla, Taxco, Oaxaca, Campeche en San Cristobál kent Mexico een diversiteit aan dorpen (en archeologische ruïnes) die zich uitstekend met de auto laten verkennen. Er bestaan zowaar nog redelijk onbedorven, traditionele indianendorpen. Het ministerie van toerisme stelde een lijst op met 23 ‘magische dorpen’, ‘pueblos mágicos’, waaronder de mijnbouwdorpen van Alamos in Sonora, Real del Monte in Hidalgo, Taxco in Guerrero en Tlalpujahua in Michoacán. Een elegante en koloniale sfeer is nog te proeven in Tepotzotlán in de staat Mexico en San Miguel de Allende in Guanajuato; dit in contrast met de autochtone charme van Cuetzalan in Puebla en San Cristobal de las Casas in Chiapas.

Aan stranden geen gebrek in Mexico: er zijn 450 stranden. Cancun is vrij toeristisch; de Riviera Maya kent meer rustige stranden en lagunes: Tulum, Playa del Carmen en Puerto Morelos. Acapulco is bekend om zijn stranden: Playa Caleta en Playa Caletilla zijn ochtendstranden, Playa Hornos en Playa Hornitos middagstranden. Puerto Vallarta heeft ook mooie stranden zoals Playa de los Muertos. Vanzelfsprekend geldt dat hoe verder de stranden verwijderd liggen van een stadscentrum, hoe rustiger ze zijn. Vervoer naar de stranden is in de badplaatsen niet zo’n probleem dankzij minibusjes die tussen de stranden rijden. Belangrijk om weten: alle stranden in Mexico zijn openbaar en gratis toegankelijk. 

Topbestemming in Mexico is de regio Yucatán met attracties als Tulum, Merida en Campeche. Merida is een prima uitvalsbasis om dagtochten te ondernemen naar diverse Mayaruïnes, waaronder het wereldberoemde Chitzén Itzá, en de cenotes, mooie ondergrondse poelen waar u kunt snorkelen. Minder goed te bereiken en dus rustiger, zijn de mayaruïnes van Uxmal. Campeche is een koloniale stad aan de Golf van Mexico, net ten zuiden van Yucatan. Een deel van de stad is nog ommuurd, wat een aparte sfeer geeft. In het Mayamuseum kunnen unieke, heel goed geconserveerde voorwerpen bekeken worden.

Andere bezienswaardigheden van Mexico zijn Cozumel, een eiland met een van de mooiste duik- en snorkelplaatsen ter wereld, Oaxaca, Palenque en Teotihuancan.

 • De hoofdstad van Mexico is Mexico-Stad
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 11u onderweg
 • De ideale periode om naar Mexico te reizen is tussen november en mei; Yucatan tussen december en maart
 • Een bezoekje waard:
  Mexico-Stad
  Oaxaca
  Puebla
  Puerto Escondido
  Tuxtla Gutierrez
  San Cristobal de las Casas
  Palenque
  Campeche
  Merida
  Playa del Carmen
  Chichen Itza